Tag Arkitekter mener tårnet vil fungere som et landemerke og en tydelig avslutning av et område i endring.

Vil bygge 90 boliger ved knutepunkt

Scandinavian Property Group AS ønsker å plassere et 11 etasjers høyt tårn på et 3 etasjers bygg nær Helsfyr stasjon.

Publisert Sist oppdatert

På vegne av Scandinavian Property Group har Tag Arkitekter bestilt oppstartsmøte hos Plan- og bygningsetaten (PBE) for Fyrstikkalléen 19. Den 2,4 dekar store tomten ligger på Malerhaugen, mellom Ensjø og Helsfyr. Dette er i et område som i Kommuneplan 2015 – Oslo mot 2030, er definert som utviklingsområde i ytre by.

– Det betyr at området har potensial for bymessig utvikling med høy arealutnyttelse. Helsfyr Stasjon er definert som kollektivknutepunkt, og er tomtens nærmeste stasjon for kollektivreiser, skriver Tag Arkitekter i bestillingen.

Fyrstikkalléen 19 består av en treetasjes teglbygning som er koplet til en toetasjes bygning, mot Fyrstikkalleen skole i nord, mellom Fyrstikkalléen 19 og 17. All eksisterende bebyggelse ønskes revet.

Hensikten med planforslaget er å omregulere til kombinert bolig- og barnehageformål, samt å øke utnyttelsen i tråd med Kommuneplanens føringer for området. Totalt vil Scandinavian Property Group oppføre et bruksareal på 7.200 kvadratmeter, hvorav bolig utgjør 6.500 kvadratmeter. Det tilsvarer 90 leiligheter.

– Planforslaget avslutter et tydelig gateløp langs Fyrstikkalléen med en rolig, tre etasjers teglbygning mot Fyrstikkalléen. Denne laveste delen av bygningsmassen vil også danne avslutningen av storkvartalet i motsatt ende av torget. På toppen, og tilbaketrukket fra Fyrstikkalléen, plasseres et 11-etasjers tårn med innslag av grønt (vegetasjon), og et mer ekspressivt formspråk, skriver arkitektselskapet, som mener at bygningen vil fungere som et landemerke.

Planforslaget medfører en utvidelse av arealet for myke trafikanter som følge av gatetunet. I tillegg mener arkitektselskapet at barnehagens utearealer vil bli forbedret og øke romfølelsen mot grøntdraget og det planlagte torget.

Den foreslåtte nedre 3-etasjes bygningsdelen følger eksisterende volum i form og størrelse, og skal spille på lag med øvrig eksisterende teglbebyggelse i form og materialbruk.

– Eksisterende bygninger tilknyttet fyrstikkfabrikken er utført i tegl som antakeligvis stammer fra Ensjø teglverk. Vi mener det er viktig å benytte tegl i prosjektet som et minne om fabrikkdriften i nærområdet, men også om teglverksdriften, påpeker Tag Arkitekter.

Powered by Labrador CMS