Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

Ole Petter Novsett fra Disruptive Technologies, Aleksander Langmyhr fra Dimension10 og Henrik Taubøll, advokat i BAHR og jurymedlem i Proptech Norge holder et foredrag sammen om PropTech og fremtidens eiendomsbransje i en breakoutsession på Oslo Urban Arena.

Ny teknologi vil endre eiendomsbransjen

Ny teknologi er i ferd med å endre hvordan man jobber med eiendom – og utviklingen er eksponentiell.

Silje Rønne

fredag 14. september 2018 4:00 (Oppdatert 13. september 2018 21:03)FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Utviklingen av ny teknologi for smarte byer og bygg går raskt. Henrik Taubøll, advokat i BAHR og jurymedlem i Proptech Norge, Ole Petter Novsett fra Disruptive Technologies og Aleksander Langmyhr fra Dimension10 deler de siste verktøyene som kan tas i bruk allerede nå.

– Det skjer nå et stort internasjonalt skift mot at byer blir smartere og at urban informatikk benyttes for å optimalisere opplevelser i byrom. Det er for tiden økt fokus på urban mobilitet som del av dette bildet, og det eksperimenteres med nye transportmetoder over hele verden, sier Taubøll.

I dag arbeids det også stort med god «real time»-kommunikasjon med folk i bybildet. Ifølge Taubøll hadde ikke dette vært mulig uten gode systemer for datainnhenting (urban informatikk).

– Når det kommer til smart bygg er det sentralt å se på dette som en del av det grønne skiftet og som et ledd av miljøsatsingen mange bedrifter har hatt. Mer effektive bygg gir mindre klimaavtrykk og er veldig mye bedre for miljøet, mener han, og fremhever at det skjer en stadig innovasjon på dette området. Han trekker frem «smart glass» som et interessant aspekt.

– Nederlandske Physee har for eksempel utviklet et fullt transparent glass som også fungerer som solcellepanel. Potensialet her er enormt. Alt dette skaper nye utfordringer å se på for oss som advokater og særlig personvernspørsmål blir en større del av hverdagen til en eiendomsadvokat, sier Taubøll.

– De beste eiendomsaktørene i verden er rå på utnytting av den dataen som finnes i bygget. Utviklingen innen IoT, og det å gjøre bygg smarte og sammenkoblede går raskt. En viktig premissgiver er også at nå kan gjøres uten omfattende kabling som har vært med på å senke kostnadene drastisk. Dette gjør byggene smartere og skaper bedre brukeropplevelser for sluttbrukeren, men medfører i teorien en større mulighet for å kartlegge enkeltpersoners handlinger i hverdagen, fortsetter han.

Alle vil tjene på dette

Ole Petter Novsett fra Disruptive Technologies jobber med bruk av små trådløse sensorer og IoT.

– Vi opplever enorm interesse fra byggeiere i hele Europa. Svært mange ønsker å komme i gang med bruk av ny teknologi for å effektivisere eiendomsdriften og redusere vedlikeholds og energikostnader. Ved hjelp av vår sensorteknologi kombinert med sentrale driftsanlegg og energioppfølgingssystemer vil fordelene være betydelige i form av lavere investeringskostnad, lavere drifts og vedlikeholdskostnader og lavere energiforbruk enn tidligere. Både byggeier, leietaker og selvsagt klimaet vil tjene på det, sier Novsett.

Ifølge han vil tilgang til ny datafangst være med på å gjøre driftsanlegg og oppfølgingssystemer enda bedre, samtidig som man kan få full kontroll over byggets arealeffektivitet.

– Sensorer kan ettermonteres i eksisterende konstruksjoner rask, enkel og billig. Derfor tror vi at ny teknologi også vil kunne gjøre det veldig mye enklere hvis man for eksempel ønsker å gjøre tiltak på eiendommer som er oppført på gule lister, regulert til bevaring eller fredet, forklarer Novsett.

Aleksander Langmyhr, fra Dimension10 som er ledende på AR/VR, opplever at mange ser på VR og AR som en fremtidsvisjon. Langmyhr understreker at teknologien kan brukes allerede i dag.

