KVARTAL 54: Hele dette kvartalet i Hamar sentrum skal utvikles. Siste politiske behandling skjer 19. desember. Ill.: Studio NSW

Bygger ut hele kvartalet

- Ja takk til åtte etasjer og 121 leiligheter i Kvartal 54 i Hamar, sa formannskapet nylig. Nå er endelig svar opp til kommunestyret å ta den endelige avgjørelsen.

Publisert Sist oppdatert

Det er Utstillingsplassen Eiendom, Obos og Betonmast Hæhre som gjennom selskapet Vangsvegen 33 står bak prosjektet i Hamar sentrum. Totalt vil de investere 450-500 millioner kroner i Kvartal 54. Administrerende direktør Tron Sanderud er optimist med tanke på vedtaket i kommunestyret 19. desember.

– Vi er tilfredse med formannskapets ja, og jeg tror detaljreguleringen går gjennom også i kommunestyret. Men vi må bare ta det som kommer, sier han.

Grushaug i sentrum

Kvartal 54 er et 3,6 mål stort sentrumskvartal litt inn i byen fra Hamar stasjon. Her har det i flere år vært planlagt utbygging, og Vangsvegen 33 tok over da forrige eier K54 Eiendom gikk konkurs for et par år siden. Her vil de bygge boligblokker i ulike høyder, forretninger og kontorer. Bebyggelsen som sto der ble revet for noen år siden, og etter det har tomta ligget brakk.

– Vi håper å starte bygging høsten 2019, over flere trinn. Alle vi som er involvert her synes det er et dårlig signal for Hamar at en så sentral tomt ligger som en grushaug midt i byen. Flere andre enn oss synes nok også det samme, påpeker Sanderud som gjennom Utstillingsplassen står bak 400 leiligheter i flere prosjekter på Hamar de senere årene. Bryggeriet og Atriumshaven er to av dem.

Utfordrer høydene

Reguleringsplanen formannskapet nylig vedtok går ut over gjeldende sentrumsplan, først og fremst på antall etasjer.

– Byggehøyden mot Vangsvegen beholdes på seks etasjer. Mot Østre gate løftes høyden fra fem til åtte, og mot Enggata fra fire til fem-seks. I Grønnegata øker etasjetallet fra fire til fem, heter det i planforslaget. Noe rådmannen er villig til å akseptere.

– Løsningen kan ses i sammenheng med kommunens målsetting om vekst, utvikling og økt tetthet i bysentrum, heter det i administrasjonens saksfremlegg.

Sanderud er enig i den tankegangen.

– Det er ikke noe sensasjonelt i vårt forslag om etasjer. De høyeste bygningene i Hamar nå er seks-sju etasjer er, men byen er blitt så trang at vi må opp i høyden om vi skal tilfredsstille behovene og veksten. Vi mener det er viktigere å bygge høyere og tettere midt i sentrum, enn å bygge høyblokker utenfor, sier han.

Sanderud ser dette særlig i lys av hva som skjer i nabokommunene.

– Det er Hamar som trekker veksten i regionen, men vi blir beitet på av alle naboer. Rett over kommunegrensa i søndre del av Ringsaker for eksempel, bygger de høyere enn vi gjør. Det sier mye. Å bygge høyere er både rasjonelt og miljøvennlig, påpeker han.

– Går det den veien uansett?

– Ja. Vi har en eiendom to kvartaler unna Kvartal 54, og der er det regulert inn et tårn på 16 etasjer, sier han.

Powered by Labrador CMS