Har enorme eiendomsverdier

Publisert Sist oppdatert

I 1972 bladde Det Norske Veritas opp 25 millioner kroner for den vestlige delen av eiendommen på Høvik utenfor Oslo. Ti år senere la konsernet ytterligere 150 millioner på bordet for å sikre seg resten av det som i dag er blitt en eiendom på hele 400 mål. – Den gangen var det nok en god pris for selger, mener finansdirektør Torolf Aadnesen i Det Norske Veritas.

Les også: Fikk bot for å hugge trær på egen tomt

250 mill. i leieI dag er imidlertid eiendommen verdt et sted mellom 2 og 3 milliarder kroner. Leieinntektene i fjor var på snaut 250 millioner kroner. – Husleien som konsernet betaler til datterselskapet Det Norske Veritas Eiendom AS, er markedspris, forteller Aadnesen.

 I tillegg finnes det noen få eksterne leietakere, hovedsaklig i bygg som det ikke er hensiktsmessig at Veritas bruker i egen virksomhet. Blant disse er Redningsselskapet. – De små byggene på eiendommen er ikke egnet for store Veritas-prosjekter. I stedet for å la disse byggene stå tomme, leier vi dem ut, sier han.

Gunstig beliggenhetEiendommen på Høvik i Bærum ble opprinnelig ervervet av Christiania Glassverk helt tilbake til 1855. Selv om Høvik var skikkelig på landet å regne på den tiden, var det gunstig å ha beliggenhet ved sjøen for å skipe varer inn og ut. Etter at Glassverket ble stengt 31. januar 1933, ble eiendommen brukt til ulike typer industri.

 Også for Veritas, som kjøpte eiendommen av Glassverket, er beliggenheten ved Oslofjorden gunstig. Bedriften har svære laboratorier og får store komponenter fraktet sjøveien. – Vi er ikke avhengige av beliggenhet ved sjøen, men det er helt klart en fordel, sier Aadnesen.

Les også: Selger boliger i rekordfart

 Åpent for publikumUten restriksjoner ville Veritas-eiendommen på Høvik blitt verdsatt til flere milliarder kroner. Det er imidlertid forutsatt at publikum skal ha tilnærmet fri tilgang til området. – Dette er et av de viktigste turområdene vi har i Oslo-området, derfor er vi pålagt å gjøre hva vi kan for å ivareta publikums interesser. Det synes vi er helt fint. Den åpne løsningen gir positive effekter både for oss og publikum, sier Aadnesen.

 Av de 400 målene utgjør 90 mål en indre park, hvor Veritas har sine næringsbygg. Denne parken har publikum full tilgang til. Eiendommen inkluderer også en strandlinje, som inngår i en kyststi. De resterende 310 målene er utmark som allmennheten har full tilgang til.

Les også: – Vi må ha flere tomter

Egne busser– Hva sier utenlandske forretningsforbindelser når de får se eiendommen for første gang?– Det er todelt. De fleste synes det er en fantastisk eiendom, men at den ligger lovlig langt ute på landet. De er overrasket over hvor tungvint det er å komme hit. Vi har forsøkt å endre på dette, men kundegrunnlaget har ikke vært stort nok for busselskapene, svarer han.

 Veritas har i stedet satt opp egne matebusser for å gjøre det lettere i forhold til arbeidsreiser, men det dekker ikke hele transportbehovet. – De fleste tilreisende må basere seg på Taxi fra Sandvika stasjon og andre steder, sier han.  – Hva har beliggenheten ved Oslofjorden å si i forhold til rekruttering?

Les også: Bærum kommune åpner for biler i gågate

  – Det er veldig positivt. I Veritas arbeider det mange som ønsker å bo i landlige omgivelser og kan sykle til jobben. Vi tiltrekker oss ikke mange som er ute etter et pulserende byliv, sier Aadnesen, Han anslår at de ansatte i bedriften fordeler seg nokså likt med bopel i henholdsvis Asker, Bærum og Oslo.I tillegg til den spektakulære eiendommen på Høvik, eier Veritas også en førsteklasses eiendom på 15.000 kvm nær Stavanger sentrum.

Powered by Labrador CMS