NEI: Sandvold Bolig ønsker å bygge om denne bygården på Majorstua, med blant annet nye leiligheter i loftsetasjen. Oslo kommune sier nei.

Fikk blankt avslag

Sandvold Bolig AS ønsker å bygge ut denne bygården i Bogstadveien i Oslo. Det synes Oslo kommune er en dårlig ide.

Publisert

Eiendommen Bogstadveien 13 er en klassisk bygård oppført i 1905, med beliggenhet i krysset Bogstadveien/Rosenborggata på Majorstua. I dag består bygården av syv leiligheter, med en variert blanding av 1-roms og 4-roms.

Eier av bygget er Sandvold Bolig, som kontrolleres av eiendomsinvestoren Kenneth Sandvold. Selskapet ønsker å bygge ut loftsetasjen i bygården med nye leiligheter, samt endre planløsning i fjerde etasje. Søknad om tiltaket, som eksteriørmessig innebærer nye arker og takvinduer, ble omsøkt i sommer.

Les også: Knalltall for Sandvold

I sitt svar for et par dager siden, gir Plan- og bygningsetaten et klart avslag på søknaden. Det legges til grunn at tiltaket ikke oppfyller krav hverken til krav til støy og andre tekniske krav, samt «ivaretakelse av kulturell verdi ved arbeid på eksisterende byggverk».

– Søknaden avslås da hensynet bak bestemmelsen det søkes om dispensasjon fra blir vesentlig tilsidesatt og fordelene ikke er klart større enn ulempene(…)Søknaden avslås også fordi åtte av boenhetene ikke oppfyller lovens krav om at ethvert tiltak skal prosjekteres og utføres slik at det ferdige tiltaket oppfyller krav til sikkerhet, helse, miljø, energi og bærekraftighet, og slik at vern av liv og materielle verdier ivaretas.

Plan- og bygningsetaten skriver videre i sitt avslag at det omsøkte tiltaket heller ikke oppfyller kommunens krav til «visuelle kvaliteter både i seg selv og i forhold til dets funksjon og dets bygde og naturlige omgivelser og plassering».

Les også: Bandidos-tomt blir boliger og næringsbygg

Les også: Vil rive bygård i Oscars gate

Må ha heis

Med fire etasjer og loft trer krav om heis i kraft, men av rammesøknaden fremgår det at tiltakshaver mener det blir for dyrt å prosjektere heis i bygget. Det er et argument som Plan- og bygningsetaten ikke støtter:

– Plan-og bygningsetaten finner at søkers argumenter om at installering av heis vil bli for dyrt og vanskelig gjennomførbart hverken er treffende eller spesielt tyngende for tiltaket, skriver etaten og viser til at et ja til fravær av heis også «vil medføre en svært uheldig presedensvirkning for andre tiltak med samme utgangspunkt i samme premisser».

Les også: Utbyggere frir til tomteeiere på Smestad

Les også: Vatne og Haare kjøper flere bygårder

Avslutningsvis skriver Plan- og bygningsetaten at det er positivt med flere nye boenheter i Oslo sentrum. Men:

– Ulempene anses som vesentlig større enn fordelene, da tiltaket er diskriminerende og derfor ikke gir en ønsket utvikling i Oslo. Det etableres åtte nye boenheter som ikke er tilgjengelige, og legges derfor ikke til rette for at boligene kan benyttes av alle, og i alle livsfaser. Personer i rullestol vil hverken ha mulighet til å bo eller komme på besøk i boenheten, skriver Plan- og bygningsetaten.

Powered by Labrador CMS