Nyheter

Vil selge klenodium

OPPDATERT: Telenor håper på nærmere en halv milliard når de nå selger Kongens gate 21 i Oslo sentrum.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Oppdatert med kommentar fra Telenor.

Dagens Næringsliv (DN) skriver fredag at den ærverdige bygningen (bildet) er til salgs.  Telegrafbygningen med adresse Kongens gate 21 er ifølge Wikipedia et av de større monumentalbygningene i Kvadraturen i Oslo.

Bygget stod ferdig i 1924 og er tegnet av de svært kjente arkitektene Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson, som senere skulle jobbe sammen om det nye Rådhuset. Bygningen ble bygget for å huse alt av Televerkets administrasjon i Oslo. I 1976 ble bygningen oppført på Byantikvarens gule liste som verneverdig, og den inngår som en del av Telenors verneplan fra 1998.

Men nå går det mot ny eier. Ifølge DN skal bygningen legges ut i markedet i en anbudskonkurranse. Telenor har ikke fastsatt noen pris, men:

– Avhengig av sluttproduktet, regner vi med å få i underkant av en halv milliard kroner, sier adm. direktør Pål Kvalheim i Telenor Eiendom til DN.

Bygget er på 25 000 kvadratmeter, så sa snakker vi i så fall om bortimot 20 000 kroner kvadratmeteren. Telenor mener i en pressmelding fredag at beliggenheten er attraktiv, ettersom det er kort avstand til alle fasiliteter i sentrum, og umiddelbar nærhet til offentlig kommunikasjon. Eiendommen har i tillegg et utviklingspotensial.

Mellbye Arkitektur Interiør har utarbeidet mulighetsstudier for en videreutvikling av bygget, som inkluderer fremtidig bruk som for eksempel hotell og kontor. Lokalene på gateplan kan også benyttes til publikumsrettet virksomhet, blant annet butikk, restaurant eller hotell-lobby.

Pål Kvalheim sier i meldingen at de opplever stor interesse for eiendommen, både fra nasjonale og internasjonale aktører.

– Vi vurderer ulike alternativer for videre utvikling, både med og uten Telenor Eiendom på eiersiden. Vi synes det er spennende å se den videre utvikling av dette spennende området i Kvadraturen, der det i årene fremover vil skje store forandringer, sier Kvalheim.

Byantikvar Janne Wilberg er opptatt av at en kjøper respekterer fasaden og bygningens egenart, men er åpen for at bygningen gjøres om eksempelvis til et hotell, gitt at verneverdiene ivaretas.

NE nyheter skrev om eiendommen i juni 2014. Da var planene å utvikle over 20 000 kvadratmeter.

– Vi har ryddet bort teknologi til en del av bygget. Den legger nå beslag på bare 2500 kvadratmeter. Da får vi over 20 000 kvadratmeter som kan utvikles, uttalte adm. direktør Richard Groven i Telenor Eiendom til NE nyheter. Telenor Eiendom hadde utlyst en arkitektkonkurranse for eiendommen.

Eiendomsselskapet har også Kongens gate 8 og Kirkegata 9 i Kvadraturen. Kongens gate 8 er på ca 14 000 kvadratmeter, mens Kirkegata 9 er ca 5300 kvadratmeter. De leies nå ut til Nærings- og fiskeridepartementet.

(Foto: Wikimedia/Mahlum Lisens CC-BY-SA-3.0)

Kommunens nye satsing betaler 3000 per m2 (+)
Aktuelt
Fikk nei til utvidelse av Manglerud senter
Utvikling
Samarbeid endte i millionkrangel (+)
Analyse
Offentlige leietagere må ta miljøansvar
Aktuelt
Bekymret for fremdriften i gigantprosjekt (+)
Utvikling
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
Henter fra Aspelin Ramm
Karriere
Skal selge for 650 millioner (+)
Bolig
Den lille kommunen bygger for milliarder (+)
Utvikling
Unik restaurant slår seg opp på restemat
Play

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.