BARRIERE: Vedal sikrer alle sine anlegg med barrierer og låst inngangsport, som her i Oslo sentrum. Foto: Glen Widing

Raner byggeplasser for millioner

Profesjonelle, utenlandske bander ribber norske byggeplasser og anlegg for utstyr og verktøy. De opererer raskt og forsvinner sporløst - og næringen taper millioner.

Publisert Sist oppdatert

Tyver på byggeplasser tar det de finner, og de har med kraftig utstyr til å bryte seg inn i verktøycontainere og andre stengsler. Elektrisk håndverktøy av alle slag står særlig høyt i kurs, men også større maskiner blir borte. Noen byggeplasser har sågar blitt frastjålet kjøkkeninnredninger. Tapet blir fort hundretusener av kroner – i hvert enkelt tilfelle.

– I tillegg kommer ventetiden på nytt utstyr. At anlegget står stille i noen dager er ikke billig, sier politiførstebetjent Tonje Reiten som leder Spesiell innsats enhet vest i Oslo-politiet. De jobber mye mot vinningskriminalitet.

– Hvor stort er problemet?

– Dette skjer i stor skala, og tyvene er ofte vinningskriminelle fra i første omgang Romania. Verktøytyveri har tatt litt over for grove tyverier fra boliger. Sjansen for å bli oppdaget er lavere ved tyverier fra byggeplasser en fra bebodde hus, og straffen man får dersom man blir tatt er også lavere disse tyveriene, påpeker hun.

Hundrevis av tilfeller

Over hele landet er byggeplasser utsatt for tyverier. Øst politidistrikt registrerte 120 tyverier fra containere og byggeplasser bare mellom 1. september og 14. november i år.

– I Oslo hadde vi 200 slike saker fra 1. september til 28. november. Jeg kjenner ikke til andre politidistrikter, men dette er uansett formidable tall, sier hun.

Mange anlegg står uvirksomme fra torsdag ettermiddag til mandag morgen. Det gir tyvene en tidsramme på 70-80 timer og ingen vet når de slo til.

– Dessuten er det få alarmer, og godset blir ofte kjørt ut av landet nærmest umiddelbart. Uten bekreftet tidspunkt for hendelsene skal det mye etterforskning til for å løse disse tyveriene, sier Reiten.

GPS på gravemaskiner

– Er det tilfeldig hva som blir stjålet?

– Hva som blir stjålet fra verktøycontainere er nok i mange tilfeller tilfeldig, siden innholdet er ukjent. Men vi har akkurat avsluttet en sak i tingretten der gjerningspersonene er tiltalt for tyverier av integrert GPS-utstyr fra gravemaskiner. Her er tyvene nok mer bevisst på hva de leter etter. Tyvene er dessuten svært mobile og har begått forhold fra Trondheim i nord til Holmestrand i sør. Så spesifikke mål er neppe tilfeldig. Det ligner mye på raidene mot spesifikke bilmerker for en tid tilbake da tyvene gikk etter midt konsollene og integrerte GPSer, samt ratt. Vi så det samme med kobbertyveriene for noen år siden, sier Reiten.

– Er bransjen flinke til å anmelde tyveriene?

– Inntrykket er at mange lar være av flere grunner. Oppklaringsprosenten er ganske lav, og mange anlegg har liten oversikt over hva som er stjålet. Det gjør politiet sitt arbeid med å spore gods som blir funnet, vanskelig. Men vi bruker mye tid på disse sakene og ser gjerne at bransjen for eksempel registrerer serienummeret på hvert enkelt verktøy. Da kan vi sjekke mot utstyr vi finner, påpeker hun.

Reiten understreker at hun forstår det er irriterende når saker blir henlagt.

– Politiet er likevel avhengig av anmeldelser, for uten dem blir vi akterutseilt. Selv om oppklaringsprosenten ikke er stor nå, gir anmeldelsene oss mye informasjon som vi kan bruke i fremtidige saker, sier hun.

– Hvor ender alt som blir stjålet?

– Noe havner i byggeindustrien på kontinentet, men mye blir solgt videre på regulære nettsteder. Det er svært lettvint å berike seg på dyrt verktøy, sier Reiten.

