POSITIVE: Transaksjonsmeglerne hadde et godt år i fjor. De fleste er positive til 2016, selv om transaksjonsvolumet forventes å bli lavere enn i 2015.

Meglerne tror på godt transaksjonsår

2015 slo alle rekorder. Næringsmeglerne tror på nok et godt transaksjonsår, men med vesentlig reduserte volumer.

Publisert Sist oppdatert

– Med lav avkastning i alternative investeringsklasser, samt med en etterspørsel som er høyere enn tilbudet, så forventer vi fortsatt høyt volum i transaksjonsmarkedet i 2016, sier senioranalytiker hos Malling & Co, Herman Ness.

2015 ble, som vi har gjentatt noen ganger, et massiv transaksjonsår. Volumet endte på i overkant av 120 milliarder kroner.

Noe lignende har aldri skjedd tidligere.

Tror på lavere renteDet er en rekke årsaker til at næringseiendom vil være et attraktivt investeringsobjekt også i 2016. Rentene er lave, og styringsrenten er under press da den fortsatt er høyere enn i våre naboland, som nå opplever vekst mens den norske økonomien svekkes.

– Med en prime yield på 4,20 prosent og 10 års swap godt under 2 prosent, og forventet rundt 1,75 prosent de neste 18 månedene forventer vi høy interesse for kontorbygg, og da spesielt prime kontorbygg, sier Ness.

Økt yield på sekundæreiendomFor 2016 estimerer Malling & Co at kontorandelen av transaksjonsmarkedet vil bli på rundt 45 prosent. De tror også at det vil bli en liten økning i yielden for sekundære kontorbygg.

– Dette handler om at investorer skal være villige til å kjøpe i samme grad som i 2015. Dette er en konsekvens av den noe høyere risikoen forbundet med sekundær eiendom kontra prime eiendom, hvor vi forventer en moderat nedgang i ledigheten for sentrale og moderne bygg, mens mer perifere bygg, spesielt i randsone vest, vil være et mer utfordrende marked, sier Ness.

Les også: – Utlendingene er kommet for å bli

Les også: Tror utlendingene vil snu ryggen til Norge

Nedgang i volumetTil tross for en rekke faktorer som trekker i positiv retning, så forventer derimot Malling & Co at det blir en nedgang i antallet store transaksjoner, og da spesifikt porteføljesalgene man har sett i 2015.

– Vi tror utenlandske investorer fortsatt vil ha en høy tilstedeværelse i det norske markedet på nivå med 2015 rundt 35 prosent eller noe høyere. Totalt transaksjonsvolum for 2016 forventer vi vil ende opp på 65 milliarder kroner, sier Ness.

Hos Union er estimatet høyere.

– Vi tror på 75 milliarder i 2016. Det er altså vesentlig lavere enn i 2015, men fortsatt et veldig sterkt år, sier analysesjef hos Union, Jo W. Gullhaugen.

De tror utlendingene kommer til å fortsette å prege markedet med betydelige investeringer i 2016.

– Det er fortsatt mange utenlandske investorer som ønsker eksponering i Norge og som ikke har fått det, og det er flere av de som har kjøpt som signaliserer at de ønsker mer. Vi venter derfor at utlendingene vil være en viktig faktor også i år, sier Gullhaugen.

Les også: – Mye penger som søker trygge havner

Tror mange er alt for optimistiskeThor Bjørdal i Colliers tror mange er alt for positive i sine anslag for transaksjonsvolum i 2016.

– Jeg tror at dersom vi oppnår et volum på mellom 50 og 60 milliarder kroner, så skal vi være veldig godt fornøyd, sier Thor Bjørdal i Colliers International.

Han legger til at for egen del er de godt fornøyd dersom de klarer å ende opp med det samme transaksjonsvolumet som i 2015.

– Vi har bokført transaksjoner for cirka 6 milliarder kroner i fjor, sier Bjørdal.

Les også: Svak start på transaksjonsåret 2016

Les også: Frykter oljebremsen skremmer investorene

Powered by Labrador CMS