KUNNE KJØPT: Statsbygg kunne kjøpt ambassadebygget til en sterkt rabattert pris, men takket nei. (Foto: Fredrik Hansson/fhfotodrone.com)

Takket nei til million-rabatt

Statsbygg mente 300 millioner var for dyrt og takket nei til å kjøpe den amerikanske ambassaden. Senere samme år ble eiendommen solgt for 450 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

I november 2017 ble det kjent at  Ivar Tollefsen kjøpte den tidligere amerikanske ambassaden. Prisen skal ha vært på mellom 450 og 500 millioner kroner. Ifølge DN skal imidlertid Statsbygg ha hatt mulighet til å kjøpe den attraktive eiendommen til en svært rabattert pris. Direktør ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi), Ulf Sverdrup, tok nemlig initiativ overfor myndighetene om et mulig kjøp av eiendommen.

– Man kom frem til en pris som gjorde at dette ikke ville koste noe for staten, rundt 250 millioner kroner. Jeg tenkte at det må jo være mulig å finne de pengene, men det var vanskelig for norsk side. Så det bare ebbet ut. Amerikanerne valgte å selge i markedet fordi de ikke hørte mer fra norske myndigheter, sier Nupi-direktøren til DN.

– Ambassaden ble solgt i markedet for en ganske mye høyere pris, men jeg kjenner ikke detaljene. En kan si at vi sa nei til en gave, sier han til DN før han fortsetter.

Statsbygg, som skulle kjøpe eiendommen, gjøre nødvendige oppgraderinger og leie tilbake til staten kom ikke til enighet med ambassaden.– Vi kom ikke til enighet og kom også frem til at det ikke var hensiktsmessig å gå inn i budrunden senere. Det var flere utfordringer som gjorde at vi kom frem til den avgjørelsen. Det ble gjort grundige vurderinger, blant annet angående hva mulige leietagere kunne være med på å investere i kjøp og nødvendige oppgraderinger av bygget, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til DN.

Powered by Labrador CMS