Året rundt

Politiførstebetjenten tror det er lite inside information i disse sakene.

– Noe av problemet er at vi i Norge har kunnet legge oss utstyr relativt usikret både hjemme og på jobb – den tiden er forbi. Politiet har vært dyktige på å ta noen bander, men vi skulle ønske vi kunne gjøre mye mer og at forsikringsbransjen og byggenæringen samarbeider mer så problemet blir løftet. En sak er at entreprenøren taper penger, det er i tillegg dårlig samfunnsøkonomi når store veianlegg og byggeplasser står uvirksomme i påvente av nytt utstyr, påpeker hun.

Tyveriene forekommer året rundt, og har blitt et større og større problem de siste årene.

– Med tanke på antall saker virker det som tyvene er mange, stemmer det?

– Vi tror det er noen få som kjører rundt, men de er veldig aktive og begår mange tyverier. Dette er jobben deres. Med høyere straffereaksjoner tror vi antall tyverier hadde sunket. Etterfølgende utvisning fra landet er også gode virkemidler. Vi opplever i langt mindre grad enn før at personer bryter innreiseforbudet, sier Reiten.

Svært mange opplever tyverier

Da Byggenæringens landsforening (BNL) kartla problemet hos sine medlemmer i 2012, var svaret at ni av ti bedrifter med omsetning over 250 millioner kroner hadde opplevd tyverier året før. Og at disse er mest utsatt.

– Hvordan er ståa nå?

– Vi har dessverre ingen ferske tall, men inntrykket er at tyveriene fortsatt er et stort problem. Svært mange store og små bedrifter opplever dette. Store mengder verdigjenstander blir stjålet hvert år, påpeker administrerende direktør Jon Sandnes.

– Politiet bekrefter at profesjonelle utenlandske bander står bak mye. Hva er deres syn på dette?

– Vi har samme antakelse. De gjør raske raid før de forsvinner, så kommer tilbake og gjør det samme igjen, sier Jon Sandnes.

Internasjonalt fenomen

BNL gjennomførte for noen år siden også et prøveprosjekt sammen med politiet, Næringslivets Sikkerhetsråd, EBA Oslo og Finans Norge om micromerking av utstyr på byggeplasser i Oslo – usynlige merker som kun er synlig i UV-lys.

BÆRBART: Særlig håndverktøy er populært å stjele, men også større utstyr havner i tyvenes varebiler. Foto: Politiet.

– Verkøytyverier skjer også utenfor Norge, og erfaringsgrunnlaget fra utlandet var at tyveriene falt med 80 prosent med merking. Interessen for dette var imidlertid ikke stor nok her da til at det ble brukt i særlig grad, men UV-merking er en fantastisk sikringsmetode. Patruljer i Oslo politidistrikt har UV-lykter og håndholdte mikroskoper for å lese av unike merker på mulig stjålne gjenstander, sier han.

– Å bli frastjålet verktøy kan bety store tap for entreprenørene?

– Ja generelt, og vi antar særlig hos de mindre aktørene. Grunnen til antagelsen er at større prosjekter sikrer seg bedre enn før, og stadig oftere med gjerder, sluser og adgangskort, sier Sandnes.

Oppfordrer til anmeldelse

– Hjelper slike tiltak?

– Vi tror det, men vet ikke sikkert om det reduserer antall tyverier. Å anslå kostnader er vanskelig utover det som faktisk blir stjålet, men færre tyverier fra byggeplass gir færre opphold i produksjonen og dermed økt produktivitet. En utfordring er at mange aktører ikke anmelder tyveriene. Hvorfor vet vi ikke, men vi oppfordrer bedrifter til å anmelde, sier han.

– Hvordan kan små aktører som ikke har råd til å leie gjerder og sluser, sikre seg?

– Da må de ha andre rutiner som å ta med seg det de kan av verktøy hjem hver dag eller låse det inn i containere. Det blir et problem med større maskiner, men slike kan påsettes sendere og spores, påpeker Sandnes.

