Stor-Oslo Eiendom er fornøyd med samarbeidet med entreprenører og arkitekter til Munch Brygge-prosjektet. Foto: Stor-Oslo Eiendom.

Hyller samarbeidet for Munch Brygge

Stor-Oslo Eiendom hyller sine samarbeidspartnere i prestisjeprosjektet Munch Brygge.

Det var i januar 2016 at Stor-Oslo Eiendom kjøpte Munch Brygge-tomten (Felt B4) fra HAV Eiendom. Av de totalt 156 leilighetene som nå bygges, er det bare åtte som fortsatt ikke er solgt.

– I løpet av bare seks måneder var vi i markedet med et foredlet prosjekt under brandet Munch Brygge, forteller prosjektansvarlig Geir Johnsen i Stor-Oslo Eiendom.

Han er strålende fornøyd med samarbeidet med entreprenører og arkitekt Lund + Slaatto Arkitekter. Ett år etter kjøpet var Stor-Oslo Eiendom i gang med utgraving, ramming av spunt og støp av arbeidsplate i en generalentreprise med arbeidsfellesskapet Veidekke og Kynningsrud.

– Entrepriseformen ble valgt grunnet stor usikkerhet med både geotekniske forhold og omfanget av fortidsminner. Skulle vi kjøpe oss fri fra denne risikoen, ville det påført prosjektet svært høye kostnader. Nå som grunnarbeidene er historie kan vi bekrefte at entrepriseformen, hvor byggherren har både prosjekterings- og mengdeansvar – viste seg svært vellykket, sier Johnsen.

Fra fundamentering til overlevering av leilighetene til kundene, ble Bundebygg valgt i en samarbeidsentreprise med et kostnadstak. Geir Johnsen forteller at Stor-Oslo Eiendom har hatt mange års erfaring med denne entrepriseformen med BundeBygg.

– Vi og har gjennom disse årene opparbeidet gjensidig tillitt mellom viktige nøkkelpersoner. Riktige menneskelige ressurser er som kjent viktigere enn brandet på hjelmen eller visittkortet. En helt nødvendig forutsetning for at partene skal lykkes med samarbeidsentreprisen, er at entreprenørens betingelser som pris og byggetid er fair. Og etter mitt syn er ingen totalentreprenør bedre enn hva hans underentreprenører presterer.

Han mener Stor-Oslo Eiendom og BundeBygg har lyktes med en åpenhet innenfor kontraheringer og en transparent økonomi. Samtidig har BundeBygg brukt det han karakteriserer som gode samarbeidspartnere som tidligere har vist seg å levere som avtalt og som Stor-Oslo Eiendoms krav til sine ansatte.

Johnsen mener entrepriseformen som ble valgt krever en operativ og tilstedeværende byggherreorganisasjon som kan ta raske beslutninger. Samtidig må man ha respekt for at entreprenørene tar mye risiko til små marginer og at tempo på byggherrerelaterte beslutninger derfor blir svært viktig.

Noe av det som var mer krevende i prosjektet, det var reguleringsarbeidet.

– Den største risikoen i dette prosjektet, og dessverre i mange andre prosjekter, har hele tiden vært myndighetsprosessene. Vi valgte derfor å søke om egen rammetillatelse for grunnarbeidene slik at vi kunne oppnå rask oppstart. Den strategien viste seg å være smart fordi rammesøknadsprosessen for prosjektet over terreng ble den mest tidkrevende og omfattende som vi og vår ansvarlige søker Lund+Slaatto Arkitekter noen sinne har opplevd. En rammetillatelse på hele 53 sider sier egentlig alt.

Geir Johnsen vil gjerne inngå tilsvarende samarbeidsentrepriser med andre entreprenører.

– Men vi opplever ofte at vi ikke blir tilbudt ressurser med både entreprenørkompetanse og kommersiell utviklingskompetanse i tidligfase. Oppfordringen til byens entreprenører er herved gitt, sier Johnsen.

Powered by Labrador CMS