REGIMESKIFTE: - Det er ikke helt usannsynlig at eiendomsskatten i Oslo fjernes ved et eventuelt regimeskifte etter neste kommunevalg, mener eiendomsadvokat Stig L. Bech, her under et foredrag på Eik Annen Etage i Oslo i går.

Eiendomsskatt: Legges kostnaden på utleier eller leietaker?

I et foredrag på Eik Annen Etage i Oslo i går formiddag gjennomgikk advokat Stig L.Bech fra BA-HR blant annet markedspraksis hva gjelder eiendomsskatt.

Publisert

 

Temaet var oppe som en del av en presentasjon under en Estate-konferanse der Bech gjennomgikk de siste leiestandardene fra Norsk Eiendom, Huseiernes Landsforbund, Forum for Næringsmeglere og Norges Eiendomsmeglerforbund.

Bech viste til at disse standardene er balanserte og gjennomtenkte. Det gjelder også når man i de siste utgavene legger dekning av eventuell eiendomsskatt på leietaker (gjennom felleskostnadene).

Denne reguleringen avviker fra tidligere utgaver av malene, der eiendomsskatt var en kostnad som tillå utleier. Vi snakket med Bech etter foredraget.

Les også: Slik slapp han eiendomsskatt

Les også: Vil ha mer skatt på eiendom

– Bør leietakere i nye avtaler akseptere at eiendomsskatten legges på leietaker?

– Dette er et tema i bransjen, svarer Bech.

– Hvis man først ser på kommuner der eiendomsskatt allerede er innført – kan en slik plassering være en fordel for leietaker, ettersom eiendomsskatt ellers normalt vil bakes inn i leien. I sistnevnte tilfeller får ikke leietaker fordelen av at eiendomsskatten reduseres eller eventuelt fjernes igjen. Noe av det samme gjør seg gjeldende i kommuner der det ikke er innført eiendomsskatt, hvor man ser at risikoen for slik skatt ofte prises inn i leien. Ved at eiendomsskatten inngår i felleskostnadene blir dette et nullsumspill, i likhet med øvrige felleskostnader.

Åpner for at eiendomsskatten forsvinner– Nå er det jo ikke så ofte en skatt fjernes etter å ha blitt innført, men det har skjedd – fortsetter Bech.

– Og, i det største markedet – Oslo – er det ikke helt usannsynlig at skatten fjernes ved et eventuelt regimeskifte etter neste kommunevalg.

Les også: Må tilbakebetale eiendomsskatt

– Er standardene generelt balanserte?

– Ja, de endringene som er gjort er balanserte, og godt tilpasset markedsutviklingen. Endringene går i flere tilfeller i leietakers favør. Hva gjelder reguleringen av eiendomsskatten, er den en fornuftig tilnærming til markedssituasjonen i etterkant av at landets største kommune (Oslo) har innført eiendomsskatt.

– For vår del bistår vi like ofte leietakere som utleiere. Vi tror i mange tilfeller leietakere er godt tjent med å legge malene til grunn, og ta med seg plusspoengene det gir inn i forhandlinger om pris og kravspesifikasjon. Erfaringsvis oppnår man de beste resultatene som leietaker hvis man har fokus på kvaliteten på leieobjektet og hva man skal betale.

– Kontraktsvilkårene som ligger i standardene er en balansert bakgrunnspakke, som begge parter bør kunne være komfortable med å benytte, avslutter Bech.

Les også: Saksbehandlingsregler for eiendomsskatt i Oslo

Les også: Huseiernes Landsforbund til skattesøksmål mot Oslo kommune

Powered by Labrador CMS