Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

Henrik Taubøll, advokat i BAHR, og jurymedlem i PropTech Norge, var key note speaker på Tech Talks med tema kunstig intelligens i eiendom.

Kunstig intelligens endrer eiendomsbransjen

Dette er de største proptech-trendene fra EXPO Real.

Silje Rønne

torsdag 11. oktober 2018 8:39 (Oppdatert 11. oktober 2018 22:22)FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Verdens største eiendomsmesse, EXPO Real, har gått av stabelen denne uken. Messen, med sine 40.000 deltakere, har i år hatt særlig fokus på ny teknologi (PropTech). Henrik Taubøll, advokat i BAHR, og jurymedlem i PropTech Norge, var key note speaker på Tech Talks med tema kunstig intelligens i eiendom.

– Det er viktig å ha klart for seg at økt bruk av AI ikke vil medføre at roboter gjør jobbene våre. Men i dag kan man i større grad enn noensinne tidligere samle inn data via sensorer og eller via dokumentsamling, sier han og forklarer at med cloud computing kan nye selskaper også leie datakraft av store selskaper, slik at prosesseringskraft ikke lengre er en utfordring.

– Med mye data på den ene siden og kraft til å gjøre store analyser, kan AI brukes for å dra slutninger og hente ut informasjon som ikke var mulig tidligere, sier han.

Taubøll trekker frem norske Spacemaker og Imerso for å eksemplifisere dette.

– Spacemaker bruker AI til å gjennomgå 10 milliarder kombinasjoner av utnyttelse av en tomt. Dette er kun mulig fordi man leier datakraft fra utlandet og samtidig har en rå AI-plattform, forklarer han.

– Norske Imerso er også interessante. De 3D-skanner bygg for å skape såkalte «digitale tvillinger» i byggeprosessen. Ved bruk av produktet kan man real time se ulikheten mellom hva som er avtalt skal bygges og hva som faktisk bygges. En skan skaper 50–100 millioner individuelle punkter med data og de gjør hundrevis av slike skanner. AI er da helt nødvendig for å kunne dra konklusjoner fra all informasjonen som innhentes, sier han.

Ifølge Taubøll er det som er enkelt for et menneske, vanskelig for en AI-robot, og motsatt. – Det er derfor det er ufattelig vanskelig og komplekst å få en robot styrt med kunstig intelligens til å gå som et menneske, slik selv et lite barn kan gjøre. Men det er enkelt for AI-roboten å gjøre beregninger et menneske aldri kunne gjennomført. Det kan nok derfor være lurt å jobbe med å bruke AI til det vi mennesker synes er vanskelig, ikke det som er enkelt. Innen Proptech betyr det kanskje at man bør fokusere på for eksempel struktur av data og analyser, ikke å bygge kjempedyre menneskelignende lagermedarbeidere eller lignende slik de gjør i mange land i dag, for eksempel Japan, sier han.

– Som eiendomsadvokat kan produkter som for eksempel transaksjonsverktøyet til Cloudscraper, datarommene til Docunite eller tekst-ekstraksjons- og analyseverktøyene til Evana og Leverton alle gjøre livet mitt mye enklere – og mer spennende, fortsetter han.

Om det norske proptech markedet bemerker Taubøll følgende: – En rekke av de større Europeiske markedene er dominert av store venture kapital-fond som investerer i proptech. I Norge er dette annerledes, det er de store eiendomsselskapene som er de største investorene. Dette overrasker mange, særlig i miljøene i London. Eiendomsselskapene har en helt annen tilnærming til dette. De tenker «hva kan jeg bruke i min bedrift?», de tester kanskje også produktet, og så kjøper de senere en eierandel. Dette er en helt ny måte å drive proptech investeringer på.

Taubøll viser også til at nedgangen i oljeprisen har fått mange ingeniører fra disse selskapene inn i eiendom.

– En del av disse kommer med en helt annen teknisk bakgrunn enn eiendomsbransjen er vant til og har vært med på å implementere ny teknologi i eiendom. En pipe-line ingeniør som har jobbet heldigitalt i et stort oljeselskap, vil ikke jobbe manuelt som RIB hos en stor entreprenør, sier han

I listen over norske Proptech-selskaper gjør Taubøll følgende observasjon:

– Netflix, Uber, Airbnb kom alle utenfra bransjene de nå har endret. Det er interessant å se at alle de norske start-upsene innen proptech kommer utenfra bransjen eller av utbrytere fra firmaene. Innovasjonen kommer ikke fra av de etablerte firmaene selv, påpeker han.

