Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

Målet med Nasjonale Turiststier er å tilgjengeliggjøre et utvalg turruter og turmål. (Illustrasjon: TEGMARK for Rodeo Arkitekter)

Vil bygge spektakulært turmål i Oslomarka

Stiftelsen Varde ønsker å bygge en utsiktsplattform på Vettakollen som skal gi en «wow-effekt» og skape et nytt turistmål.

Tore Årdal

mandag 11. juni 2018 4:00 (Oppdatert 20. juni 2018 14:19)

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

– En mulig utsiktsplattform på Vettakollen vil tilføre turmålet økt attraksjonskraft og få enda flere Oslo-boere ut i marka – også turister og nye markabrukere, skriver Rodeo Arkitekter i bestillingen av forhåndskonferanse hos Plan- og bygningsetaten (PBE).

Arkitektselskapet viser til at en plattform med sittegrupper mot solen/utsikten vil være en populær utvidelse av stedet, og samtidig ha et forholdsvis lett fotavtrykk i naturen.

– Det vil være fint å ta bilde av/ved – og kunne skape en wow-effekt – og kunne bli et populært turmål og rasteplass/matpakkested, skriver Rodeo Arkitekter på vegne av Stiftelsen Varde.

Sistnevnte drives i regi av turoperatøren Hvitserk, og har som formål å støtte utvalgte bistands- og utviklingsprosjekter «samt legge til rette for bærekraftig fjellturisme og naturbasert reiseliv».

Den foreslåtte utsiktsplattformen er formet som bue, som spenner ut over landskapet. Her kan man gå en runde og nyte utsikten fra flere punkt. Plattformen «kan ses som en utvidelse av stedet – og gir flere solvendte sitteplasser, uten å ødelegge naturen».

Sitteplassene er plassert på lange trebenker langs buen. Sittetribuner skal gi «en ekstra utsiktseffekt, ved at rekkverket på forsiden av konstruksjonen (foran sitteplassene) står lavere enn gangbanen».

– Med en så prominent – og utsatt – plassering, vil god kvalitet og holdbarhet i materialer og detaljering være en forutsetning i den videre prosjekteringen. I tillegg vil fokus være på tilpasning til stedet og å videreutvikle det arkitektoniske konseptet, skriver arkitektselskapet.

Tiltaket er en del av prosjektet «Nasjonale turiststier Oslo, Frognerseteren T – Vettakollen T». Ifølge bestillingen er prosjektet også partner i Oslo europeisk miljøhovedstad i 2019.

– Tiltakshaver og arkitekt har vært på befaring med blant andre Bymiljøetaten, og fått positive signaler. I tillegg er tiltakshaver i dialog med både lokale og nasjonale aktører som stiller seg bak prosjektet, heter det i henvendelsen til PBE.

Målet med Nasjonale Turiststier er å tilgjengeliggjøre et utvalg turruter og turmål med høy opplevelseskvalitet til lokale og tilreisende turister – og der man samtidig ivaretar hensyn til bærekraft og naturmiljø og fremmer lokal verdiskaping.

– Marka rundt Oslo er unik i verdenssammenheng, men det er mange Oslo-boere som ikke benytter seg av den bynære naturen. Samtidig er det få turister som går ordentlig tur i marka i dag. Med en egen Nasjonal turiststi i Oslo, vil denne kunne markedsføres og trekkes frem som inngangsporten til å ta del i de mange opplevelsene marka tilbyr – enten man er tilreisende eller fastboende. En form for tilrettelegging av en spektakulær, attraktiv signatursti vil kunne være med på å tilgjengeliggjøre marka som turmål og få flere ut, skriver arkitektselskapet.

23 kommentarer til “Vil bygge spektakulært turmål i Oslomarka

 1. La Vettakollen beholde sitt naturlige amfi: Naturen har selv etablert tilstrekkelige solrike sitteplasser som det ikke er grunn til å bytte ut.
  Stien opp er også temmelig belastet og slitt og det kan lett bli en variant av »Besseggen».

 2. Arkitektselskapet har et tydelig markeringsbehov. Nettopp fordi «Marka rundt Oslo er unik i verdenssammenheng» bør den ikke bli Disneyland. Hvis målet er at flere Oslo-boere og turister skal benytte seg av den bynære naturen/gå ordentlig tur i marka, bør man legge opp til bedre informasjon (altså apper og nettsider) og tilgjengelighet (altså kollektivtrafikk og sykkelparkering/-veier) isf. å lage «nye» attraksjoner. Vettakollen er en attraksjon allerede i dag!

 3. Hugg trær slik at det fortsetter å være utsiktspunkt. Fortiden gror de fleste utsiktspunkter igjen.
  Det er masse stener å sitte på der oppe, det er sjarmen -en arkitekttegnet paviljong vil ødelegge dette.
  nedstemt

 4. Utsikten fra Vettakollen er fantastisk. La også neste generasjon få være med på å oppleve den gode følelsen det er å gå i naturen og nyte utsikten på naturens prinsipper. Vi har mange nok eksempler på steder som er ødelagt av betong, glass, etc. Ønsker man mer turisme er det en megatrend å oppsøke uberørt natur og Norge scorer høyt på nettopp det. Det er ikke menneskeskapte plattformer med utsikt som trekker, det er det mer enn nok av ellers i verden.
  Hans-Jul

 5. Hei,

  La marka være i fred! Vi har et ansvar for å ta vare på den til kommende generasjoner og ingen rett til å ødelegge den.

