GRUNN TIL Å VÆRE FORNØYD: - Eiendomsbransjen har god grunn til å være fornøyd med denne avgjørelsen i klagenemnda for merverdiavgift, sier advokat Agnete Haugerud.

Salg av eiendomsselskaper gir rett til MVA-fradrag for transaksjonskostnader

Eiendomsaktører har likevel fradragsrett for merverdiavgift ved salg av eiendomsselskaper.

Publisert

En helt fersk avgjørelse i klagenemnda for merverdiavgift viser at skatteetaten har lagt seg på en for streng linje når det i flere tilfeller er nektet fradrag for kostnader knyttet til slike transaksjoner.

Advokat Agnete Haugerud og advokatfullmektig Kjetil Kühn Hanssen i Ernst & Young Advokatfirma AS har bistått selskapet som vant frem i den aktuelle saken.

Les også: Salg av eiendomsselskaper – vær godt forberedt

BakgrunnHøyesterett nektet i den såkalte Telenor-dommen fra juni 2015 fradrag for merverdiavgift på transaksjonskostnader i forbindelse med Telenors salg av et datterselskap som før salget inngikk i konsernets fellesregistrering i Merverdiavgiftsregisteret. Begrunnelsen for dette var at salg av aksjer ikke er mva-pliktig.

– Hva har vært uklart etter Telenor-dommen?

– For eiendomsbransjen har det være uklart om avgjørelsen også avskjærer rett til fradrag ved salg av eiendomsselskaper, sier advokat Agnete Haugerud.

I et publisert skriv fra 2014 la Skattedirektoratet til grunn at eiendomsselskaper har rett til fradrag for transaksjonskostnader i den utstrekning salget gjelder et selskap som tidligere har vært fellesregistrert med selgeren og i den utstrekning eiendommen omfattes av en frivillig registrering i Merverdiavgiftsregisteret. Denne uttalelsen var i samsvar med forvaltningspraksis i tilsvarende saker. Bare et drøyt år senere, med henvisning til Telenor-dommen, har imidlertid skatteetaten i flere konkrete saker innstrammet sin praksis og nektet fradrag for slike kostnader.

Les også: – Synspunktet i Telenor-saken kan ikke overføres til eiendomsbransjen

– Denne usikkerheten er nå avklart. Klagenemnda for merverdiavgift har i en avgjørelse av 30. juni 2016 satt ned foten og gir klart uttrykk for at skatteetaten har tillagt Telenor- dommen større rekkevidde enn det er grunnlag for. Dette er en avgjørelse vår kunde og eiendomsbransjen generelt har veldig god grunn til å være fornøyd med, tilføyer Haugerud.

Les også: Fastsettelse av mva-kompensasjon

Saken som ble avgjort nå i juni, gjaldt et eiendomskonsern som var fellesregistrert i Merverdiavgiftsregisteret for utleie av fast eiendom. Skattekontoret nektet fradrag for blant annet kostnader til næringsmegler og advokat i forbindelse med due diligence-prosesser morselskapet i konsernet hadde pådratt seg ved salg av tre eiendomsselskaper. For morselskapet ville dette ha utgjort en merkostnad på ca. 2,2 millioner kroner bare for disse transaksjonene.

– Hvorfor var klagenemnda uenig i skatteetatens tolkning?

– Skatteetaten har fremholdt at aksjesalget må vurderes isolert, og at fradrag for merverdiavgift på transaksjonskostnadene var avskåret fordi aksjesalget i seg selv er avgiftsunntatt. Klagenemnda slutter seg til våre argumenter om at aksjene i heleide eiendomsselskaper som inngår i fellesregistrering med morselskapet må behandles som driftsmidler i den avgiftspliktig utleievirksomheten, sier advokatfullmektig Kjetil Kühn Hanssen.

KAN KREVE ØKT FRADRAG: – Eiendomsselskaper som enten er nektet fradrag, eller selv har unnlatt å fradragsføre merverdiavgift på transaksjonskostnader, bør nå ta dette opp igjen, sier advokatfullmektig Kjetil Kühn Hanssen.
KAN KREVE ØKT FRADRAG: - Eiendomsselskaper som enten er nektet fradrag, eller selv har unnlatt å fradragsføre merverdiavgift på transaksjonskostnader, bør nå ta dette opp igjen, sier advokatfullmektig Kjetil Kühn Hanssen.

– Nemnda anser videre at kjøp og salg av eiendomsselskap er en naturlig del av slik virksomhet. Selv om aksjesalget isolert sett ikke er avgiftspliktig, foreligger det da rett til fradrag fordi salget gjelder driftsmidler som har vært brukt i avgiftspliktig virksomhet, forklarer han.

Les også: Nytt moms-direktiv

Les også: Ny uttalelse snur opp ned på MVA-praksis

– Avgjørelsen kan ha betydning for flere

– Eiendomsselskaper som enten er nektet fradrag eller selv har unnlatt å fradragsføre merverdiavgift på transaksjonskostnader bør nå passe på å ta dette opp igjen, oppfordrer Kühn Hanssen.

Avgiftsreglene åpner for at det kan kreves økt fradrag for transaksjonskostnader som er pådratt inntil tre år tilbake i tid.

Powered by Labrador CMS