ENDRET PRAKSIS UTEN LOV: Pia Farstad von Hall, Høyres fraksjonsleder i byutviklingskomitéen i Oslo bystyre, stiller spørsmål til hvorvidt byrådene Robert Steen og Hanna Marcussen planlegger å beholde momskompensasjonen i forbindelse med prosjekter der utbygger står ansvarlig for kommunal infrastruktur. I så fall har de endret praksis uten å gå om bystyret.

Estate-artikkel skaper ståhei i Oslo bystyre

– Resultatet av at kommunen beholder momskompensasjonen selv er blant annet dyrere boligprosjekter, i tillegg til den prinsipielt betenkelige siden av denne praksisen.

Publisert

3. oktober skrev Estate Nyheter om utbyggingsavtaler og momskompensasjon, der advokatene Tone Gjertsen og Siv Merethe Øveraasen i DLA Piper stilte spørsmål til Oslo kommune om hvorvidt de legger opp til praksisendring som kan gjøre boliger enda dyrere.

Pia Farstad von Hall, Høyres fraksjonsleder i byutviklingskomitéen i Oslo bystyre har på bakgrunn av artikkelen fulgt opp med spørsmål til byrådene Robert Steen og Hanna Marcussen.

Les også: Vil inngå flere utbyggingsavtaler

Fraksjonslederen skriver følgende til Steen og Marcussen:

Bystyret vedtok 12. november 2014 følgende i saken om «Bruk av merverdiavgiftsavtaler ved bygging av infrastruktur»:1. Oslo kommune starter arbeidet med å legge til rette for bruk av merverdiavgiftsavtaler basert på anleggsbidragsmetoden og justeringsmetoden, slik det er beskrevet i denne saken. Arbeidet omfatter utarbeidelse av nødvendige standardavtaler og retningslinjer/rutiner, og for øvrig gjennomføre ordningen.2. Kommunens kostnader er med å administrere ordningene, i tillegg til et risikopåslag skal som et minimum dekkes av kommunens kontraktspart.3. Byrådet bes ta kontakt med statlige myndigheter med formål å gi private som bygger infrastruktur (vei o.l.) samme MVA-kompensasjon som det stat og kommunene har.4. Byrådet bes orientere bystyrets organer innen merverdiavgiftsavtaler tas i bruk.

Les også: Revisjon av kommuneplanen for Oslo

Ny praksisVidere skriver Farstad:

Gjennom Estate Media er vi gjort oppmerksom på at byrådet har startet med en annen praksis i forbindelse med utbyggingsavtaler. Fra dette oppslaget fremgår det at kommunen planlegger å beholde momskompensasjonen i forbindelse med prosjekter der utbygger står ansvarlig for kommunal infrastruktur.

Deretter stiller hun følgende spørsmål:

• Stemmer det at byrådet har endret kommunens politikk når det gjelder momskompensasjon i forbindelse med utbyggingsavtaler?• Stemmer det at byrådet planlegger å beholde momskompensasjonen selv og la utbygger bære hele kostnaden i forbindelse med utbyggingsavtalene?

– Vi avventer svar fra byråden før vi trekker endelig konklusjon, men det kan se ut som byrådet har endret praksis i denne saken uten å gå om bystyret. Høyre støtter ikke byrådets praksis. Resultatet av at kommunen beholder momskompensasjonen selv er blant annet dyrere boligprosjekter, i tillegg til den prinsipielt betenkelige siden av denne praksisen, sier Farstad.

Les også: Vil bort fra «frimerkeregulering»

Powered by Labrador CMS