Levert energi på 68 kWh

Bellonas nye lokaler på Grünerløkka får levert energi på ekstremt lave 68 kWh per kvadratmeter i året.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det forteller prosjektleder Heine Skogseide i Veidekke Entreprenør til Teknisk Ukeblad (TU). I så fall ligger leveransen rundt en fjerdedel av gjennomsnittlig energiforbruk for norske kontorbygg. Veidekke Entreprenør skal bygge det supereffektive bygget.

Det første energimålet var at bygget skulle bli klassifisert som et A-bygg. Bellona uttalte i et intervju med NæringsEiendom i januar i år at de skulle ha de beste løsningene. Nå er byggeprosessen kommet så langt at prosjektleder Skogseid er trygg på at de kommer under 82 kWh/m2/år, og at levert energi vil ligge på 68 kWh/m2/år. Det er langt under grensen for Klasse A-sertifisering (84 kWh per kvadratmeter i året).

Heine Skogseid mener det er tre viktige forhold som er de viktigste faktorene å kontrollere for å få et energivennlig bygg. Det er bygningskroppen, ventilasjonsanleggene og lys.

– Vi har beregnet en tetthet på 1.0, kravet er 1.5, og målet er å komme så langt under det som mulig, sier Skogseid til TU. For selve bygningskroppen er det derimot ikke så mye å hente.

– Nei, vi har gjort beregninger som viser at økt isolasjonstykkelse i vegger og tak kun gir desimalutslag. På veggene er det litt mer, men fortsatt svært lite, sier han.

Innsparingspotensialet er derimot større i det tekniske utstyret i bygget. Eksempelvis leverer heisen i bygget strøm når den går ned. Jo flere folk i heisen, desto mer strøm som blir skapt. Ifølge Skogseid er det også mye å hente på gjenvinning av isolasjonsvarme.

– Vi bestilte 80 prosent gjenvinning og endte på 87,6 prosent. Kravet i TEK er 70 prosent, og vi får en innsparing på 19,5 kWh/m2, sier Skogseid til TU.  Det er også installert et ventilasjonsanlegg fra Novagg med 50 prosent overkapasitet. Det gir lavere strømningshastighet over varmeveksleren og øker effekten.

Bellona-bygget har derimot ikke endt opp med å bruke LED-lys, forbruket kom ikke langt nok ned. Løsningen ble tradisjonell belysning med både dagslys- og tilstedeværelsesstyring. Det normerte forbruket til lys er 25 kWh/m2/år, med lysstyring 20. Heine Skogseid sier de ender opp med lave 11,9 kWh/m2/år

Det nye Bellona-bygget blir anslagsvis mellom fem og ti prosent dyrere enn et vanlig bygg. Byggherren er Aspelin Ramm gjennom Vulkan Eiendom. Prislappen er beregnet til 62 millioner kroner, eksklusive moms, og bygget ventes å stå ferdig i oktober. Det er satt av fire kontoretasjer og halvannen etasje til forretninger i bygget med 660 kvadratmeter grunnflate og et totalt areal på 3300 kvadratmeter. Bellona legger beslag på 1590 kvadratmeter.

Illustrasjon: Aspelin Ramm

Powered by Labrador CMS