FORTSATT HØY KONTORLEDIGHET: Lysaker.

Nedturen i vest ser ut til å være over

Oljeklyngen i vestkorridoren har slitt med økende ledighet og mye fremleie, men nå ser nedturen ut til å være over.

Publisert

 

– Det er fortsatt en god del ledighet som skal absorberes, men det ser ut til at ledigheten har sluttet å vokse og det blir heller ikke mer fremleie, sier analysesjef hos Malling & Co, Haakon Ødegaard.

Redusert fremleieHan forteller at ledigheten i flere av kontorklyngene i Oslo er svakt ned sammenlignet med situasjonen for et år siden.

– Det er fortsatt mest ledig i vest, men desidert flest prosjekterte nybyggprosjekter som tilbys i øst, sier Ødegaard.De har gjort en telling av hvor mye som tilbys av fremleielokaler og status for øyeblikket er i overkant av 20.000 kvadratmeter.

– Før nyttår var tallet cirka 30.000 kvadratmeter. Mesteparten av denne forskjellen skyldes at Statoil ikke lenger skal fremleie 8000 kvadratmeter på Fornebu fordi de trengte arealet til internprosjekter, sier Ødegaard.

Les også: Fra oljesmurt til småsurt

Les også: – Overraskende godt leiemarked i Oslo

Ned på LysakerDNB Næringsmegling skriver i sin siste markedsrapport at ledigheten på Lysaker fortsatt er høy, med noe redusert fra i høst. Den ligger i følge dem på mellom 20 og 25 prosent, noe som er mye. Den har imidlertid falt med 5.000 kvadratmeter til totalt 116.000 kvadratmeter. Den største reduksjon er bortfall av 7.500 kvadratmeter i Philip Pedersens vei 20, som har blitt konvertert til asylmottak.

De viser blant annet til at i Fornebuveien 7-13 reduseres ledigheten med nær 3.000 kvadratmeter grunnet utleie til Implenia og Widerøe.

Les også: Arealledigheten på vei ned i Oslo

– Den høye ledigheten på Lysaker har naturlig nok medført en korreksjon i leieprisene. Markedet på Lysaker er todelt; Leienivåene holder seg bra på de mest sentrale byggene tett på togstasjonen, mens prisene faller jo lengre gangavstanden er til togstasjonen. For mer usentrale eiendommer på Lysaker er markedet tøft. Vi registrerer også at det gis betydelige leiefritak for å friste leietakere til å signere kontrakt, skriver DNB i sin siste markedsrapport.

Opp på FornebuPå Fornebu øker ledigheten med 11.200 kvadratmeter til 58.000 kvadratmeter. Store deler av Aker Hus blir fraflyttet til sommeren 2016, selv om leiekontrakten løper til sommeren 2019 med en reduksjon på leiearealet med cirka 12.000 kvadratmeter sommeren 2017. Arealer vil således kunne være tilgjengelig som fremleie, og DNB inkluderer dette i sin ledighetstelling.

Les også: – Stabile leiepriser i året som kommer

Les også: Bytte av leietaker koster 2,5 års leie

Powered by Labrador CMS