Nordens desidert største

OPPDATERT: Nordens desidert største transaksjon i år har funnet sted, DnB NOR Eiendomsinvest I ASA selger mesteparten av eiendomsporteføljen for ca. 11 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

DNB-fondet Fortin har inngått avtale med Starwood Capital Group, som er verdens tredje største eiendomsforvalter om salg av mesteparten eiendomsporteføljen i DnB NOR Eiendomsinvest I ASA.

DNB opplyser i en pressemelding at DnB NOR Eiendomsinvest I ASA med datterselskapene FORTIN AS og SveaReal AS gjennom 2014 har kartlagt strategiske alternativer. Denne prosessen har ledet frem til avtalen med Starwood Capital Group. Forutsetningen er at generalforsamlingen i DnB NOR Eiendomsinvest I ASA godkjenner salget.

Transaksjonen er altså priset til ca. 11 milliarder norske kroner og vil være Nordens største samlede eiendomstransaksjon i 2014.

Målet for styret i DnB NOR Eiendomsinvest I ASA har ifølge pressemeldingen vært å skape likviditet for aksjonærene. Tidlig 2014 ble det igangsatt en strukturert salgsprosess for SveaReal AS, hvor det samtidig ble vurdert en børsintroduksjon. Fortin vurderte i juni å selge SveaReal til én stor kjøper.

Sommeren 2014 ble prosessen utvidet til også å inkludere den norske virksomheten i FORTIN AS.– Vi er glade for i dag endelig å kunne legge frem et tilbud til aksjonærene i DnB NOR Eiendomsinvest I ASA som representerer en reell exit-mulighet, sier styreleder Erik Gjellestad i pressemeldingen.

Gjellestad sier at med avtalen med Starwood har de et resultat for både Norge og Sverige som etter styrets vurdering, gir uttrykk for de underliggende eiendomsverdiene. Det er ifølge styret ikke reelle alternativer som vil kunne gi en fremtidig meravkastning for aksjonærene.

Da DnB NOR Eiendomsinvest I ASA ble etablert i 2005/06, skulle fondet i utgangspunktet ha en levetid på 10 år, men med mulighet for forlengelse. På den ordinære generalforsamlingen i mai ble mandatet forlenget fra 30. juni 2016 til 30. juni 2019. Begrunnelsen var prosessen som var satt i gang for SveaReal AS i Sverige.

En eventuell videre drift av DnB NOR Eiendomsinvest I ASA ut den utvidede mandatperioden representerer ifølge styret en høy risiko, og vil kreve en betydelig kapitalutvidelse. Tilførsel av egenkapital vil være nødvendig for å investere i og videreutvikle eiendommene både i Sverige og Norge. Gjellestad mener en aksept av det mottatte budet vurderes som et betydelig bedre alternativ for aksjonærene.

Fortin har ikke avkastningsmessig vært noen suksess og led stort under finanskrisen. DNB skriver i pressemeldingen at overordnet har de makroøkonomiske rammebetingelsene medført et verditap på deler av eiendomsporteføljen på ca. 10 prosent.

I tillegg kommer tap på finansielle instrumenter, som utgjør anslagsvis 1 milliard kroner. Fortin ba for ett år siden om en refinansiering av rentesikringsavtalene, men fikk nei.

Kjøpet er for øvrig Starwoods første store investering i Norge. Pareto Project Finance har vært Fortins finansielle rådgiver i salgsprosessen, mens Pangea Property Partners sammen med Colliers International har vært rådgiveren for Starwood Capital Group både i Norge og Sverige.

Powered by Labrador CMS