Nyhter

Ny storhetstid for Asker

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

– For mange år siden var Asker et sentrum for oljeservice her i landet. Etter å ha vært borte i noen år har mange av oljeserviceselskapene nå vendt tilbake, sier partner i CBRE, Arild Sponland.

Asker opplever med andre ord en ny storhetstid om dagen. Ledigheten er lav og mange aktører ønsker seg til området. Mye av årsaken til dette er at Olje-Norge går så det griner. Det skal investeres for mangfoldige milliarder bare på norsk sokkel de neste årene.

I tillegg er svært mange av de norske oljeserviceselskapene aktører i det internasjonale olje- og gassmarkedet, et marked hvor mange av de norske teknologiselskapene er ledende.

Les også: Bil-snobberi gir Storebrand-ledighet i Asker

Flytter
Den siste tiden har Aibel flyttet inn og i desember neste år flytter Kongsberg Gruppen inn i det nye Oxer-bygget, Asker Panorama, hvor det var CBRE som ordnet avtalen med leietaker.

Les også: Grunnsteinen lagt for Askers nye signalbygg

– CBRE International er et selskap som har svært mange oljeserviceselskaper på kundelisten. Det har medført at vi har vært mye involvert når det gjelder alt fra leieavtaler til verdivurderinger og bygging av nybygg for denne typen selskaper her i landet, sier Sponland.

– Det er ingen tvil om at Asker har utviklet seg til å bli et sentrum for oljeservice, men samtidig er det også flere farmasøytiske selskaper som holder til her, samt selskaper innen teknologiindustrien, sier næringsmegler hos CBRE, Marte Utmo.

Les også: Miele valgte å bygge selv

Kortreiste arbeidsplasser
Det er ikke tilfeldig at Asker har klart å opparbeide seg en slik attraktivitetstaus. For det første ligger området gunstig til rent trafikalt. Kommer man vestfra kjører man av E18 før køen inn til Oslo begynner. Dette betyr at man sparer mye tid.

– De som kommer østfra kjører mot strømmen både når de skal på jobb og når de skal hjem, så de sparer også tid. Fra Drammen til Asker tar det mellom 12 og 15 minutter med bil og fra Oslo sentrum tar det rundt 20 minutter, sier Utmo.

Hun påpeker imidlertid at svært mange av de som jobber innenfor oljeservice og telecomputing er ingeniører, og mange av dem bor i dette området.

– I Asker kommune har man hatt et bevisst mål om å skape kortreiste arbeidsplasser. Kommunen har derfor lagt til rette for bedrifter i dette segmentet, sier Utmo.

Kommunen er ifølge Sponland svært næringsvillig innstilt, noe som betyr at utbyggerne stort sett møter velvilje både i møte med kommunens byråkrater og politikere.

– Større arealer er tilrettelagt for næring i området rundt Asker sentrum. Ikke alt av dette er endelige regulert, men kommunen har tidligere vist stor vilje til å samarbeide med næringslivet, sier Sponland.

Les også: Knusende seier for gårdeier i Asker

Nærhet til stasjonen
Et viktig moment for de som ønsker seg til Asker er nærheten til jernbanestasjonen. Asker stasjon er den sjette travleste stasjonen i landet og en sentral beliggenhet i forhold til denne er essensiell.

– Lokalene må ligge i gangavstand fra stasjonen. Da snakker vi om en avstand på åtte til tolv minutters gange. Det meste av kontoreiendommene i Asker ligger faktisk innenfor denne avstanden. For ytterligere å forbedre dette vil det også bli satt opp shuttlebussser til stasjonen, sier Sponland, som påpeker at det allerede er god bussdekning i området.

Les også: Tekstil ble til eiendom

Ligger man utenfor gangavstand til stasjonen sliter man straks mer med å få leid ut lokalene. Innenfor denne magiske stasjonsavstanden er ledigheten i dag svært liten.
Når det gjelder leieprisene i Asker, så er kvadratmeterprisen i nybygg i dag på mellom 1850 og 1950 kroner. Rehabilitert eldre bygg, avhengig av kvalitet ligger på mellom 1300 og 1500 kroner kvadratmeteren. Det betyr at området ligger noe under både Lysaker og Skøyen, men plasserer seg noen lunde på linje med Fornebu når det gjelder pris.

– Det har vært en moderat prisoppgang de siste to til tre årene, men fortsatt får man relativt mye lokaler for pengene i Asker, sier Sponland.

 

 

Eiendomsarving gir gass (+)
Analyse
Bygger helsehus oppå parkeringshuset
Utvikling
Plutselig stoppet salget (+)
Bolig
Signerte avtale om Sundebygget
Utvikling
Ny byrådserklæring: Dette betyr det for bolig- og byutvikling
Aktuelt
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
Softbank redder WeWork
Aktuelt
Krever saken forelagt bystyret (+)
Utvikling
Graver hotellrommene ned i bakken
Utvikling
Lars Ove (27) kontrollerer milliardverdier i eiendom (+)
Analyse

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.