Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

BOKAKTUELL: Erling Fossen er redaktør for OSLO - learning to fly, en engelskspråklig bok om byutvikling i Oslo fra Aker Brygge fram til 2030. (Foto: Ida Næss Wangen)

Erling Fossen med bok om byutvikling i Oslo

- Ambisjonen er at Oslos byutvikling skal bli Oslos neste store eksportvare.

Thor Arne Brun

fredag 30. november 2018 4:00 (Oppdatert 29. november 2018 22:00)FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

OSLO – learning to fly er en engelskspråklig bok om byutvikling i Oslo fra Aker Brygge fram til 2030. Den er delt i fire kapitler som starter med Fjordbyen som i tredve år har vært det overordnede byutviklingsgrepet i Oslo.

Neste kapittel tar for seg det styrende prinsippet om knutepunktfortetting som er knesatt i kommuneplanen, samt at byen skal vokse innenfra og ut. Her omtales blant annet de ambisiøse planene om Hovinbyen, metroforlengelsen til Fornebu, samt alle høyhusplanene rundt Jernbanetorget.

Tredje kapittel omtaler transformasjonsprosjekter siden mesteparten av byutviklingen skjer gjennom å endre det som allerede er bygget. Siste kapittel tar for seg «third places» og de nye møteplassene som er oppstått, eksempelvis Kulturhuset, Vippa, SALT og sjøbadet på Sørenga.

UTE NÅ: Boken OSLO – learning to fly.

Mange bidragsytere
Urbanist Erling Fossen sier dette om sin egen rolle med boken:

– Jeg har vært skrivende redaktør og hatt som prinsipp at den som kjenner prosjektet best, skal skrive om det. Det har også vært viktig at utviklerne ikke selv får snakke om sitt eget prosjekt. Da blir det fort en skrytebok.

Det har ført til at hele 29 personer – fra aktivister, arkitekter, urbanister, politikere og utviklere har bidratt med tekst, enten gjennom egne essays eller intervjuer.

Bakgrunnen for at boken er på engelsk forklarer Fossen slik:

– Jeg fikk Vancouvers byplansjef Brent Toderian hit i 2007 for å se hva Oslo kan lære av Vancouver og motsatt. Etter tre dager rundt omkring i Oslo sa Brent at det var veldig stor forskjell på det Oslo han så mens han syklet rundt i Oslos gater, og den litteraturen om Oslo han fant på engelsk i bokhandlene han var innom.

– Vi blir fort nærsynte, og glemmer at det vi gjør i Oslo når det gjelder byutvikling må fortelles på engelsk slik at alle de 99,99 prosent av verdens befolkning som ikke leser norsk får innblikk i det vi bedriver her hjemme.

LES OGSÅ: Jakter internasjonal inspirasjon

– Siden boken er på engelsk så er jo drømmen at alle som er interessert i byutvikling over hele verden finner byutviklingen i Oslo så interessant at de løper og kjøper boka på amazon.com, sier Fossen.

– Kan leses på mange nivåer
– Siden jeg er en splittet personlighet, både blodkommers, men også med akademiske ambisjoner, har jeg prøvd å lage en bok som kan leses på mange nivåer, fortsetter han.

– De som kun leser overskrifter, ingresser og billedtekster skal sitte igjen med mye viktig «rett i koppen»-informasjon om Oslo, mens akademikere kan pløye seg gjennom noen interessante intervjuer. De som også er mest glad i bilder får også sitt, både gjennom historiske fotos, renderinger og hverdagsbilder tatt av bokas egen dokumentarfotograf.

– Bør hjelpe verdens byer
Ambisjonen er «helt klart» at Oslos byutvikling skal bli Oslos neste store eksportvare, sier forfatteren.

– Vi er så langt framme i global målestokk at det kun er vår kledelige beskjedenhet som gjør at vi ikke allerede har kåret oss til verdensmester i byutvikling. Vi har rett og slett en etisk forpliktelse til å hjelpe verdens byer med våre løsninger, avslutter Erling Fossen.

LES OGSÅ: Heier på Montebello-utbyggerne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Estate Norge

NPRO kjøper på Hasle

Transaksjoner / fredag 14. desember 2018

Kjøper Stovner Politistasjon

Transaksjoner / fredag 14. desember 2018

– Ingen grunn til å skjære all handel over én kam

Aktuelt / fredag 14. desember 2018

Krevde arrest hos iHus-eier for tapt husleie

Juss / fredag 14. desember 2018

Tilbyr 100.000 kroner i finnerlønn

Utvikling / fredag 14. desember 2018

OBOS vil bygge på hovedkontoret (+)

Utvikling, Pluss / fredag 14. desember 2018

Mest leste nyheter Estate Norge
Milliardtransaksjon i Oslo sentrumMilliardtransaksjon i Oslo sentrum 13. desember 2018
Tilbyr 100.000 kroner i finnerlønnTilbyr 100.000 kroner i finnerlønn 14. desember 2018
Forfulgt av vanskeligheter: Milliontap, brann og rettssakerForfulgt av vanskeligheter: Milliontap, brann og rettssaker 11. desember 2018

Siste nytt fra Estate Vest-Norge

Fikk nei til hotell på Nøstet

Nyheter / fredag 14. desember 2018

Haugland Gruppen AS fikk ikke tillatelse til å bygge om Nøstetorget 5 til hotell, og vil derfor fokusere på kontorutleie.

Solgte to leiegårder

Nyheter / onsdag 12. desember 2018

Universitetets to leiegårder på Nygårdshøyden ble solgt samlet til en lokal aktør, som vil bygge om til leiligheter.

Bygger boliger for 272 mill.

Nyheter / onsdag 12. desember 2018

Byggmester Markhus er tildelt totalentreprisen for å bygge 146 leiligheter og en Rema-butikk i Knudsenkvartalet i Fyllingsdalen.

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Kontorlokalet til for menneskene

Utleier har ordet / torsdag 13. desember 2018

Egil Svoren mener fremtidens kontor er eiendommer med høy servicegrad og et variert spisetilbud. Nærmest som et hotell med en resepsjon hvor du kan få løst dagligdagse behov og tjenester.

Gode kundeopplevelser selger

Nyheter / torsdag 13. desember 2018

Midt i julehandelen finnes det knapt et mer relevant tema enn kjøpesenterutvikling. Synet på hvordan sentrene bør utformes er i endring, og oppfatningene er mange.

Hva er en god arbeidsplass?

Nyheter / onsdag 12. desember 2018

Arkitekturpsykolog, Oddvar Skjæveland deler sitt syn på den gode arbeidsplassen.