Tekstil ble til eiendom

Publisert Sist oppdatert

– Vi kom til et veiskille da mor nærmet seg pensjonsalder. Det ble et valg mellom eiendom og tekstilbransjen. Hvis vi ikke hadde satset på eiendom, ville vi sikkert ha drevet mange flere enn 18 butikker i dag, sier Gudbrand Tandberg i Tandberg Eiendom.

Han driver selskapet sammen med brødrene Espen og Franz.

Madam BlueMoren, Ingunn Tandberg, startet med å importere tekstiler fra Østen på slutten av 70-tallet. Hun hadde alle ledd; import, design, produksjon og engros. I tillegg etablerte hun kleskjeden Madam Blue, som var oppe i 18 butikker.

Da Tandberg-familien bestemte seg for å bygge ned tekstilvirksomheten til fordel for eiendom, satt de med kontrakter på en rekke attraktive butikklokaler.

– Vi hadde noen av de flotteste hjørnelokalene med adresser som Bogstadveien og Frogner. I tillegg var vi tidlig ute i kjøpesentrene. Det var stor rift om lokalene våre, derfor fikk vi solgt kontraktene til en god pris, forteller han.

Les også: Kjøpesenterkrig i Asker

Bill. mrk. BygårdDen første eiendommen i Oslo ble kjøpt allerede i 1984. Det var en bygård i Oslo med drøyt 30 leiligheter. Denne fikk de for 2,4 millioner kroner.

– På den tiden var mange bygårder kraftig underpriset, og det var ikke et fullt ut profesjonalisert marked rundt kjøp og salg av slike eiendommer som i dag. Det gikk mye i billett merket-annonser via advokater, sier Tandberg.

– Det viktigste var å skrive søknaden bra; vi har planer om å gjøre sånn og sånn. Skrev du en dårlig søknad, fikk du ikke kjøpt bygården, minnes han.

Forvandlet sentrumSatsingen på eiendom startet for alvor på slutten av 90-tallet, da de kjøpte sin første bygård i Asker. Denne kjøpte de opprinnelig for å huse en Madam Blue-forretning, men senere kjøpte de også naboeiendommen. Siden har det blitt stadig flere eiendommer i hjemkommunen deres, og nå eier Tandberg Eiendom totalt 40.000 kvm næringsarealer i Asker sentrum.

I tett samarbeid med kommunen har de bidratt til å totalforvandle dette sentrumet.

– Vi er oppvokst i Asker, barna vår bor her og vi har en genuin interesse for nærområdet vårt, sier Espen Tandberg, som har holdt en rekke foredrag om byutviklingen i Asker for andre kommuner.

Les også: Vil rive og bygge nytt

Dominerende aktørTandberg Eiendom står bak 70 av de 110 butikk-, cafe, restaurant- og servicearealene som finnes i Asker sentrum. I tillegg kommer kontorarealene. Det gjør selskapet til en betydelig aktør i kommunen.

Nå har brødrene Tandberg også planene klare for å bygge ut Heggedal i samme kommune. Der har de 10.000 kvm næringsarealer, samt et stort utbyggingsprosjekt på gang som vil gi ytterligere 30.000 kvadratmeter.

– Alt er klart for utbygging. Vi skal sprenge vekk mye masse og utvide sentrumsområdet. Vi er overbevist om at Heggedal får et stort løft og blir et attraktivt bo- og næringsområde som blir priset deretter, sier Espen Tandberg.

Flere prosjekterHeggedal har egen togstasjon, og snart innfører NSB halvtimes avganger istedenfor hver time. I utbyggingsplanene til Tandberg Eiendom inngår det opp mot tusen nye parkeringsplasser for pendlere.

Selskapet er også i gang med et stort prosjekt på Alfheim, ikke langt fra togstasjonen i Asker. Der skal selskapet oppføre tre næringsbygg med kontor, treningssenter, handel og service. Totalt er disse byggene på 30.000 kvm med underjordisk parkeringshus i tre etasjer. Byggene er tegnet av Snøhetta.

Boliger i vestVirksomheten i Oslo styres av Franz Tandberg. Han var den av brødrene som først fattet interesse for eiendomsmarkedet.

I Oslo eier selskapet 150 leiligheter. Satsingsområdene er Frogner og Majorstua, men de har også noen boliger på Grünerløkka i Oslo Øst.

Les også: Regjeringen vil gjøre det enklere å bygge

Powered by Labrador CMS