Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

Henrik Taubøll, advokat i BAHR, og jurymedlem i PropTech Norge, var key note speaker på Tech Talks med tema kunstig intelligens i eiendom.

Kunstig intelligens endrer eiendomsbransjen

Dette er de største proptech-trendene fra EXPO Real.

Silje Rønne

torsdag 11. oktober 2018 8:39 (Oppdatert 11. oktober 2018 22:22)FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Verdens største eiendomsmesse, EXPO Real, har gått av stabelen denne uken. Messen, med sine 40.000 deltakere, har i år hatt særlig fokus på ny teknologi (PropTech). Henrik Taubøll, advokat i BAHR, og jurymedlem i PropTech Norge, var key note speaker på Tech Talks med tema kunstig intelligens i eiendom.

– Det er viktig å ha klart for seg at økt bruk av AI ikke vil medføre at roboter gjør jobbene våre. Men i dag kan man i større grad enn noensinne tidligere samle inn data via sensorer og eller via dokumentsamling, sier han og forklarer at med cloud computing kan nye selskaper også leie datakraft av store selskaper, slik at prosesseringskraft ikke lengre er en utfordring.

– Med mye data på den ene siden og kraft til å gjøre store analyser, kan AI brukes for å dra slutninger og hente ut informasjon som ikke var mulig tidligere, sier han.

Taubøll trekker frem norske Spacemaker og Imerso for å eksemplifisere dette.

– Spacemaker bruker AI til å gjennomgå 10 milliarder kombinasjoner av utnyttelse av en tomt. Dette er kun mulig fordi man leier datakraft fra utlandet og samtidig har en rå AI-plattform, forklarer han.

– Norske Imerso er også interessante. De 3D-skanner bygg for å skape såkalte «digitale tvillinger» i byggeprosessen. Ved bruk av produktet kan man real time se ulikheten mellom hva som er avtalt skal bygges og hva som faktisk bygges. En skan skaper 50–100 millioner individuelle punkter med data og de gjør hundrevis av slike skanner. AI er da helt nødvendig for å kunne dra konklusjoner fra all informasjonen som innhentes, sier han.

Ifølge Taubøll er det som er enkelt for et menneske, vanskelig for en AI-robot, og motsatt. – Det er derfor det er ufattelig vanskelig og komplekst å få en robot styrt med kunstig intelligens til å gå som et menneske, slik selv et lite barn kan gjøre. Men det er enkelt for AI-roboten å gjøre beregninger et menneske aldri kunne gjennomført. Det kan nok derfor være lurt å jobbe med å bruke AI til det vi mennesker synes er vanskelig, ikke det som er enkelt. Innen Proptech betyr det kanskje at man bør fokusere på for eksempel struktur av data og analyser, ikke å bygge kjempedyre menneskelignende lagermedarbeidere eller lignende slik de gjør i mange land i dag, for eksempel Japan, sier han.

– Som eiendomsadvokat kan produkter som for eksempel transaksjonsverktøyet til Cloudscraper, datarommene til Docunite eller tekst-ekstraksjons- og analyseverktøyene til Evana og Leverton alle gjøre livet mitt mye enklere – og mer spennende, fortsetter han.

Om det norske proptech markedet bemerker Taubøll følgende: – En rekke av de større Europeiske markedene er dominert av store venture kapital-fond som investerer i proptech. I Norge er dette annerledes, det er de store eiendomsselskapene som er de største investorene. Dette overrasker mange, særlig i miljøene i London. Eiendomsselskapene har en helt annen tilnærming til dette. De tenker «hva kan jeg bruke i min bedrift?», de tester kanskje også produktet, og så kjøper de senere en eierandel. Dette er en helt ny måte å drive proptech investeringer på.

Taubøll viser også til at nedgangen i oljeprisen har fått mange ingeniører fra disse selskapene inn i eiendom.

– En del av disse kommer med en helt annen teknisk bakgrunn enn eiendomsbransjen er vant til og har vært med på å implementere ny teknologi i eiendom. En pipe-line ingeniør som har jobbet heldigitalt i et stort oljeselskap, vil ikke jobbe manuelt som RIB hos en stor entreprenør, sier han

I listen over norske Proptech-selskaper gjør Taubøll følgende observasjon:

– Netflix, Uber, Airbnb kom alle utenfra bransjene de nå har endret. Det er interessant å se at alle de norske start-upsene innen proptech kommer utenfra bransjen eller av utbrytere fra firmaene. Innovasjonen kommer ikke fra av de etablerte firmaene selv, påpeker han.

Taubøll nevner norske proptech-selskaper som: Spacemaker, Disruptive Technologies, Imerso, SmartPlants, Airthings, Areo, Greenflow, Unloc, Wheel.me, Unite Living, Styretavla.no, Husleie.no, Buildsafe, Dimension10, Impact Reality, Marketer, Unacast, Shophisticated, MyEstate, MESH, Enterspace mv.