– Våre kunder bruker VR i dag og ser det som et nyttig og verdifullt verktøy. For å sette det litt i kontekst: Planlegger en å bygge noe i dag, et hus, museum eller en annen form for bygning blir den designet i 3D. Det gjør det lettere for alle involverte parter å forstå designet samtidig som 3D-modellen gir et godt grunnlag for diskusjon, sier han og fortsetter: – Hvordan ser man på 3D-modeller i dag? På flate (2D) computer skjermer! Skal man se en 3D-modell i 3D kan man bygge en fysisk modell, men det koster både tid og penger. Og man er låst til størrelsen på modellen.

Med dagens VR-programmer kan man ifølge Langmyhr ta en hvilken som helst 3D-modell og dra den inn i VR, og den vises i 3D-dimensjon og den størrelsen man ønsker.

– Har du flere VR headset tilgjengelig kan du se flere samtidig. Vil man se den i 1:1 trykker en bare på en knapp, så kan man gå sammen rundt i bygget og oppleve det som det allerede er bygget. Da får man en helt annen forståelse av bygget, samtidig som det er lettere å oppdage feil. Og som alle vet, å bygge feil er dyrt, påpeker han.

Dimension10 har akkurat fått Plan- og bygningsetaten (PBE) i Oslo som kunde.

– De mottar flere og flere utbyggingsforslag som 3D-modeller, og vil gjerne forstå dem på beste mulig måte. Med vår plattform kommer PBE i relativt nær fremtid til å møte utbyggerne i VR, på eller i 3D-modellen som representerer utbyggingsforslaget. Det vil ikke lengre være noe poeng å reise til PBE sine kontorer for et møte når man faktisk kan møtes virtuelt i bygget som skal bygges, sier han.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Estate Norge

Varsler massiv butikkdød

Nyheter / fredag 21. september 2018

– Rentehoppet får liten betydning

Nyheter / fredag 21. september 2018

Varsler erstatningskrav på 150-500 millioner (+)

Pluss / fredag 21. september 2018

Oslo Finans-syndikat med eiendomskjøp

Nyheter / fredag 21. september 2018

Lanserer VIP-løsning for boligkjøpere

Nyheter / fredag 21. september 2018

Vil ha 50 millioner for kombibygg (+)

Pluss / fredag 21. september 2018

Mest leste nyheter Estate Norge
Ofrer gullkalven for de neste 150 åreneOfrer gullkalven for de neste 150 årene 19. september 2018
Varsler massiv butikkdødVarsler massiv butikkdød 21. september 2018
Krevde 80 millioner kroner for tomteareal. Fikk 1,2 millionerKrevde 80 millioner kroner for tomteareal. Fikk 1,2 millioner 18. september 2018

Siste nytt fra Estate Vest-Norge

Skal rives og erstattes med tvillingtårn

Nyheter / fredag 21. september 2018

Fylkesutvalet går inn for å rive fylkeshuset og bygge to heilt nye tårn på tomten. Prislappen er på 941 millioner kroner.

«Verdens beste» bygg har fått ny eier

Nyheter / torsdag 20. september 2018

I 2003 ble bygget kåret til det beste bygget i verden. Nå har Telenor Eiendom solgt Telenorbygget i Birkelandsskiftet.

Skal renoveres for over en halv milliard kroner

Nyheter / onsdag 19. september 2018

Statsbygg har fått klarsignal av regjeringen til å rehabilitere Norges Handelshøyskole for over en halv milliard kroner.

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Amfi Kanebogen nominert til Årets Kjøpesenter 2018

Nyheter / torsdag 20. september 2018

Olav Thon Gruppens kjøpesenter i Harstad er nominert til Årets Kjøpesenter-prisen av Nordic Council of Shopping Centers.

Dette bygget produserer og lagrer energi

Nyheter / onsdag 19. september 2018

REMA 1000s nye distribunal i Sandnes har en helhetlig energiløsning som gjør at bygget delvis er selvforsynt med elektrisitet.

New Norwegian Design

Nyheter / tirsdag 18. september 2018

THE THIEF og Noord har gått sammen om å presentere utstillingen «New Norwegian Design».