NY BY: Det er lenge siden Fredrikstad var Plankebyen. Nå er sentrum midt i en byutvikling som tar luven fra de fleste. Ill.: Værste.

Blir ti ganger så stort som Aker Brygge

- Vårt overordnede mål er å utvikle byen godt. Vi bor jo her og møter folk i byen hver dag, så vi har ikke noe annet valg enn å gjøre dette riktig.

Publisert Sist oppdatert

Ordene tilhører administrerende direktør Trond Delbekk i Værste as, selskapet som nå bygger en ny bydel over 650 mål på Kråkerøy i Fredrikstad. Lekeplassen deres er den enorme tomta etter Fredrikstad Mekaniske Verksted – Værste på folkemunne og derav navnet til både eiendomsselskapet og prosjektet. Etter at den siste sveiseflammen på det en gang så stolte skipsverftet slokket for 30 år siden, ble tomta nærmest liggende brakk.

SUKSESS: Da tre boligblokker med totalt 104 leiligheter på Værste Brygge ble lagt ut for salg, sto kjøperne i kø for å sikre seg bolig. Ill.: Værste

– Vi har nylig bygd tre boligblokker med totalt 104 leiligheter på brygga, som ble solgt umiddelbart. Dessuten er to helsebygg ferdige hvor det siste ble koblet sammen med det første, totalt 32.000 kvadratmeter som er utleid. Et kontorbygg på 5000 kvadratmeter er også ferdig, og fylt opp med arkitekter og ingeniører, sier Delbekk om hva som er gjort på tomten.

Værste regulerer og planlegger for å bygge 3000 boliger på det som er igjen av sin del.

– Og på naboområdene planlegges det for å bygges ut 1000-2000 boliger, så samlet blir det 4.000-5.000 boliger her. Alt i alt blir det investert titalls milliarder her, sier han.

Enestående område

Lokale eiere så tidlig at den flate tomta etter FMV som Kværner solgte i 1993 var en unik mulighet.

– Innflyttingen til og utviklingen av Fredrikstad har vært god i årevis, faktisk er vi i topp tre på vekst. Men selv om byen er Norges sjette mest folkerike, har selve sentrum vært svært lite. Så ligger det et tomt område her som er ti ganger så stort som Aker Brygge, hvor man kan bygge byen innefra og ut. Få om noen norske byer har eller har hatt en slik mulighet, og det var der vi så potensialet, forklarer Trond Delbekk.

Nå leder han utviklingen av totalt 615.000 kvadratmeter. 114.000 er allerede bygd, 100.000 er under utvikling og 500.000 til er under regulering. Totalt skal selskapet investere mange milliarder kroner i den nye bydelen

– Hittil har vi bygd for to og solgt for 2,5. Samlet de neste årene skal det investeres fire milliarder til, sier Delbekk.

I tillegg til selve bygningsmassene planlegger de også godt med åpne offentlige områder på Værste.

Stadion og høgskole

I 2007 ble den nye Fredrikstad stadion åpnet, mellom og i de gamle skipshallene på ei tomt ned mot elva. Høgskolen i Østfold med helseutdanning, og ingeniørutdanning fra 2010 ligger i FMVs gamle hovedkontor. Nå er det 3700 studenter her.

– Vi skal ferdigstille stadions nordside mot elva med et næringsbygg over tre etasjer som en utvidelse av høgskolen og Wang ung. Øverst blir det tre etasjer med boliger. Så jobber vi med å regulere to næringsbygg til på 15.000 kvadratmeter totalt. På området vi kaller Værstetorget, som ligger nærmest byen, skal vi bygge 300 boliger, 26.0000 kvadratmeter handel og 15.000 kvadratmeter næringslokaler. Det vi driver med her er Fredrikstads største enkeltstående prosjekt noen gang, påpeker Delbekk.

Flere store aktører har allerede signert kontrakt for å leie seg inn på torget, som Elkjøp, Coop Obs og Sport 1.

– I tillegg får vi inn mange mellomstore aktører. Saken blir sluttbehandlet i bystyret i februar og vi håper på byggestart til høsten. Selve byggingen tar to år, sier han.

Langt fra alt

Selskapet Værste ble stiftet for 20 år siden, og så gikk det mange år før de fikk hull på byllen. Da den sprakk ble det full fart fremover på flere fronter.

– Det tok mye tid å få på plass blant annet infrastruktur, men de siste 10 årene har det skjedd mye. Vi jobber også med å regulere 300 leiligheter på Glombo litt lenger sør på feltet, og håper det skjer etter sommeren 2019. Og vi har nylig solgt ei tomt på 18 mål til en ny videregående skole for 1500 elever og en stor flerbrukshall. Der er Østfold fylkeskommune byggherre, sier Delbekk.

Det er stor hallmangel i Fredrikstad, noe fylkets prosjekt skal bøte på.

– Der blir det ni gymsaler og en håndballhall med nasjonale mål og plass til 3000 mennesker. På 16 mål vegg i vegg skal kommunen bygge ishockeyanlegget Arena Fredrikstad med blant annet to isflater og en publikumskapasitet på 4000. Her kan det også arrangeres messer og konserter. Fylket og kommunen investerer 1,5 milliarder kroner til sammen og byggestart er neste år, påpeker han.

Blir verdsatt

Han mener en slik fundamental endring av bykjernen tas godt imot av befolkningen.

– Kommunen er veldig glade for dette og ser potensialet for mange arbeidsplasser. Men mange av dem som har bodd her i årevis er vant til plankebyen, og da kan nok slike store formater som vi introduserer virke litt skumle. Men jeg føler at vi blir verdsatt, sier han.

Værste-området i gamle dager. Foto: Værste.

Han forteller at FMV var en stor bedrift og på det meste jobbet 2500 mann der.

– Det var mye, men nå jobber det 1000 personer her og tillegg snart 1000 til bare på våre byggeplasser. Antall arbeidsplasser blir mange flere når alt er ferdig enn det var da. I tillegg blir det 5500 studenter her i august 2022. Arven etter Fredrikstad Mekaniske er veldig verdiskapende og en veldig viktig mulighet for byen. Dette handler om å se muligheter, og jeg tror de aller fleste innerst inne ser at vi har tatt det rette valget.

– Hvem flytter til Fredrikstad?

– 25 prosent av dem som flytter inn i boligprosjektene våre kommer fra Oslo og Akershus, og jeg tror det er representativt for det store bildet. Og det kommer bare til å fortsette, sier administrerende direktør Trond Delbekk.

Powered by Labrador CMS