MÅ TRYKKTESTES: Christian Ringnes fikk en oppvekker, nå ber han andre eiendomsbesittere om å sjekke fasader som er forblendet og har store stein.Fotograf: Kenneth Sortland Myklebust

– En rask titt er ikke nok

Christian Ringnes og Eiendomsspar advarer mot skumle fasader.

Publisert

– Dette er mye mer skummelt enn det vi trodde, selv etter mange år i bransjen. Særlig når man overtar bygg, som man ikke har hatt løpende oppfølging på, sier Christian Ringnes, administrerende direktør i Eiendomsspar.

I 1984 falt et loftsvindu ut av Bygdøy Allé 1 – det gikk i gaten med et brak. Da lovet Ringnes seg selv at de aldri skulle ha noe som falt igjen, inklusivt is og snø.

– Det har vi stort sett klart, men så fikk vi en telefon fra en leietaker som så at det sto og vibrerte fra de øverste fasadeplatene, før en av dem falt ned. Heldigvis var det ingen under, men det kunne vært det. Dette vekket oss, sier Ringnes.

Les også: Christian Ringnes: – Fremtiden er ikke like hot

Les også: – Vi går en mer risikabel verden i vente

I faresonen– Vår driftssjef Petter Thordén er veldig proaktiv, da han fikk høre om dette bestemte han seg for å gå igjennom alle fasadene våre, og gruppere dem i risikoklasser, basert på fasadens overflate, beliggenhet og tidligere vedlikeholdsfrekvens, sier Ringnes.

Særlig fasader som er forblendet og med store steiner er skummelt, ifølge Thordén.

– Det er veldig vanskelig å se visuelt at det er noe feil på dem – de henger der inntil de faller ned. Det vi har sett er at den største feilen er rundt vinduene, der steinen er skåret til –områder der du ikke har hele stein, der skjærer du vekk en del av det som er sporet opp for å ligge på den festeanordningen som er en del av systemet. Så bruker man kanskje silikon eller andre dårlige limprodukter, og setter det opp, forklarer Thordén.

– Det holder i noen år, men så faller det ned. Det var det som skjedde her. Det ene staget holdt bitte litt igjen, før det røyk og da faller steinen ned på fortauet, forsetter han.

Les også: Jakter kontoreiendom

Umiddelbare tiltakEiendomspar tok raskt affære og sikret området med gangbro, samt gikk over bygget natten etter.

– Vi gikk over alle steinene og tok ned det vi måtte, det var stort sett alle de steinene som lå rundt vinduet – en del av dem klarte vi å dra av med hendene, ved hjelp av litt kraft. Deretter trykktestet vi fasaden, det vil si at du setter på sugekomponenter og drar ut med et spesielt trykk, og ser om steinen da gir etter, sier Thordén.

Det var flere steiner som ga etter, såpass mange at Eiendomsspar valgte å ta alt ned – de har renset hele fasaden og bygd den opp på nytt.

– Vi har kategorisert våre eiendommer, og spesifisert det vi anser som røde eiendommer, det går på beliggenhet, veldig sterkt trafikkerte områder, eiendommer som er litt eldre, og eiendommer som har forblendede fasader. Nå har vi stort sett sjekket alle, det er kun noen få som gjenstår, sier driftssjefen.

Av de 30 eiendommene som inngår i rød kategori er det 25 eiendommer som er grundig kontrollert, 11 av disse ble friskmeldt umiddelbart – de har ingen faremomenter.

– Ni er gule, det betyr at det er ting vi må gjøre noe med, men det er ikke noen fare for at det skjer noe i nærmeste fremtid, men eiendommer vi må ta etter hvert, sier han.

Les også: Klar oppgang i antall tvistesaker

Av de 25 grundig kontrollerte røde eiendommene var det totalt fire eiendommer som var i så dårlig stand at Eiendomsspar valgte å sette opp stillas umiddelbart. 10 eiendommer hadde mindre, ikke kritiske mangler som ble utbedret eller sikret umiddelbart.

– Vi har laget en fasadeettersynsplan for eiendommene våre, noen må vi sjekke årlig, andre hvert femte år, og noen hvert tiende år. Vi etterser på generell basis alle eiendommene våre hvert år, og fasader forblendet med stein er vi da ekstra oppmerksomme på, sier Thordén.

Les også: Ringnes og Neslein skal gi råd til Oljefondet

– Du må ikke se på kostnadenePriser varierer, men Thordén påpeker at det koster litt.

– Kontrollen med lift koster en del, samt 2-3 menn på jobb, to netter på rad og noen ganger gårigger, sier han, og understreker igjen at en rask titt ikke er nok – det må inspiseres grundig.

– Med noen ting må man ikke se på kostnadene rett og slett, men tenke at du har et ansvar som gårdeier at bygningen din må være sikker. Det har vært mye fokus på brann og isklumper, ettersom det har vært flere saker på dette, men det som er skummelt med disse fasadene er at du egentlig ikke kan se det – du må teste det. Du må virkelig gjøre en jobb, det er ikke nok å gå å se, og at det ser pent ut, gjentar Ringnes.

– Dette er et av de tilfellene hvor du ikke har råd til annet enn å være så sikker som du bare kan bli, avslutter han.

 

Powered by Labrador CMS