Analysesjef Robert Nystad i UNION Gruppen mener konkurransen mellom bankene og attraktiv rentenetto kan gi rom for ytterligere nedgang i bankmarginene.

Bankmarginene faller videre

UNION Gruppens bankundersøkelse melder om fall i bankmarginene for tredje kvartal på rad.

Publisert Sist oppdatert

Analysesjef Robert Nystad i UNION Gruppen er ute med den seneste bankundersøkelsen. Der viser deg seg at snittmarginen for nye lån med fem års løpetid med 65 prosent belåning er 2,19 prosent. Det er en nedgang på 15 basispunkter den seneste kvartalet.

– I løpet av årets tre første kvartaler har marginen kommet ned til sammen 26 basispunkter, sier Nystad.

Han legger til at forskjellen i margin mellom bankene har krympet, det skiller nå 70 basispunkter mellom høyeste og laveste svar fra bankene. Det betyr at gapet er 30 basispunkter mindre siden sist.

Siden sist undersøkelse, har fem års swaprente holdt seg flatt, med bare 2 basispunkters fall til 1,88 prosent.

– Samlet finansieringskostnad for femårslån faller dermed 17 basispunkter til 4,07 prosent. Det betyr at lånekostnaden er 1,16 prosentpoeng høyere enn bunnivået i første kvartal 2015, sier analysesjefen i UNION Gruppen.

Det er de solide motpartene med lav belåningsgrad som får de laveste bankmarginene.

– Den laveste marginen som er tilbudt fra bankene siste tre måneder – for lån med minst tre års løpetid – er 120 basispunkter. Vi må tre år tilbake for å finne sist gang bankene har strukket seg like langt. Når vi har spurt bankene om laveste tilbudte margin er gjennomsnittssvaret 143 basispunkter. Det er 5 basispunkter lavere enn sist. Hittil har marginen falt mer markant i de sikre engasjementene. Men nå er reduksjonen størst i standardcaset. Det kan indikere at konkurransen blant bankene tiltar i større deler av markedet, sier Nystad.

Lånetakere som stiller med 50 prosent egenkapital får 25 basispunkter lavere snittmargin enn de som stiller med 35 prosent egenkapital.

Når det gjelder bankmarginene fremover, ser Nystad for seg at økt konkurranse mellom bankene presser bankmarginene nedover.

– Vi tror at konkurransen mellom bankene, og en attraktiv rentenetto, kan gi rom for ytterligere nedgang i marginen. Samtidig vet vi at høyere kapitalkrav fra myndighetene enn tidligere bidrar til å begrense nedsidepotensialet i marginen, sier Nystad.

Powered by Labrador CMS