Taubøll nevner norske proptech-selskaper som: Spacemaker, Disruptive Technologies, Imerso, SmartPlants, Airthings, Areo, Greenflow, Unloc, Wheel.me, Unite Living, Styretavla.no, Husleie.no, Buildsafe, Dimension10, Impact Reality, Marketer, Unacast, Shophisticated, MyEstate, MESH, Enterspace mv.

– Norge har uansett alle forutsetninger for å skape en ny unicorn, med stabil god økonomi, gode støtteordninger og en høyt utdannet befolkning, konstaterer han.

Metoder som er tilgjengelig i dag

I den etterfølgende debatten med de internasjonale AI start-upsene Cloudscraper, Docunite, Leverton, 21th Real Estate og Evana som Taubøll modererte ble det videre klart at det finnes en rekke metoder for å utnytte data som er tilgjengelig på en effektiv måte. Dette brukes allerede i dag av en rekke internasjonale eiendomsselskaper.

– Vi kan allerede i dag hente ut all informasjon fra dine eksisterende kontrakter og sette opp gode analyser på sekunder, sier Sascha Bouveret fra Leverton.

På spørsmål fra salen svarer han at de enkelt kan sette opp, strukturere og analysere all informasjon et eiendomsselskap har i dag og dra analyser og konklusjoner ut fra dette.

Taubøll har videre vært i juryen til verdens største start-up-konkurranse med over 1.600 selskaper. Fra hovedscenen kåret Taubøll sammen med øvrig jury og publikum nederlandske Physee som vinner i kategorien «smart city». Physee utvikler fullt transparente vinduer som også er solcellepanel. Produktet skal visstnok allerede i dag kunne gi 20 prosent energibesparelse for bygg og en nederlandsk eiendomsutvikler sa fra salen at han hadde bestilt produktet til 7.000 leiligheter i Nederland. I kategorien «manage & operate» vant NUKI Keys som tilbyr en sømløs adgangskontroll til bygg som kan fjernstyres. Produktet er allerede skalert stort.

Mathis Grimstad, administrerende direktør i Stor-Oslo Eiendom, var på scenen i kategorien «plan & build». Her vant nederlandske «Smartcrusher», som er en revolusjonerende og ny måte å lage betong til bergindustrien billigere, mer miljøvennlig og mer effektivt.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Estate Norge

Møller vil skape et musikkunivers på Marienlyst

Utvikling / torsdag 13. desember 2018

Kjøpte verdiløs tomt og tapte i to instanser. Får nå medhold i Høyesterett om heving av kjøpet

Juss / torsdag 13. desember 2018

Snøporten har fått inn flere eiere og mer kapital

Utvikling / torsdag 13. desember 2018

Styrker miljøprofilen

Karriere / torsdag 13. desember 2018

Milliardtransaksjon i Oslo sentrum

Transaksjoner / torsdag 13. desember 2018

Opplysningsvesenets fond straffes for andres miljøsynder

Juss / torsdag 13. desember 2018

Mest leste nyheter Estate Norge
Milliardtransaksjon i Oslo sentrumMilliardtransaksjon i Oslo sentrum 13. desember 2018
Handelssjokk i AkershusHandelssjokk i Akershus 7. desember 2018
Om skjeggkre og verditap på boligerOm skjeggkre og verditap på boliger 7. desember 2018

Siste nytt fra Estate Vest-Norge

Solgte to leiegårder

Nyheter / onsdag 12. desember 2018

Universitetets to leiegårder på Nygårdshøyden ble solgt samlet til en lokal aktør, som vil bygge om til leiligheter.

Bygger boliger for 272 mill.

Nyheter / onsdag 12. desember 2018

Byggmester Markhus er tildelt totalentreprisen for å bygge 146 leiligheter og en Rema-butikk i Knudsenkvartalet i Fyllingsdalen.

BOB satser på delingsøkonomi

Nyheter / tirsdag 11. desember 2018

Prosjektet i Åsane rommer blant annet 127 boenheter, to felles «hotellrom», ølbryggeri, forsamlingsrom og verksteder.

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Kontorlokalet til for menneskene

Utleier har ordet / torsdag 13. desember 2018

Egil Svoren mener fremtidens kontor er eiendommer med høy servicegrad og et variert spisetilbud. Nærmest som et hotell med en resepsjon hvor du kan få løst dagligdagse behov og tjenester.

Gode kundeopplevelser selger

Nyheter / torsdag 13. desember 2018

Midt i julehandelen finnes det knapt et mer relevant tema enn kjøpesenterutvikling. Synet på hvordan sentrene bør utformes er i endring, og oppfatningene er mange.

Hva er en god arbeidsplass?

Nyheter / onsdag 12. desember 2018

Arkitekturpsykolog, Oddvar Skjæveland deler sitt syn på den gode arbeidsplassen.