Ble sparket til et A-bygg

Norges mest energivennlige hotell skulle opprinnelig ikke ha vært det, men Scandic-kjeden fikk det nødvendige tuppet bak.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

På Vulkan-området i Oslo bygges nå det som omtales som Norges hittil mest energigjerrige hotell. Hotellet (se illustrasjon) blir tilknyttet Vulkan energisentral. Ved hjelp av solfangere, spillvarme og jordvarme pumpet opp fra 300 meters dybde, blir Scandic Vulkan Norges første hotell i energiklasse A. Hotellet får blant annet tilført energi fra Bellona-bygget, mindre enn et steinkast unna.

Den nye energisentralen er det viktigste energisparetiltaket, som bidrar til at energimerket for Scandic Vulkan går fra energiklasse C til energiklasse A.

Spark bak– I utgangspunktet hadde vi ikke tenkt at dette skulle være et Klasse A-bygg, men vi fikk et spark bak. Vi vil etablere det ypperste av det ypperste, fortalte adm. direktør Geir Lundkvist i Scandic Hotels under et miniseminar på Vulkan-tomten i Oslo mandag ettermiddag.

Det er altså Vulkan energisentral som kommer til å forsyne det Scandic Vulkan-hotellet og alle andre leietakere på det gamle industriområdet på Vulkan-tomten.

Hotellet har mange smarte løsninger for å ta vare på energien. Blant annet skal energien gjenvinnes fra kjølerom, kjøleskap og frysere til varme. Vinduene er av trelags isolerglass, og lysene slukkes automatisk når mennesker ikke er til stede. Energien fra heisene skal også gjenvinnes når de bremser.

Stolte– Vi er stolte over å være først i Norge med et hotell i energiklasse A. Når vi vet at i Norge og Europa utgjør energibruken i bygg hele 40 prosent det totale energibruket, er Scandic Vulkan et meget fremtidsrettet hotell, sier Lundkvist i en pressemelding.

Han mener godt miljøarbeid handler om å gjøre mange små tiltak. Scandic har siden midten av 90-tallet satset bevisst på miljø. I begynnelsen av 90-tallet befant kjeden, som har hatt en rekke ulike eiere opp gjennom årene, seg i en dyp krise. I 1993 definerte kjeden nye verdier som skulle bli bærende fremover, miljøsatsingen var en av dem.

– Miljø har vært business for Scandic siden 1993, da vi lå med brukket rygg. Siden 1994 har vi spart totalt 17 prosent på energi og hatt 37 prosent reduksjon i CO2-utslippene, fortalte Lundqvist forsamlingen. Miljøtiltakene er ifølge Lundqvist ett av de mest vellykkede prosjektene de noen gang har hatt.

Null utslipp– I perioden 1996 til 2009 er energiforbruket per gjesteovernatting redusert fra 41 kWt til 34,8 kWt. Målet for 2011 er å redusere CO2-utslippene med 50 prosent, sa Geir Lundkvist. Innen 2025 er det ambisiøse klimamålet null CO2-utslipp.

I gjennomsnitt bruker nåværende hoteller 3.4 prosent av driftsinntektene til energi, mens nye energieffektive hoteller bruker 2 prosent. Hoteller har i gjennomsnitt en resultatmargin på 8 prosent, slik at 1 prosentpoeng lavere energikostnader øker resultatmarginen til 9 prosent.

Kjøp av klimakvoter inngår ikke i Scandics fremtidsplaner.

– Å kjøpe kvoter er feigt. vi kjøper ikke kvoter, men utvikler heller vår egne energitiltak, sa Geir Lundkvist.

Powered by Labrador CMS