Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

Analysesjef Gunnar Selbyg i DNB Næringsmegling.

– Yieldene vil stige mindre enn rentene

Derfor mener DNB Næringsmegling at yieldene vil stige mindre enn rentene, tross pressede yieldgap.

Silje Rønne

onsdag 10. oktober 2018 13:15 (Oppdatert 12. oktober 2018 5:56)FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

I transaksjonsmarkedet for kontoreiendom i Oslo er yieldgapene allerede lave. Til tross for dette venter DNB Næringsmegling at yieldene vil stige klart mindre enn rentene de nærmeste årene. Vurderingen er basert på både makroforventninger og mer spesifikke markedsforhold.

På bloggen skriver DNB Næringsmegling at de langsiktige normalnivåene for BNP, inflasjon med mer har kommet kraftig ned og vil påvirke avkastningsnivåene. Generelt venter DNB Kapitalforvaltning lavere avkastning på tvers av aktivaklassene. Også forventningene til hva som utgjør langsiktige rentenivåer ligger nå klart lavere enn tidligere, samt de historiske snittnivåene.

– Næringseiendom er allerede høyt priset i forhold til lånekostnadene. Hvis forholdet mellom leieinntekter og lånekostnader blir enda dårligere er ikke det dårlig nytt for eiendomsbransjen?

– Et lavere yieldgap vil gi investorene lavere avkastning ved kjøp av kontantstrømeiendom, men for de som allerede er i eiendom betyr det at verdiene holder seg bedre enn det renteoppgangen antyder sier Gunnar Selbyg, direktør for analyse i DNB Næringsmegling.

Lavere avkastningsnivåer

Videre skriver DNB Næringsmegling at makroforholdene tilsier at det generelt vil kreves lavere avkastningsnivåer for å være konkurransedyktig i kampen om investorenes kapital.

– Trenden har vært tydelig innen næringseiendom de siste årene. Vi har hatt en utvikling der egenkapitalandelen har steget, men hvor yieldene likevel har sunket mer enn lånekostnadene. Tross lavere avkastning har blant annet syndikeringsaktørene lykkes med å hente mye kapital til nye eiendomsinvesteringer, står det i bloggen.

– Vil lavere avkastning ved kjøp av kontantstrømeiendom, bety at mer kapital vil søke seg bort fra næringseiendom?

– Nei, veksttakten i økonomien, langsiktige rentenivåer og avkastning på tvers av ulike typer investeringer har kommet ned i forhold til hva man har vært vant til. Det er ikke slik at lavere avkastning gjør næringseiendom mindre attraktivt de nærmeste årene, men at det vil kreves lavere avkastning generelt for å være konkurransedyktig i kampen om kapitalen, svarer Selbyg.

Presset yieldgap

Ifølge DNB Næringsmegling ønsker flertallet av de store aktørene å kjøpe seg opp i næringseiendom. Særlig kontor i Oslo er ettertraktet og de opplever at det er få som uttrykker salgsplaner. Derfor venter de et vedvarende etterspørselsoverskudd de nærmeste årene.

– Et annet forhold som bidrar til å holde yieldene nede er at det blant kjøperne er flere som funder seg betydelig rimeligere enn markedet generelt, samt egenkapitalaktører. I tillegg er optimismen i forhold til kontorleiemarkedet i Oslo sterk og flere er villige til å kjøpe på en forventning om stigende markedsleienivåer og redusert utleierisiko, skriver de i et blogginnlegg.

– Hva om du tar feil og yeldgapet utvikler seg på linje med den historiske utviklingen?

– Dette alternativet er verre for de som sitter på eiendom. Tar man utgangspunkt i renteprognosene og hvordan yieldgapet har vært i gjennomsnitt fra 2006 tilsier det at en prime eiendom vil falle 33 % i verdi frem til slutten av 2020. Også eiendommer med lange kontrakter vil få et betydelig verdifall og en ordinær kontoreiendom synker drøye ti prosent i verdi, sier Gunnar Selbyg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Estate Norge

Vika-syndikat fikk med Centennial på kjøp

Transaksjoner / tirsdag 23. oktober 2018

Mistet retten til eiendom verdt 40 millioner

Juss / tirsdag 23. oktober 2018

Her kan det komme 30.000 kvm bolig (+)

Transaksjoner, Pluss / tirsdag 23. oktober 2018

Kronikk: Mens vi venter på Filipstad, endres verden

Kronikk / tirsdag 23. oktober 2018

Stadig flere grønne lån (+)

Aktuelt, Pluss / tirsdag 23. oktober 2018

Bygger 5200 m2 for Rottefella

Utvikling / tirsdag 23. oktober 2018

Mest leste nyheter Estate Norge
Vil bygge boliger ved skytebaneVil bygge boliger ved skytebane 22. oktober 2018
Feil kryss i egenerklæringsskjema kostet dyrtFeil kryss i egenerklæringsskjema kostet dyrt 18. oktober 2018
Solgt for 1,2 milliarderSolgt for 1,2 milliarder 18. oktober 2018

Siste nytt fra Estate Vest-Norge

Bergen kommune selger to næringstomter

Nyheter / tirsdag 23. oktober 2018

Tomtene er beliggende i Espehaugen Næringspark, og har en prisantydning på henholdsvis 13,5 og 11 millioner kroner.

Stor utbygging av eksklusive boliger i Fana

Nyheter / mandag 22. oktober 2018

Utbyggeren av Slåtten terrasse mener dette er «blant boligprosjektet i Bergen med noen av de fineste kvalitetene». Men det er ikke det eneste prosjektet i høy prisklasse som er lansert i Fana.

Universitetet selger to leiegårder

Nyheter / torsdag 18. oktober 2018

Lokalene er blitt bruk til kontor og undervisning, men Eiendomsmegler Vest har også interessenter som vil gjøre om til boliger.

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Ny møteplass

Nyheter / mandag 22. oktober 2018

Bonum åpner nytt næringskonsept i Henrik Ibsensgate.

Kronikk: Et sentrum på godt, og litt vondt

Nyheter / fredag 19. oktober 2018

Oslo er den siste byen i Norge uten en sentrumsorganisering, og den eneste av de nordiske storbyene. Samtidig er det den mest energiske, spennende, levende og offensive byen i hele Nord-Europa. Betyr det at vi ikke trenger et sterkt, organisert og koordinert sentrum?

Kunsten å menneskeliggjøre retail – igjen

Nyheter / torsdag 18. oktober 2018

Den gode, gamle «kjøpmannen på hjørnet» som kjente navnet ditt og preferansene dine er i ferd med å bli effektivisert bort. Det samme er skredderen som kjenner målene dine, og hvordan dress du kjøpte i fjor.