Agropolis: Slik kan det nye prosjektet på Vikkolljordet i Mjøndalen kan bli.Illustrasjon: Dark arkitekter

Bønder i byen

I Mjøndalen planlegges det nå et pilotprosjekt med 800 boliger der innbyggerne kan produsere egen og felles mat.

Publisert Sist oppdatert

Prosjektet, som har fått navnet «Agropolis», er et samarbeid mellom Vestaksen Eiendom og bonde og grunneier Anund Wigen. Reguleringsplanen utarbeides i samarbeid med Dark Arkitekter. Idéen ble først presentert tirsdag under Arendalsuka, der det meste av rikspolitikere og næringslivstopper var tilstede.

Vestaksen Eiendoms Morten Hotvedt(t.h.), styreleder Per Christian Voss og bonde Anund Wigen(t.v.) i samtaler med DARK arkitekters Arne Reisegg Myklestad(t.v.), fylkesleder i SP i Oslo Bjørg Sandkjør og Aspelin Ramm-direktør Sverre Landmark under Arendalsuka.

– Det er stor interesse for dette prosjektet, spesielt i Oslo-området, og hvis vi ikke får det til i Mjøndalen, så vil det være naturlig å se seg om etter andre lokasjoner. Men det aller beste er om vi nå får til dette unike pilotprosjektet på Vikkolljordet, og at utbyggere og andre kommer langveisfra på befaring til Nedre Eiker for å lære og for å gjenskape lignende prosjekter rundtomkring i landet, sier styreleder i Vestaksen Eiendom, Per Christian Voss.

Bo og dyrke

Ifølge administrerende direktør i Vestaksen Eiendom, Morten Hotvedt, vil bonden være ansvarlig for matproduksjonen og at beboerne kan velge om de ønsker å engasjere seg mye i dyrkingen på fellesbruket eller om de kun vil ta ansvar for sin egen balkongkasse.

– Å kunne delta i dyrkingen av egen mat, å bo i nye og moderne boliger og ha nærhet til knutepunktets mange tilbud, er unikt, understreker Hotvedt. Han opplyser at det vil komme både skole og barnehage innenfor Agropolis’ grenser. Det gir unike muligheter for å integrere matproduksjon i skolehverdagen slik at barna selv finner svaret på «hvor kommer maten vår fra?», sier Hotvedt.

Bobruk legger til rette for å kombinere moderne boform og lokal matproduksjon. Både grunneier og bonde Wigen og Vestaksen Eiendom mener det er en rekke trekk i samfunnsutviklingen som taler for at bobruk er en god løsning.

– I Norge dyrker vi kun 40 prosent av vår egen mat og vi fjerner oss fra produksjonen og matens opprinnelse. Vi ser en økende interesse for norske jordbruksprodukter og verdien av at vi opprettholder produktivt areal. Det er fokus på sunt kosthold, og vi ser en klar tendens til at flere ønsker å leve mer sosialt og dele mer, sier Hotvedt, som legger til at det i Agropolis vil bli bygd veksthus, matutsalg og besøksgård. Den matjorda som går tapt der boligene bygges, vil bli flyttet og brukt til dyrking andre steder.

Hotvedt mener bobruk passer perfekt i Mjøndalen som har sentral beliggenhet, en attraktiv urban sentrumsstruktur, et utbygd kollektivtilbud og sentrumsnært jordbruk.

– Vestaksen ser Agropolis som en måte å kombinere ønsket om å bo sentralt, ta vare på jorda og oppnå miljøfordelene ved at flere kan bo så sentralt at de kan reise kollektivt, sykle eller gå i stedet for å bruke bil, avslutter Vestaksen-direktøren.

Powered by Labrador CMS