– Er merking og sporing en garanti mot tyverier?

– Nei garantier er det ikke, og når først verktøy og verdisaker blir stjålet er det vanskelig å få tilbake. Vi får tilbakemeldinger om at tyvene opptrer stadig mer utspekulert, konkluderer han.

Polen ekspress

Det finnes flere måter å tyverisikre verktøy og utstyr på i tillegg til å låse det inn – alt fra å gravere inn navn, til usynlig micromerking som sprayes på og er umulig å fjerne, og elektroniske sporingsbrikker. Sistnevnte sparte Rønningen Maskin på Årnes for titusener av kroner da de i oktober ble frastjålet en vibroplate.

– Basert på egne erfaringer og hva andre bedrifter har opplevd, så jeg det som veldig lite sannsynlig at vi skulle få tilbake vibroplaten, sier Håkon Rønningen i en pressemelding.

Hos politiet fikk han beskjed om å anse maskinen til over 70.000 kroner som tapt. Abax som hadde solgt dem sporingsenheten derimot, fulgte vibroplatens ferd gjennom Finnskogen til Ystad helt sør i Sverige via GSM- og GPS-teknologi. En kort båttur senere var maskinen i Polen der den etter flere stopper endte i byen Wadowice på en annen lastebil. Men med en polsk privatetterforsker på sporet og utstyrskontrollenheten i full virksomhet, kunne polsk politi banke på døra til selskapet som mottok den – en halv time etter lossing.

– Vi opplevde tyveri også for et år siden, men da hadde vi ikke sporing på utstyret. Det gjorde derimot at vi fikk installert sporingsenheter, noe som helt klart har vist seg å være lønnsomt, forteller Rønningen.

Verdier i ferdige prosjekter

– Alle prosjektene våre sikres med gjerder med tanke på sikkerheten til folk utenfor, ikke primært med hensyn til tyveri. Underleverandørene våre er ansvarlige for sitt eget verktøy, så akkurat det er ikke noe stort problem for oss, sier daglig leder Reidar Wulfsberg i Vedal Entreprenør.

Han påpeker likevel at de er føre var med sikring, men har likevel flere eksempler på tyver som har forsynt seg.

– De har skåret ned monterte kobberrør, og stjålet pcer fra brakkerigg. Men vi er vel så redde for de verdiene som er montert i prosjektene som nesten er ferdige, det er lett omsettelige gjenstander, påpeker han.

– Hjelper gjerdene?

– Hvis man vil inn på en byggeplass så kommer man inn, gjerder er ganske enkle å klatre over, påpeker han.

Store utgifter

Bare grunnsikringen av en byggeplass koster fort vekk flere hundre tusen kroner.

– Gjerdet koster 15.000 kroner per 100 meter, rotasjonsgrinden med elektronisk HMS-kortleser 55.000 og kjøreporten 115.000. Da har du grunnpakka, sier salgssjef Thomas Nielsen i Garda Anleggssikring.

Det er nesten ikke grenser for hva slags sikring man kan få kjøpt eller leid.

– Mange har kameraer i tillegg, til 60.000 for grunnpakka. Så kan man ha lys, leie vektertjenester, eller ha bevegelsessensorer på kameraene i tillegg til toveiskommunikasjon så vaktsentralen kan snakke til tyvene via et høyttaleranlegg. Det fungerer veldig bra, påpeker Nielsen.

– Men utstyret skal fortsatt betales?

– Ja, og entreprenørene baker den kostnaden inn i anbudene, sier han.

– Hjelper alt dette utstyret?

– Jeg vil si det er effektivt. Det største problemet er tyveri av verktøy, noe som har tatt seg opp de siste tre årene. Men egenandelen er høy og hvis det som stjeles er lavere enn den dropper mange å anmelde tyveriet, sier Nielsen.

Gjensidige opplyser at de registrerer årlig cirka 60 skader fra anleggsplasser med samlede erstatninger for rundt 10 millioner kroner. Det som dekkes er tyveri fra låste bygninger og låste containere. På denne type forsikring er det vanligvis minst 50.000 kroner i egenandel.

Powered by Labrador CMS