Som skapt for KLP?

KLP vurderes som en klar kandidat til å kjøpe restporteføljen til Aberdeen Eiendomsfond Norge II.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det er som NE nyheter har skrevet syv eiendommer igjen å selge i porteføljen til eiendomsfondet. NE nyheter har pratet med to markedsaktører som peker på KLP som en klar kandidat. De første ryktene om KLP som mulig kjøper, har allerede begynt å gå i markedet.

En transaksjon er ikke altfor langt unna. Styret i Aberdeen Eiendomsfond Norge II Holding håper å være i mål med porteføljesalget innen månedsskiftet juni/juli. Rådgiveren Arctic Securities har konkludert med at det mest optimale er å selge de syv eiendommene samlet, men det er ikke umiddelbart lett å se hvorfor akkurat disse eiendommene hører sammen.

SpydspissDet klart største salgsobjektet er kjøpesenteret Solsiden i Trondheim, som kan være verdt rundt 1,3 milliarder kroner. Aktører NE nyheter har snakket med, fremhever at dette er spydspissen i porteføljen, senteret er svært attraktivt for en kjøper.

Men Solsiden skal blant annet selges sammen med den drøyt 19 500 kvadratmeterstore lager- og kontoreiendommen Fløisbonnveien 2-4 på Kolbotn, som ikke umiddelbar gir noen logikk. Det gir heller ikke lagereiendommen Søren Bulls vei 2 på 18 900 kvadratmeter, en eiendom på Furuset nordøst i Oslo.

Bergerveien 12 i enden av Billingstadsletta i Asker er en 28 500 kvadratmeterstor kontor- og lagereiendom, så sånn sett er logikken til stede, ved at tre av eiendommene har innslag av lager og logistikk. Men de resterende salgsobjektene er kontoreiendommene Munkedamsveien 35 og 53B i Vika, som naturlig nok hører sammen, i tillegg til kontoreiendommen Lysaker Torg 45 (bildet).

Ikke logiskAktørene NE nyheter har snakket med, ser ikke helt hvorfor en internasjonal stor aktør skulle kjøpe en slik portefølje. KLP, derimot, er godt til stede i Oslo-regionen, særlig i sentrum og rundt regjeringskvartalet, men også utover mot Lysaker gjennom Drammensveien 288. I Asker eier KLP 31 940 kvadratmeterstore Lensmannslia 4.

KLP eier fra tidligere seks kjøpesentre, og et kjøp av Solsiden «makes sense» i så måte. Livselskapet har dessuten over 20 eiendommer i Trondheim, som er det nest største satsingsområdet etter Oslo. Når det gjelder kjøpesentre i Trondheim, måtte KLP måtte i 2013 trekke kjøpet av Lade Arena på 900 millioner kroner, etter at den avgjørende due diligence-prosessen satte en stopper.

Har pengerDet andre som taler for KLP, er beløpets størrelse. Svært få i Norge kan løfte et kjøp på 3,5-3,8 milliarder kroner. Det er i realiteten kun de største livselskapene, men konkurrenter som DNB og Storebrand har vektet seg ned i eiendom. KLP har kapasitet til å vokse ytterligere og de nødvendige finansielle musklene, selv etter kjøpet av Citypassagen i Oslo sentrum.

KLP går også etter de store og effektive eiendommene. Med unntak av Munkedamsveien 53B (3700 kvadratmeter), ligger de andre eiendommene i restporteføljen på 14 600-52 000 kvadratmeter. Men ellers har KLP satset på hoteller, og ikke lager og logistikk, og lokaliseringer på Furuset, Kolbotn og Billingstadsletta er kanskje det som taler mest imot KLP.

Powered by Labrador CMS