Artikkelforfatter Maj Hines er advokat i Advokatfirmaet Wiersholm.

God momsnyhet for eiendomsbransjen – Hva med de gamle sakene?

Etter at Finansdepartementet har korrigert Skattedirektoratets tolkning av momsregler ved overdragelse av bygg under oppføring, reises spørsmålet om eiendomsaktører som har vært rammet av uriktig rettsforståelde kan foreta korrigering av tidligere avgiftsbegandling.

Publisert Sist oppdatert

Det var en gladnyhet for eiendomsbransjen da Finansdepartementet kom med sin korrigering av Skattedirektoratets tolkning.

Les mer: Her er en god mva-nyhet for eiendomsbransjen

Men Finansdepartementet omtaler ikke hvilken virkning endringen har for allerede gjennomførte transaksjoner. En rekke eiendomsaktører har siden 2015 måttet innrette seg etter Skattedirektoratets fellesskriv. Kritikken mot Skattedirektoratets prinsipputtalelse har vært sterk og entydig siden den kom 6. februar 2015. Finansdepartementet uttaler også at det ikke er rettslig grunnlag for Skattedirektoratets innskrenkning av fradragsretten.

I utgangspunktet får endringer i praksis virkning fremover i tid. Dette gjelder åpenbart økte byrder og innstramninger, der Grunnlovens § 97 forbud mot tilbakevirkning setter en absolutt grense. I tilfeller der regler virker positivt, hender det at endringer også kan få virkning bakover. Spørsmålet nå er om de eiendomsaktører som i tre og et halvt år har måttet balansere på slakk line for å tilpasse seg skatteetatens uriktige rettsforståelse, kan foreta korrigering av tidligere avgiftsbehandling med henvisning til Finansdepartementets nylige presisering av gjeldende rett. Legitimiteten til skattesystemet taler for at Skatteetaten kaster på båten tidligere rettsoppfatning ved å la tidligere saker ligge, og åpne for korrigering for dem som har tilpasset seg en uriktig rettsoppfatning.

Skattedirektoratets prinsipputtalelse gjaldt overdragelse av bygg under oppføring eller ombygging, der direktoratet la til grunn at med mindre leietaker var til stede i utleiebygget mens byggearbeidene pågikk og overdragelsen fant sted, ville overdragelsen innebære plikt til å tilbakeføre tidligere fradragsført merverdiavgift.

Uttalelsen skapte stor frustrasjon i eiendomsbransjen da den kom 6. februar 2015, og i årene etter har bransjen måtte innrette seg som best de har kunnet etter en totalt upraktisk regel. 13. september 2018, tre og et halvt år senere, har Finansdepartementet lyttet til bransjen og slått fast at det ikke var grunnlag for Skattedirektoratets rettsoppfatning.

Departement viser til at spørsmålet om fradragsrett skal vurderes ut fra forholdene på anskaffelsestidspunktet. En etterfølgende beslutning og overdragelse kan da ikke i seg selv være diskvalifiserende for fradrag. Så lenge formålet ved anskaffelsen var å være til bruk i avgiftspliktig utleievirksomhet, er fradragsretten i behold. Ved overføring av bygg og anlegg med ikke ferdigstilte byggearbeider, kan det inngås avtale mellom overdragende part og ny eier om overføring av tilbakeføringsplikt. For fullførte byggetiltak kan det tilsvarende inngås avtale om overdragelse av justeringsrett og –plikt. På denne måten unngås det at overdragelsen i seg selv utløser plikt til mva-korrigering.

Powered by Labrador CMS