Saltallergi hos KLP

Skal du selge eiendommer til KLP, bør de i hvert fall være fri for salt.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

NE nyheter omtalte for halvannen uke siden at Ferd Eiendom foreløpig har stoppet salget av Strandveien 4-8 på Lysaker (bildet). Det vil si, «vedlikeholdsetterslep i garasjen» var formuleringen som adm. direktør Carl Brynjulfsen i Ferd Eiendom benyttet overfor NE nyheter.

«Alle» i markedet vet at det var KLP Eiendom som trakk seg, etter at det i august var kommet til budaksept for eiendommen. NE nyheter har all grunn til å tro at den reelle årsaken til KLPs avhopp var enda mer konkret enn det Brynjulfsen oppgav.

SaltutslagUnder gjennomgåelsen og kvalitetssikringen – due diligence-prosessen – stilte KLP opp med en saltmåler i garasjen, og her gjorde det utslag. Da Finansavisen nylig konfronterte KLP med om de stpod bak avhoppet i Strandveien, ville imidlertid adm. direktør Gunnar Gjørtz i KLP Eiendom ikke si noe, under henvisning til at de kun kommenterer konkrete transaksjoner som er gjennomført.

Men det er ikke første gang saltpåvisning har skapt trøbbel for gjennomføring av transaksjoner med KLP på kjøpersiden. Etter det NE nyheter forstår, var salt også et tema da KLP i sommer kjøpte Lysaker Torg 35 fra Norwegian Property for 602 millioner kroner. Denne transaksjonen gikk til slutt igjennom, så KLP fikk tross alt utvidet med en eiendom i området.

Krevde avslagDet gikk derimot ikke bra med salget av Pilestredet 35 fra Gjensidige sommeren 2011. «Alle» trodde KLP var kjøperen, men det ble til slutt et syndikat satt opp av Pareto som kjøpte eiendommen som ble totalrehabilitert og påbygd i 2005/06 i forbindelse med utleie til Høgskolen i Oslo.

NE nyheter får fra uavhengig hold bekreftet at det var påvisning av salt som gjorde at KLP trakk seg. En kilde sier til NE nyheter at KLP forlangte 30 millioner kroner i prisavslag som følge av dette, noe Gjensidige ikke aksepterte.

Det er altså under de avsluttende due diligence-prosessene at temaet oppstår, ikke under selve besiktigelsen. KLP har en historie når det gjelder due diligence-prosesser som skjærer seg. 29. november 2012 kom meldingen om at KLP kjøper Lade Arena fra DNB og Norske Handelsparker for 925 millioner kroner.

Ikke i målOvertakelse var satt til 21. desember, trodde man. KLP opplyste i november at due diligence påbegynnes umiddelbart, og partene tar sikte på kontraktsignering så fort som mulig. Det gikk ikke. I februar 2013 måtte KLP meddele at kjøpet var kansellert.

– Vi gjennomførte en due diligence-prosess, og i etterkant av den kom vi ikke i mål, uttalte Gunnar Gjørtz til Dagens Næringsliv. Hva som eksakt veltet denne transaksjonen, er ikke kjent. Det som synes klart, er at selgerne bør ha gjort de tekniske og bygningsmessige hjemmeleksene ordentlig før de selger til KLP.

 

Powered by Labrador CMS