10 om miljø: Sier ja til bilfritt sentrum

Christian Ringnes mener et bilfritt sentrum vil gjøre Oslo til en enda bedre by.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Ringnes er langt på vei enig i forslaget fra det rødgrønne byrådet om et bilfritt sentrum innenfor Ring 1, selv om Ringnes på ROM-konferansen tirsdag modererte det bilfrie området til vesentlig mindre. Og en del nyttekjøring må uansett tillates.

– Ja, jeg mener et bilfritt sentrum er en god idé, som vil gjøre Oslo til en enda bedre by. Bilfritt betyr ingen steder i verden at bilen er komplett utelukket, men at bilbruken reduseres drastisk og underordner seg fotgjengeren. Taxi, varetransport og noe beboerkjøring tillates, men alle biler må kjøre i gangfart, sier Ringnes.

Differensierte soner– Det er differensierte soner, noen kun for gående, noen for gående og sykkel, og noen for fotgjenger, sykkel og bil i gangfart. Bakkeparkering begrenses kraftig, og trikk og miljøvennlig buss veves inn i bybildet. En bilfri by må innføres gradvis og innenfra og kompletteres fortløpende med økt kollektivtilbud og estetisk opprusting av de gatene og torgene som blir bilfrie.

– Kan Miljøpartiet De Grønne nok om byutvikling? – Jeg tror ingen vet nok om byutvikling, da hadde nok ikke emnet vært så debattert og foranderlig. Jeg tror de grønne representerer fremtiden og bringer et forfriskende og godt perspektiv.

– Hva er det viktigste miljøtiltaket i næringseiendom? – Energieffektivisering og ren energi.

Hjelpe prosessen– Fungerer de grønne leieavtalene? – Ideen om å dele fremtidig energibesparelse fungerer, og de grønne avtalene kan hjelpe prosessen.

– Hva er potensialet for plusshus i Norge? – Det er fremtiden, dog kanskje noe mindre her til lands enn i varmere, solrike strøk.

– Hvorfor har så mange gårdeiere unnlatt å energimerke byggene sine?– Er det ikke «mañana» det heter på fint spansk? Det koster å energimerke, men det blir ikke fulgt opp i nevneverdig grad, og da blir det fristende å utsette.

– Hvorfor prioriterer ikke små leietakere grønne bygg? – Andre faktorer, som beliggenhet, utforming og pris, oppfattes som viktigere. Helt rasjonelt for den enkelte lille beslutningstager, ikke så bra når man ser det i sum.

Hysteri– Bør/må alle nye kontorbygg ha en BREEAM-sertifisering? – Nei, det er et visst sertifiseringshysteri, men alle nye bygg bør bygges energieffektivt.

– Hvilke grønne incentivtiltak blir de viktigste i næringseiendom?– De som reduserer energibruken.

– Er utenlandske aktører mer opptatt av grønne bygg enn norske? – Nei, det finnes unntak, særlig i Tyskland, men generelt kommer nordmenn ganske pent ut av en slik sammenlikning.

Powered by Labrador CMS