NEI TIL TILSYNET: Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, håper finansministeren skroter Finanstilsynets forslag om å bremse kredittilgangen for boligkjøperne.

Ber Finanstilsynet om å roe seg ned

Direktøren i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, har lite til overs for at hele landet skal lide for boligprisveksten i Oslo.

Publisert

I begynnelsen av september presenterte Finanstilsynet sitt forslag for å bremse den sterke boligprisveksten. Tilsynet konkluderte med at det bør oppnås en klar innstramming av utlånspraksisen. Tilsynet understreket at man ikke ønsker geografisk differensiering av boliglån.

Til slutt foreslår Finanstilsynet og tilsynsdirektør Morten Baltzersen at innstrammingene skal gjelde fra 1. januar 2017.

Les også: – En overreaksjon fra Finanstilsynet

Reaksjonene på Finanstilsynets forslag har vært delte. På sin egen blogg går Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, nå hardt ut mot forslaget.

– Problemet med medisinen Baltzersen har utskrevet er at den medisinerer hele kroppen, skriver Dreyer og sikter da til at en eventuell kredittinnstramming vil ramme hele landet – og ikke bare i Oslo, hvor boligprisveksten har vært sterkest.

Dreyer viser så til at boligmarkedet i Bergen de siste 12 månedene har steget med edruelige 3,3 prosent, mens byer som Kristiansand, Tromsø, Ålesund med flere har veksten vært mellom 3 og 5 prosent det siste året.

Les også: – Ingen boligboble

Les også: Fulle hus på visning

– I store deler av landet utvikler boligmarkedet seg altså i moderat tempo, og det til tross for heftig bruk av boligmarkedets astmamedisin, nemlig lave renter. Det er da pussig at tilsynsdirektør Baltzersen finner ut at det er fornuftig å medisinere et helt boligmarked, når store deler av boligmarkedet er ytterst friskt og velfungerende, skriver Dreyer.

Og han fortsetter:

– Ved å begrense kredittilgangen i boligmarkedet kan man risikere å gjøre en frisk pasient syk. Og for pasienten fra Rogaland, som nå håper på utskriving fra sykehuset, så vil direktøren mot finansiell ustabilitet sende ham ut i høstkulda uten både lue og skjerf. Da vil nok vinteren virkelig komme i Rogaland.

Les også: – Mange vil ikke få boliglån

– Å regulere boligmarkedet gjennom å dempe kredittsiden vil ha så mange bivirkninger at vi frykter at Baltzersens spådommer i verste fall vil bli en selvoppfyllende profeti – nemlig at vi vil kunne få en «brå og kraftig boligprisnedgang og økonomisk tilbakeslag.»

Dreyer setter sin lit til at finansminister Siv Jensen vil se bort fra Finanstilsynets forslag.

– Vi håper finansminister Siv Jensen nå ser helheten, har is i magen og lar markedet dempe feberen i boligmarkedet på Østlandet. Myndighetene kan både fra statlig og kommunalt nivå bidra til en enda bedre tilbudsside i boligmarkedet her, avslutter Dreyer.

Powered by Labrador CMS