– Norge har uansett alle forutsetninger for å skape en ny unicorn, med stabil god økonomi, gode støtteordninger og en høyt utdannet befolkning, konstaterer han.

Metoder som er tilgjengelig i dag

I den etterfølgende debatten med de internasjonale AI start-upsene Cloudscraper, Docunite, Leverton, 21th Real Estate og Evana som Taubøll modererte ble det videre klart at det finnes en rekke metoder for å utnytte data som er tilgjengelig på en effektiv måte. Dette brukes allerede i dag av en rekke internasjonale eiendomsselskaper.

– Vi kan allerede i dag hente ut all informasjon fra dine eksisterende kontrakter og sette opp gode analyser på sekunder, sier Sascha Bouveret fra Leverton.

På spørsmål fra salen svarer han at de enkelt kan sette opp, strukturere og analysere all informasjon et eiendomsselskap har i dag og dra analyser og konklusjoner ut fra dette.

Taubøll har videre vært i juryen til verdens største start-up-konkurranse med over 1.600 selskaper. Fra hovedscenen kåret Taubøll sammen med øvrig jury og publikum nederlandske Physee som vinner i kategorien «smart city». Physee utvikler fullt transparente vinduer som også er solcellepanel. Produktet skal visstnok allerede i dag kunne gi 20 prosent energibesparelse for bygg og en nederlandsk eiendomsutvikler sa fra salen at han hadde bestilt produktet til 7.000 leiligheter i Nederland. I kategorien «manage & operate» vant NUKI Keys som tilbyr en sømløs adgangskontroll til bygg som kan fjernstyres. Produktet er allerede skalert stort.

Mathis Grimstad, administrerende direktør i Stor-Oslo Eiendom, var på scenen i kategorien «plan & build». Her vant nederlandske «Smartcrusher», som er en revolusjonerende og ny måte å lage betong til bergindustrien billigere, mer miljøvennlig og mer effektivt.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Estate Norge

Vika-syndikat fikk med Centennial på kjøp

Transaksjoner / tirsdag 23. oktober 2018

Mistet retten til eiendom verdt 40 millioner

Juss / tirsdag 23. oktober 2018

Her kan det komme 30.000 kvm bolig (+)

Transaksjoner, Pluss / tirsdag 23. oktober 2018

Kronikk: Mens vi venter på Filipstad, endres verden

Kronikk / tirsdag 23. oktober 2018

Stadig flere grønne lån (+)

Aktuelt, Pluss / tirsdag 23. oktober 2018

Bygger 5200 m2 for Rottefella

Utvikling / tirsdag 23. oktober 2018

Mest leste nyheter Estate Norge
Vil bygge boliger ved skytebaneVil bygge boliger ved skytebane 22. oktober 2018
Feil kryss i egenerklæringsskjema kostet dyrtFeil kryss i egenerklæringsskjema kostet dyrt 18. oktober 2018
Solgt for 1,2 milliarderSolgt for 1,2 milliarder 18. oktober 2018

Siste nytt fra Estate Vest-Norge

Bergen kommune selger to næringstomter

Nyheter / tirsdag 23. oktober 2018

Tomtene er beliggende i Espehaugen Næringspark, og har en prisantydning på henholdsvis 13,5 og 11 millioner kroner.

Stor utbygging av eksklusive boliger i Fana

Nyheter / mandag 22. oktober 2018

Utbyggeren av Slåtten terrasse mener dette er «blant boligprosjektet i Bergen med noen av de fineste kvalitetene». Men det er ikke det eneste prosjektet i høy prisklasse som er lansert i Fana.

Universitetet selger to leiegårder

Nyheter / torsdag 18. oktober 2018

Lokalene er blitt bruk til kontor og undervisning, men Eiendomsmegler Vest har også interessenter som vil gjøre om til boliger.

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Ny møteplass

Nyheter / mandag 22. oktober 2018

Bonum åpner nytt næringskonsept i Henrik Ibsensgate.

Kronikk: Et sentrum på godt, og litt vondt

Nyheter / fredag 19. oktober 2018

Oslo er den siste byen i Norge uten en sentrumsorganisering, og den eneste av de nordiske storbyene. Samtidig er det den mest energiske, spennende, levende og offensive byen i hele Nord-Europa. Betyr det at vi ikke trenger et sterkt, organisert og koordinert sentrum?

Kunsten å menneskeliggjøre retail – igjen

Nyheter / torsdag 18. oktober 2018

Den gode, gamle «kjøpmannen på hjørnet» som kjente navnet ditt og preferansene dine er i ferd med å bli effektivisert bort. Det samme er skredderen som kjenner målene dine, og hvordan dress du kjøpte i fjor.