FUTURISTISK: Denne illustrasjonen tegnet Asplan Viak for noen år siden, som et forslag til et teknologibygg på eiendommen som nå skal utvikles. Om det som kommer blir like spektakulært, gjenstår å se. Ill.: Asplan Viak

Kommunen vil bygge datasenter midt i byen

Nokia vil bli verdens beste - i Bryne.

Publisert Sist oppdatert

Det energikrevende datasenteret skal også forsyne en ny bydel med fjernvarme.

Sammen med stiftelsen Jæren Teknologiforum vil Time kommune bygge et stort bygg midt i Bryne sentrum, tre mil sør for Stavanger. Blant annet skal det inneholde et datasenter.

– Det nye teknologi- og kompetansesenteret i Bryne kan bli det første i Norge som er varmet opp med energi fra et lokalt datasenter, melder kommunen.

Det er Jæren Teknologiforum som eier eiendommen rett ved Bryne stasjon, og Asplan Viak skal stå for selve konseptutviklingen i samarbeid med lokalt næringslivet. Kommunen tror prosjektet blir en viktig milepæl for dem, regionbygen Bryne og Jæren Teknologiforum.

– Første fase kan bli et bygg på 12 etasjer med opp mot 10.000 kvadratmeter. Hvor mye som skal investeres er ikke kjent nå, men det er betydelige summer. Vi må posisjonere oss med tanke på fremtidens arbeidsplasser. Time har jobbet aktivt med datasenterbransjen i et par år. Et datasenter i Bryne vil kunne tiltrekke seg mye næringsliv, bedrifter og arbeidsplasser. Det gir liv til byen og ikke minst inntekter. MIRIS og NOKIA har kommet med noe som er så spennende at dette ønsker vi å være med på, sier næringssjef Reidar Hebnes.

Vil bli verdens beste

Over hele verden vokser behovet for datakraft enormt, og med det nødvendigheten for nye datasentre – altså bygninger som huser store og mange servere. Uten disse stopper den digitale hverdagen slik vi kjenner den. Norge og Norden har med sin stabile elektrisitet og kjølige klima, store fordeler fremfor andre land når det gjelder slike sentre.

Det er den norske eiendomsutvikleren MIRIS som får ansvar for byggingen, mens NOKIA levere teknologien og drifte anlegget. For mange er NOKIA fortsatt synonymt med det som var verdens største mobiltelefonseselskap. Men det er fortsatt store, selskapet har over 100.000 ansatte og en markedsverdi på nesten 300 milliarder kroner.

– Nå skal vi først sette opp en pilot for å teste funksjonalitet, bruksmønstre og fordeler. Det vil også sees på nytten av å koble sammen datasentre i nettverk som ikke er ukjent for oss fra mobilbransjen. EDGE Computing er ganske nytt og piloten vil gi oss mange svar som vi kan bygge videre på for å skape verdens beste datanettverk. Det er målet, sier Ole Christian Braathen i NOKIA.

– Vi gleder oss til å jobbe med denne gjengen. Bryne blir vårt testanlegg for piloten av EDGE Computing, og kommer til å være med fra starten av i utviklingen av den nye industrien. Det er spennende, sier prosjektdirektør Svein H. Olavsen i Spark i MIRIS.

Norskutviklet

Konseptet Spark er utviklet av MIRIS. Datasentre blir vert plassert nærmere brukerne for å møte nye krav om responstid, såkalt Edge Computing, noe som er en trend i vekst. Dette er miljøriktige datasentra uten bråkete vifter som bruker mye strøm. Løsningen er unik fordi varmen fra serverne blir brukt til å varme opp vann i fjernvarmeanlegg.

Det er bygd store datasentre flere steder i Norden. Amerikanske Equinix åpner snart et i Helsingfors i Finland, og investerer 170 millioner kroner i det blir ett av deres 200 slike i 25 land. Dessuten bygger Google enda et datasenter i Fredericia i Danmark, der de investerer 4,5 milliarder danske kroner i et nesten 50.000 kvadratmeter stort anlegg. Første byggetrinn skal åpne i 2020. Også Facebook er på vei med et datasenter i Esbjerg i Danmark, sitt tredje i Skandinavia.

Powered by Labrador CMS