NHH-rektor og professor Øystein Thøgersen ser positivt på fremtiden for norsk økonomi, relativt til resten av verden. Foto: Glen Widing.

Norge best rustet for ny nedtur

NHH-rektor og professor Øystein Thøgersen er temmelig optimistisk på Norges vegne om verdensøkonomien skulle gå sur.

Publisert Sist oppdatert

Det var på Eiendomsdagene 2019 at Øystein Thøgersen åpnet med foredraget «Finanskrisen ti år etter – Don’t worry, be happy?». Der var budskapet at det er flere mørke skyer på himmelen globalt, hovedsakelig som følge av at mange land er dårlig rustet for å håndtere en nedtur.

– Finanskrisen 2008 startet i det små i det amerikanske boligmarkedet. Subprime-lån var bare en liten flik av markedet. Men vi vet jo hvordan det gikk. Boligmarkedet kollapset. Det var for dårlige reguleringer samtidig som ratingbyråene sviktet og det var manglende risikoforståelse. Vi fikk den store resesjonen over hele verden. Veksten kom likevel tilbake, men i forskjellig grad i ulike land. Det tok seks år med nullvekst i Europa før den kom tilbake. For land med høy offentlig gjeld, ble det bare verre. Å bruke lærebokens formel om å bruke mer penger, ga gjeldskrise. Sentralbankenes politikk har også gitt bivirkninger. Gjeldsnivået er høyt og det er et begrenset rom for rentekutt. Kommer det en lavkonjunktur nå, så er det ikke noe igjen av renten som våpen fra sentralbankene, sa Thøgersen.

Han mener det positive nå, er høy vekst i verdensøkonomien og lav arbeidsledighet.

– Men det er noe med de ledende indikatorene og den politiske usikkerheten. Det er der vi må lete etter bekymringene våre. En kilde til bekymring er det å ligge med renter ned mot null, det kan strekke strikken for langt for hva sentralbanken skal fikse, sa Thøgersen.

Han mener flere land i Sør-Europa har massive strukturelle problemer. Men gjennom nullrente har de valgt en løsning som gjør at de slipper å gjøre de vanskelige endringene.

– Det skaper en ubalanse i økonomien med nullrente.

Øystein Thøgersen mener Oljefondet og handlingsregelen er grunnen til at Norge vil klare seg relativt godt gjennom en eventuell ny finanskrise.

– Mange land har stilt seg i en posisjon som gjør at de må stramme inn når det går dårlig. Oljefondet og handlingsregelen gjør at vi er i en helt annen posisjon. Bank og finanssektoren i Norge er mer solid enn noensinne, noe som er positivt i en verden som ser uggen ut. Det er mulig det kommer til å gå dårlig ute i verden, men for Norge er jeg temmelig optimistisk.

Powered by Labrador CMS