Byantikvaren karakteriserer forslaget som «en dramatisk transformasjon av eiendommen». (Illustrasjon: Oslo House)

Vil ikke ha dårlig kompromiss med Byantikvaren

Thereses gate 31 Eiendom AS ønsker ikke «å gå inn i et dårlig kompromiss» med Byantikvaren for eiendommen som er sentralt beliggende i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Saken er oppdatert med presisering fra Oslo House.

I juni i fjor bestilte Oslo House Property Development oppstartsmøte for Thereses gate 31, ikke langt fra Bislett Stadion. Bebyggelsen på tomten ble oppført som filialfabrikk, pakkhus og bryggerhus for Conrad Langaards Tobaksfabrikk i 1879-1880, og er oppført på Byantikvarens Gul liste.

På Gul liste

I bestillingen ble det foreslått å omregulere eiendommen til blandet formål med 30-40 boliger, samt mat-, drikke- og serveringskonsepter i første og andre etasje. Forslaget innebærer 3-5 etasjer ny bebyggelse over eksisterende gulelistede bebyggelse.

Les også: Vil bygge Bisletts nye destinasjon

Byantikvaren fraråder sterkt det foreliggende reguleringsforslaget, som etter dennes vurdering er i konflikt med planområdets høye, kulturhistoriske verdier: «Fremfor å ivareta bygningens integritet, legger planforslaget opp til at de bevaringsverdige bygningene kan ansees som en byggetomt» har Byantikvaren uttalt.

Har bearbeidet prosjektet

I et nylig avholdt dialogmøte med Plan- og bygningsetaten (PBE) og Byantikvaren, presiserte forslagsstiller at de er grunnleggende uenig med Byantikvaren om verneverdiene på eiendommen.

– Å skrelle av alt som er bygget på, tilbakeføre til originalt uttrykk og bygge til med moderne arkitektur, anses av forslagsstiller som en god måte å ivareta verneverdiene, og som en merverdi for eiendommen og byen, uttalte Oslo House, som er fagkyndig for Thereses gate 31 Eiendom AS.

Forslagsstiller mener at deres foretrukne alternativ gir bedre arkitektur og tar bedre vare på bygningene.

– Vi har bearbeidet prosjektet ytterligere for å imøtekomme Byantikvaren. Dette ble presentert i møtet, men vi ønsker ikke å gå inn i et dårlig kompromiss, understreket Oslo House.

Forslagsstiller ønsket gjennom dette møtet å bli enig om et handlingsrom, slik at de kan komme videre med prosjektet.

Oslo House vil presisere at prosjektet er i en tidlig fase og illustrasjonen vist i artikkelen er av 30-40 ulike volumstudier som skal synliggjøre muligheter på eiendommen innenfor Kommuneplanen. Prosjektet har ennå ikke fått en arkitekt og det som vises er på ingen måte arkitektur eller ett byggeprosjekt men må forstås som ett av en rekke diagrammer som undersøker konstruktive muligheter og prinsipper for volumoppbygging.

– Ingen god vernestrategi

Byantikvaren mener på sin side at «en dramatisk transformasjon av eiendommen, som foreslått, er en interessant arkitektonisk strategi, men ingen god vernestrategi». Byantikvaren presiserte at forslaget er langt fra deres definerte tålegrense, og at det nå diskuteres en utviklingsstrategi «som går på bekostning av byggets integritet».

– Forslaget er ikke en god løsning sett med vernestrategiske briller. Sett med våre øyne er bygningen mot Thereses gate sitt volum mot gate høyest prioritert, deretter samspillet mellom bygningene innover i smuget. Dessuten må enkeltbyggene beholde sin selvstendige integritet selv om de bindes sammen. For å komme frem til et omforent prosjekt må bærekonstruksjonen på fabrikkbygningen beholdes i sin helhet (inkludert loftet), høydespranget og variasjonen mot Thereses gate må ivaretas, og bebyggelsen bør være tilbaketrukket fra smuget, for å ivareta opplevelsen av anlegget, uttalte Byantikvaren.

Byantikvaren ber forslagsstiller komme med «en raffinert utgave av alternativ B, der disse forholdene blir ivaretatt»

 

Powered by Labrador CMS