Bergens største for Thon

OPPDATERT: Bergens største enkelttransaksjon er snart en realitet.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Oppdatert med utfyllende bakgrunnsinformasjon og detaljer.

Olav Thon Eiendomsselskap ASA har nemlig inngått intensjonsavtaler med Nordea Liv Norge AS og Steen & Strøm AS om kjøp av Åsane Storsenter DA.

Selskapet eier Åsane Storsenter på ca. 50 000 kvadratmeter (se foto) i Åsane, rundt 13 kilometer nord for Bergen sentrum.

40 000 per m2Ifølge en børsmelding torsdag ettermiddag baseres transaksjonen på en samlet eiendomsverdi på rundt 2 milliarder kroner, det vil si om lag 40 000 kroner kvadratmeteren. Partene tar sikte på å gjennomføre transaksjonen innen en måneds tid.

Pangea Property Partners har vært rådgiver for selgerne i transaksjonen. Nordea Liv og Steen & Strøm eier Åsane Storsenter DA med 50 prosent hver.

NE nyheter skrev i juli 2015 at Nordea likevel kunne selge senteret sammen med Steen & Strøm, etter at de hadde stanset salget og heller ville utvikle det selv. Høsten 2014 det ble kjent at Nordea vurderte et salg, men de skal ikke ha fått inn tilfredsstillende bud, og det skal ha vært uenigheter mellom Nordea og Steen & Strøm.

Ble bønnhørtIfølge nettstedet Vest24 vil Nordea Liv den gangen ha hele en milliard kroner for sin halvdel (50,1 prosent) av Åsane Storsenter, men ingen kjøpere meldte seg. Nå har altså Olav Thon vært villig til å bla opp dette beløpet.

Åsane Storsenter har slitt med fallende omsetning etter at det nye senteret på Horisont så dagens lys. Storsenteret hadde i fjor en butikkomsetning på om lag 1,5 milliarder kroner.

Åsane Storsenter DA hadde for øvrig i 2015 driftsinntekter på 117 millioner kroner. Fast eiendom var i balansen ved utgangen av fjoråret bokført til 1369 millioner kroner. Forutsetter vi eksempelvis netto leieinntekter på 107 millioner kroner, tilsvarer det en netto direkteavkastning – yield – på 5,3-5,4 prosent. Et avvik i disse netto leieinntektene på 1 million slår ca. 0,05 prosentpoeng på yielden.

Kommer tilbakeKonserndirektør Arne B. Sperre i Olav Thon Eiendom vil ikke gå i detalj på transaksjonen ennå, med henvisning til at det så langt er inngått en intensjonsavtale. Sperre lover imidlertid at de kommer tilbake med mer utfyllende informasjon når transaksjonen forhåpentlig er gått i boks. Transaksjonen er dessuten betinget av at konkurransemyndighetene godkjenner kjøpet.

En kjøpesum på 2 milliarder kroner er altså den høyeste transaksjonsprisen noensinne i Bergen. Den forrige rekorden ble satt i fjor høst, da Storebrand Eiendomsfond Norge KS ble den nye eieren av DNB-bygget i Bergen. Prisen her var i underkant av 1,5 milliarder kroner.

Foto: B Ystebo Lisens: CC BY-SA 2.0

Powered by Labrador CMS