Årets største transaksjoner

NEnyheter gir deg oversikten over de største eiendomstransaksjonene i 2013.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det gjør vi basert på det vi har registrert av transaksjoner og næringsmeglernes rapporter, med det lille forbeholdet at noe kan ha skjedd helt på tampen av året som ennå ikke er kjent. Det er snakk om transaksjoner som er meddelt i løpet av 2013. Verdianslagene (mill. kroner) i tabellen under er en blanding av offisielt meddelte verdier, næringsmeglernes anslag og det NEnyheter kjenner til.

Det er igjen handelstransaksjoner som dominerer de største omsetningene i 2013. Den største, sett fra kjøpers side, er Sektor Portefølje AS og Partners Groups kjøp av fire kjøpesentre fra Steen & Strøm i begynnelsen av desember for 2,06 milliarder kroner.

Gjennom selskapet Sektor Portefølje II AS har de to partnerne kjøper de fire kjøpesentrene Stovner Senter, Halden Storsenter, Torvbyen i Fredrikstad og Markedet i Haugesund. Det er verdt å merke seg at Partners Group tar den desidert største andelen her med 75 prosent. Sektors andel skal økes fra 15 til 25 prosent gjennom å overta Steen & Strøms andel.

Den største enkelttransaksjonen i år har vært Storebrand Livsforsikrings salg i mars av syv kjøpesentre for til sammen 3,5 milliarder kroner. Porteføljen ble splittet i to om lag like deler på henholdsvis Sektor Portefølje Syd (Sektor Holding) og Thon/Reitan. Sektor Gruppen var dermed involvert i årets to største enkelttransaksjoner.

Rett før jul ble det kjent at Entra Eiendom kjøper 50 prosent av Hinna Park AS for å bli med på utviklingen i Jåttåvågen fremover. Eiendomsverdien i transaksjonen er på 1,3 milliarder kroner, og der de virkelige store verdiene ligger et stykke frem i tid.

Den siste milliardtransaksjonen som er kjent, er finske Technopolis´ kjøp av 70 prosent av Portalbygget, Terminalbygget og Profilbygget på Fornebu fra IT Fornebu.

Transaksjonen bekrefter utlendingenes etter hvert sterkere inntreden i det norske eiendomsmarkedet, og transaksjonen var også den største kontantstrømtransaksjonen i fjor innenfor kontorsektoren. Listen over de 15 største transaksjonene vi har tatt med, domineres av utviklingsprosjekter og salg av handelseiendommer.

Det er ellers noe usikkerhet knyttet til verdianslaget for Braathens Eiendoms kjøp av Deloitte-bygget i Barcode-rekken. Når det gjelder NRP-syndikatets kjøp av Gullhaug Torg 4 fra Storebrand, omfatter det en oppgradering på 300 millioner som skal dekkes inn gjennom en kapitalleie.

 

Transaksjoner   ObjektSelgerKjøperPris Portefølje sentreSteen & StrømSektor/Partners2060Portefølje sentreStorebrandSektor1750Portefølje sentreStorebrandThon/Reitan1750Hinna Park – 50 %Camar/EføyEntra130070 % IT FornebuIT FornebuTechnopolis1257IndustriporteføljeReitan OPF928Gullhaug Torg 4StorebrandNRP-syndikat900Granfos NæringsparkDNBMustad Eiendom890Dr. Eufemias gate 14OSUBraathen 850Jonsvollgaten 2Spv. VestTrond Mohn m.fl.770Nydalen AlléAvantorStatnett718Drammensveien 149NPROOrkla695Hvaltorget senterKLPNordea Liv588Helsehuset Værste ASPareto580Verftsgata 2Prora EiendomKLP570

 

Powered by Labrador CMS