CBRE-direktør Kathrine Nyhus vil at utviklerne tenker fleksibilitet, slik at byggene lett kan brukes av andre typer leietakere i fremtiden.

– Bygg fleksibelt i stedet for ikoniske signaturbygg

CBRE-direktør Kathrine Nyhus tar til orde for færre ikoniske signaturbygg og flere fleksible bygg som lever lenge.

Publisert Sist oppdatert

Stadig flere eiendomsaktører er blitt mer opptatt av bærekraft. Men Norge ligger fortsatt bak land som Danmark når det gjelder gjenbruk av materialer fra bygg og andre miljøforhold.

Direktør og arkitekt Kathrine Nyhus i CBRE mener eiendomsaktørene må gjøre mer i forkant av at nye bygg skal settes opp.

– De kontorbyggene, kulturbyggene, sykehusene og andre institusjoner som vi bygger i dag, må kunne fungere som noe helt annet i fremtiden. De må kunne deles opp på helt andre måter. Det er derfor viktig for oss å være tidlig inne i planleggingsfasen for å definere bedre, tilrettelegge og planlegge for den fleksibiliteten, sier CBRE-direktøren, som har jobbet med stor og kompleks byutvikling i mange år og vært formann i Oslo Arkitektforening.

Hun mener eiendomsutviklerne i større grad en tidligere må tenke fleksibel bruk når de utvikler eiendom.

– Det er verken spesielt bærekraftig eller kostnadseffektivt å bygge for å rive etter 30 år. De skreddersydde, ikoniske byggene spesialtilpasset én virksomhet må i langt større grad vike plass for mer fleksible og smarte nybygg som kan brukes til en rekke forskjellige formål i fremtiden.

Det ble debatt da det våren 2017 ble kjent at Norwegian Property vurderte å rive Snarøyveien 36 på Fornebu for å gjøre plass til boliger. Bygget hadde da bare stått i ni år, og mange ristet på hodet over hvor lite bærekraftig en konvertering av et såpass nytt bygg er. Kathrine Nyhus mener flere eiendomsaktører i Oslo tenker bærekraft når de nå planlegger sine nye bygg. Hun har blant annet vært innleid prosjektleder i tidlig fase av eiendommen Bøkkerveien 15 på HasleLinje.

– Målet var å lage et bygg som skulle begeistre og sikre gode møteplasser, spesielt i første etasje. Et bygg som kontekstuelt skulle få overganger mellom naboeiendommer og gatenettet rundt til å flyte godt sammen. Parallelt jobbet vi oss frem til å lage et så flerfunksjonelt bygg at det evnet å være både boliger, hotell og kontorer, sier Nyhus.

Maksimal fleksibilitet er målet for Bøkkerveien 15 på Hasle. Ill.: Ghilardi Hellsten Arkitekter.

Bygget skal kunne huse alt fra kontor til co-working til Choice-hotell. Det er ifølge Nyhus et godt eksempel hvordan ny og historisk arkitektur kan spille hverandre gode bare man tenker bærekraftig nok.

– Med slike løsninger kan man som utvikler også nå ut til et langt bredere marked enn med bygg som er spesialtilpasset én leietakers behov. Når Bøkkerveien 15 er prosjektert, kan det brukes både som kontorbygg, hotell og boligprosjekt. Man får med andre ord tre potensielle typer leietakere, ikke bare én, sier CBRE-direktøren. Så sent som i juni inngikk Nordic Choice Hotels 20 års leieavtale i prosjektet.

Hun mener at for at et prosjekt skal kunne fungere til flere formål, må det være fleksible planløsninger, god takhøyde, søyleplasseringen må være gjennomtenkt, plassering av heis og trapperom må være på plass og byggets øvrige infrastruktur må dimensjoneres med tanke på at endringer vil komme.

– I tillegg må man tenke gjennom det som omhandler drift og vedlikehold av bygget i fremtiden. Alt må tilrettelegges med tanke på at bruken av bygget sannsynligvis vil endre seg over tid, sier CBRE-direktøren.

Det må også legges til rette for bruk av smart teknologi i byggene, med lavest mulig kostnader, slik at teknologien kan byttes ut med jevne mellomrom.

– Ingen prosjekterer i dag med dører som åpnes med nøkkelkort eller brikker. Døra skjønner selv hvem som kommer, enten ved hjelp av en smartklokke eller noe annet, sier Nyhus.

Powered by Labrador CMS