OVERRASKET: Thor Bjørdal i Colliers ble overrasket over det høye volumet i første halvår. (Foto: Torgeir Hågøy)

– Det er nesten så jeg ikke tror at det er sant

Første halvår overrasket Thor Bjørdal i Colliers. Nå tror han at også andre halvår blir bra, men rentespøkelset kan legge en demper både på kjøpere og selgere.

Publisert

Transaksjonsvolumet rundet 40 milliarder kroner før et samlet eiendomsmarked nå har tatt ferie etter et travelt første halvår. Thor Bjørdal nyter feriedagene i Kragerø, men innrømmer at han ble overrasket over det høye aktivitetsnivået i første halvår.– Det er nesten så jeg ikke tror at det er sant, sier Bjørdal.

Jobber med myeHan trodde selv at 2018 ville bli et moderat transaksjonsår med et volum på rundt 60 milliarder kroner. Det var et estimat betydelig svakere enn i 2017, da volumet endte på rundt 90 milliarder kroner. Etter halvgått løp er imidlertid volumet allerede oppe i rundt 40 milliarder kroner, og med et normalt andre halvår vil volumet runde 80 milliarder kroner.– Vi jobber med mange dealer, og jeg tror i alle fall at første del av andre halvår kommer til å bli veldig bra, sier Bjørdal.Andre halvår er normalt sterkere enn første halvår, og dersom det slår til ender volumet trolig et sted mellom 80 og 90 milliarder kroner.

Ser bare ett spøkelseDet eneste spøkelset han ser er de forventede rentehevingene som er varslet til høsten. Norges bank har varslet to rentehevinger på tilsammen 50 punkter til høsten.– Dette kan påvirke interessen, men også selgerne. Yieldene kommer til å gå opp og da kan det være at selgerne setter seg på gjerdet og ikke er like ivrige på å selge. Når dette skjer er imidlertid usikkert. Det kan skje til høsten, men det kan også være at det ikke skjer før på nyåret, sier Bjørdal.

Powered by Labrador CMS