Bård Bjølgeruds Pangea Property Partners har vært rådgiver i 30 transaksjoner i første halvår.

Boliginteresse gir brennhett marked

Store internasjonale investeringer i boligsektoren bidro til at det bare en gang før har vært handlet mer eiendom i Norden enn i første halvår.

Det skriver Pangea Property Partners i sin oppsummering av det nordiske transaksjonsmarkedet for første halvår. Eiendomsrådgiveren har talt opp samlede transaksjoner i Norden for 21 milliarder euro i første halvår i år. Det er en nedgang på 10 prosent sammenlignet med samme periode året før, men er likevel det nest høyeste nivået noensinne.

– Transaksjonsaktiviteten er fortsatt svært høy. Vanligvis er volumet noe lavere i første halvår, og vi kan veldig godt være på vei mot et nytt rekordår i 2018, sier Mikael Söderlundh, analysesjef og partner i Pangea Property Partners.

I Norge har Pangea Property Partners talt opp transaksjoner for 46 milliarder kroner. Det er 11 prosent høyere enn i første halvår i fjor. I Danmark var veksten 57 prosent, mens volumet i Finland var ned 46 prosent. I Sverige var volumet ned 16 prosent sammenlignet med året før.

Mange av transaksjonene i Norden gjøres over landegrensene. Utenlandske kjøpere utgjorde 41 prosent av volumet i første halvår. Interessen var aller størst for boligeiendom, med 32 prosent av det samlede volumet. Til sammenligning utgjorde kontor 23 prosent, mens detaljhandel var 17 prosent.

– Interessen for det nordiske boligmarkedet har økt betydelig blant internasjonale investorer, og vi har sett flere store porteføljetransaksjoner i 2018. Investorer ser etter både boligeiendommer i premiumsegmentet og utviklingsmuligheter i hele Norden, sier Bård Bjølgerud, administrerende direktør og partner i Pangea Property Partners.

Pangea Property Partners lister opp de største transaksjonene i første halvår:

• Starwood og Vonovias kjøp av Victoria Park med eiendommer i Sverige (SEK 14,3 mrd.)

• Heimstaden Bostads kjøp av flere boligporteføljer i Danmark og Norge (SEK 8,4 mrd.)

• Cibus’ kjøp av 123 dagligvareforretninger I Finland (EUR 0,8 mrd.)

• Danicas kjøp av SEB Pension med eiendommer i Danmark (DKK 6,2 mrd.)

• Asset Buyout Partners’ kjøp av Mongstad Group med eiendommer i Hordaland (NOK 4,0 mrd.)

Pangea Property Partners har vært rådgiver i 30 transaksjoner i første halvår. Blant dealene er Starwoods kjøp av Victoria Park og Aspelin Ramms salg av ALNA Senter.

Powered by Labrador CMS