Søknaden omfatter ikke endring av bygningsmessige løsninger eller arealer.

Fisketorget skal bli «markedshall»

I februar fastslo Plan og bygg at Fisketorget i Oslo ikke har tillatelse til å drive den mye omtalte restauranten. Nå svarer Dark Arkitekter med at Fisketorget skal bli en markedshall.

Publisert Sist oppdatert

Estate Nyheter har i flere artikler fortalt historien om det som skulle bli hele hovedstadens Fisketorg, men som i stedet er blitt beskyldt for å være en restaurant med fiskedisk.

Nå har Dark Arkitekter sendt en søknad til Plan- og bygningsetaten (PBE) om bruksendring til markedshall. Bakgrunnen er at PBE i februar konkluderte med at restaurantdrift ikke inngår som en del av tiltaket i rammetillatelsen for Fisketorget.

I søknaden til PBE ber arkitektselskapet om bruksendring til «markedshall med hovedaktivitet salg av fisk- og sjømatprodukter (forretning), samt servering (bevertning) og permanent sted for sesongbetonte arrangementer og informasjon om norsk fiskenæring og produktene (allmennyttig formål)».

Omsøkt bruksendring omfatter ikke endring av bygningsmessige løsninger eller arealer.

Les også: Fiskefarsen vokser på Rådhusplassen

Fisketorget er beliggende ved Oslofjorden mellom Oslo rådhus og Aker Brygge. Beliggenheten er så usannsynlig god at man i utgangspunktet ikke skulle tro at det ville være mulig å få Oslo kommune – gjennom grunneier Oslo Havn KF- med på å bygge noe som helst der.

I november 2015 var det imidlertid klart at Fisketorget i Oslo AS hadde inngått en tomtefesteavtale med Oslo Havn på 31 år. Oslo Havn, som tidligere har påpekt at Fisketorget må gjøre justeringer for å innfri forventningene, har mottatt nabovarsel for den omsøkte endringen. I en e-post til Dark Arkitekter fastslår det kommunale foretaket at varselet beskriver den virksomheten som faktisk pågår i bygget.– I henhold til festekontrakten tillates det imidlertid bare et begrenset antall plasser for servering av sjømat, og det står videre at servering av mat og drikke ikke skal utgjøre den dominerende delen av virksomheten. Dersom søknaden om bruksendring blir godtatt, vil vi initiere en revisjon av festekontraktens vilkår for bruk av lokalene, skriver Oslo Havn i e-posten.

Til dette svarer Dark Arkitekter at «forhold knyttet til festeavtale er av privatrettslig karakter og skal derfor ikke ha betydning i forhold til behandling av søknad om bruksendring».

Powered by Labrador CMS