Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

LITE Å VELGE I: Det er mindre å velge i når det gjelder ledige kontorer. Derfor blir kampen om meterne tøffere og makten går fra leietaker til gårdeier. Det mener Haakon Ødegaard i Malling & Co. (Foto: Malling & Co)

Maktskifte i utleiemarkedet

Det har vært leietakers marked de siste årene, men nå tror Malling & co at makten er i ferd med å skifte hender.

Torgeir Hågøy

fredag 13. juli 2018 0:49 (Oppdatert 13. juli 2018 0:49)FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

I en fersk markedskommentar skriver analysesjef i Malling & Co, Haakon Ødegaard, at kontorleiemarkedet er nyansert og varierende, men at den generelle trenden nå er at makten er skiftet fra leietaker til gårdeier.
– Dette gjelder særlig arealer i sentrum. Skiftet har gått ganske fort, og ikke alle leietakere eller gårdeiere ser ut til å ha fått med seg skiftet det siste halvåret, skriver Ødegaard.

Han påpeker at det over en god stund vært lav ledighet for kontor i Oslo sentrum, og at det det siste året har det blitt absorbert ledige arealer slik at ledigheten nå ser ut til å ha truffet et punkt som kan stresse enhver leietaker som har hastverk med å finne nye arealer i Oslo sentrum.
I kontorleiemarkedet vil det alltid være slik at ikke alle arealer passer til alle leietakere, og sånn sett er leietakerne prisgitt en viss markedsledighet for å kunne få opp flere alternativer når de skal flytte. Nå ser vi at ledigheten er så lav at leietakerne har få alternativer, og på hvert objekt er det ofte flere interessenter som ønsker kontrakt, skriver Ødegaard.
Han forteller at dette den siste tiden har ført til at de har opplevd frustrasjon blant leietakere som åpenbart har hatt et feilaktig bilde av deres mulighetsrom i et stadig strammere kontorleiemarked.
– For mens leietakerne i mange år har kunnet vurdere flere tilbud i god tid, er det nå mer førstemann til mølla som gjelder, skriver Ødegaard.

Dette gjør sitt til at utleiemeglerne jobber hardt for å skaffe flere utleieoppdrag, slik at de skal ha mer å tilby. Dette lykkes de i følge Ødegaard med, men det meste er større arealer og prosjekter som ferdigstilles som nybygg eller totalrehabiliterte bygg fra 2020 og utover, og er ikke innflyttingsklart på kort frist.
– Vi tror denne trenden i markedet vil fortsette, fordi etterspørselen ventes å vokse i takt med økt sysselsetting i hovedstaden de neste 12 månedene. Samtidig vet vi at det bygges svært lite der folk helst vil ha kontorer. I tillegg er flere bygg tatt ut av markedet for totalrehabilitering, prosesser som gjerne tar 2-4 år fra start til slutt, sier Ødegaard.
Han oppfordrer derfor leietakere som har et godt tilbud på bordet om å takke ja før noen andre gjør det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Estate Norge

Gründerne har aksjer for 800 millioner

Nyheter / torsdag 19. juli 2018

Høy leiepris skremmer ikke studentene

Nyhter / torsdag 19. juli 2018

Ber Bystyret vurdere boligprosjekt

Pluss / torsdag 19. juli 2018

Disse hotellene vant hotellbransjens Oscar

Nyheter / onsdag 18. juli 2018

– Det er nesten så jeg ikke tror at det er sant

Nyheter / onsdag 18. juli 2018

– En utilbørlig inngripen

Pluss / onsdag 18. juli 2018

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Lite lager tilgjengelig i Oslo

Nyheter / onsdag 18. juli 2018

Det blir stadig tøffere å finne lager- og logistikklokaler innenfor Oslos grenser, noe som gir økte leiepriser. Samtidig bidrar nybygg utenfor Oslo til å presse leieprisene nedover på eldre bygg i de samme områdene.

Få setter bort lageret

Nyheter / tirsdag 17. juli 2018

Til tross for mer fleksibilitet i kontraktene, er det fortsatt få aktører som velger å sette bort lageret sitt til tredjeparts logistikkaktører.

Testarena for grønn bildeling

Nyheter / mandag 16. juli 2018

Forskningsparken legger til rette for en ny miljøvennlig tjenste.

Levende steder

Nyheter / fredag 13. juli 2018

Höegh Eiendom har som mål å alltid utvikle det de kaller «levende steder som begeistrer». 

Posthallen gjenopplives

Nyheter / torsdag 12. juli 2018

I Posthallen står nordisk og bærekraftig design i fokus, med moderne matkonsepter og internasjonal stemning.

Har troen på Lillestrøm

Nyheter / onsdag 11. juli 2018

Stadig flere eiendomsaktører satser på Lillestrøm, som kan få en voldsom eiendomsutvikling de neste årene.