FORTSATT TIL STEDE: - Interessen fra utlendingene er fortsatt er sterk, og vi tolker ikke volumnedgangen i år som et tegn på at de har mistet interessen for Norge, sier Jo Gullhaugen, analysesjef i UNION.

All time high for normaltransaksjoner

Antallet normaltransaksjoner har aldri vært høyere. Det har ikke har vært noen bråstans i transaksjonsmarkedet, skriver UNION i sin siste markedsrapport.

Publisert Sist oppdatert

 

– Det samlede volumet er riktignok betydelig lavere enn på samme tidspunkt i fjor, men ser vi på normalmarkedet, altså transaksjoner på opp til 600 millioner kroner, så finner vi at transaksjonsvolumet aldri har vært høyere, sier analysesjef i UNION, Jo Gullhaugen.

Minst like bra som i fjorI rapporten forteller han at de har registrert 132 transaksjoner med en samlet verdi på 39 milliarder kroner så langt i år. Tilsvarende volum var i fjor på 69 milliarder kroner.

– Volumet ligger altså betydelig bak fjoråret, men det er mange grunner til at dette ikke bekymrer oss nevneverdig, sier Gullhaugen.

Han viser blant annet til at transaksjonsvolumet for transaksjoner med verdi opp til 600 millioner kroner er det høyeste de noen gang har registrert. I tillegg er antallet transaksjoner i år også noe høyere enn i fjor.

– Aktiviteten i normalmarkedet er altså minst like høy som i fjor, og på et rekordnivå historisk sett, sier Gullhaugen.

Les også: Ute etter minst mulig risiko? Kjøp eiendom i Norge

Etterspørselen vedvarerDet andre poenget hans er at 2015 var et helt spesielt år drevet av en rekke svært store porteføljetransaksjoner. Han mener at dersom vi ser årets volum opp mot 2014, som endte opp som det tredje sterkeste transaksjonsåret i historien, så ligger vi godt foran.

– På samme tidspunkt i 2014 hadde vi registrert om lag 103 transaksjoner til en samlet verdi av 25 milliarder kroner, sier Gullhaugen.

For det tredje er det ikke slik at volumnedgangen skyldes at kjøperne uteblir, så etterspørselsoverskuddet etter eiendom vedvarer.

– Hovedårsaken til nedgangen i volum er at det har vært færre store objekter for salg. Vi observerer også at aktiviteten i markedet har økt kraftig de siste månedene etter en litt rolig start på året. Det er mange store prosesser som pågår, og vi forventer et aktivt fjerde kvartal, sier Gullhaugen.

Les også: Tror på ytterligere yieldfall

Dette er kjøperne – og selgerneStørste netto kjøpergruppe så langt i år har vært syndikatørene, godt hjulpet av Arctics kjøp av Statoilbygget på Fornebu for 3,9 milliarder kroner. Største netto selger har vært liv- og pensjonsselskapene, der Nordea Liv sitt salg av sin andel i Åsane storsenter utgjør det største enkeltsalget blant livselskapene.

– Utlendingenes andel, som i fjor var på hele 37 prosent, er betydelig lavere i år. Internasjonale investorer står bak 15 prosent av transaksjonsvolumet så langt, sier Gullhaugen.

Netto kjøp fra internasjonale investorer er om lag null, som følge av ovennevnte salg av Statoilbygget fra Madison til Arctic for 3,9 milliarder.

– Vi observerer imidlertid at interessen fra utlendingene fortsatt er sterk, og vi tolker ikke volumnedgangen i år som et tegn på at de har mistet interessen for Norge, sier Gullhaugen.

Les også: Rekordhøyt transaksjonsvolum i Norden

Powered by Labrador CMS