 6. Vettakolltoppen er et flott utsiktspunkt som allerede
  brukes av mange. Den passer naturlig inn i omgivelsene,
  og skal nytes på naturens premisser. Ønsker man mere
  turisme og bruk av Marka, så forleng heller Holmenkollbanen opp til Tryvann og vurder en spektakulær restaurant på toppen av Tryvannstårnet.

 7. Hei!

  Beklager, men utsiktspunktet på Vettakollen er mer enn bra nok slik naturen har laget det. Det trenger ikke et diadem som skygger for utsikten, uansett hvor malerisk diademet beskrives. Formuleringen «en ekstra utsiktseffekt, ved at rekkverket på forsiden av konstruksjonen (foran sitteplassene) står lavere enn gangbanen» viser hvor lite gjennomarbeidet dette er. Når et rekkverk «står lavere enn gangbanen» blir rekkverkets effekt liten og fallhøyden stor!

  Legg gjerne midler i god pleie av vegetasjonen rundt utsikten, sørg for enkel sti-pleie og turistvennlig skilting + noen bærekraftige sittebenker på bakkenivå. Og – viktigst – legg opp til mange nasjonale turiststier i Oslomarka slik at slitasjen i terrenget blir godt fordelt. Oslomarka og turistene fortjener minst ti bynære, nasjonale turiststier!

 8. Fascinerende forslag. Bejubling av natur ved å ødelegge den. Må da finnes bedre måter å bruke penger for Oslo kommune?

 9. Er det 1 april? Stien og nærområdet rundt Vettakollentoppen er belastet nok som det er og vil bli fullstendig ødelagt om man skal gjøre det til enda mer av et «turistmål». Til det finnes allerede Holmenkollhoppet og Tryvannstårnet.

 10. Jeg ser ikke helt poenget her. Vettakollen er mer enn bra nok som den er. La stå! Hvis det skal lages flere turistmål kan Oslo heller utsmykket flere rundkjøringer med kunst og skulpturer. Bybildet og veinettet er stusselig sammenliknet med andre større byer. La arkitektene få boltre seg der.

 11. Er dette prosjektet velsignet av MDG. Det er allerede i dag utmerket utsikt fra toppen i alle himmelretninger. Hvordan skal byggingen foregå, uten å affisere en til nå uberørt natur. La toppen få være i fred, der er allerede nok sitteplasser til alle.

 12. Vettakolltoppen har naturens egen frisyre. Den er enestående i seg selv og må ikke tukles med. Vi som går dit elsker toppen slik den er og har ikke behov for arkitekttegnede sitteplasser.

 13. Vettakolltoppen er helt unik of må for all del bevares som den er. En arkitekttegnet plattform vil være totalt malplassert og dessuten stenge for en del av utsikten!!
  En ekstremt dårlig ide!

 14. Stedet mister wow-effekten ved tilføring av slike fremmedelementer! Naturen og utsikten er en slik effekt i seg selv. Intet kan måles med uberørt natur!

 15. Et så flott anlegg må jo gjøres handicap-tilgjengelig.
  En rullestoltrace sørover fra Frønsvollstråkka over Fuglemyra ligger forhåpentligvis inne i prosjektkalkylene?

 16. La marka være i fred! Vi har et ansvar for å ta vare på den til kommende generasjoner og ingen rett til å ødelegge den. Det betyr også at vi må holde vegetasjon som løvtrær under kontroll.

 17. Marka og Vettakolltoppen er spektakulært i seg selv.
  Vi søker jo dit for å være i ett med naturen, ikke for å sitte på et oppkonstruert utkikkspunkt i flokk med mange andre.

 18. VÆR SÅ SNILL å ikke la dette skje!

  Naturen er så fantastisk vakker i seg selv der oppe. Den naturlige, uberørte ro jeg får på Vettakollen, er umistelig for meg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Estate Norge

Entra kjøper tomter for 135 mill.

Nyheter / fredag 22. juni 2018

Vil fjerne populær gangbro i Bjørvika

Nyheter / fredag 22. juni 2018

Byrådet går for blokkbebyggelse på Smestad

Nyheter / fredag 22. juni 2018

– Staten bør ikke reservere arealer ukritisk (+)

Pluss / fredag 22. juni 2018

150 mill. på 4 timer i obligasjonsmarkedet (+)

Pluss / fredag 22. juni 2018

Vil ha eget boligdepartement

Nyheter / torsdag 21. juni 2018

Mest leste nyheter Estate Norge
Eiendomsbransjens mektigste: - SurrealistiskEiendomsbransjens mektigste: – Surrealistisk 19. juni 2018
Det brenner på dassDet brenner på dass 20. juni 2018
Eiendommer for 1,5 milliarderEiendommer for 1,5 milliarder 21. juni 2018

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Wagamama til Oslolufthavn

Nyheter / torsdag 21. juni 2018

Den verdenskjente asiatiske restaurantkjeden Wagamama har åpnet sin første Norgesfilial på Oslo lufthavn.

På gateplan

Blogg / onsdag 20. juni 2018

Økt liv på gateplan i form av utadrettet virksomhet er i vinden. Ser vi til andre storbyer er dette overraskende sent.

Great Place to Work er kåret

Nyheter / mandag 18. juni 2018

De beste arbeidsplassene fokuserer på tillitt og samhold.

Kontorfellesskap blir mer vanlig

Nyheter / søndag 17. juni 2018

Det å leie seg inn i kontorfellesskap med andre bedrifter er ikke lenger bare vanlig i de store byene. Nå etableres det også et eget kontorfellesskap i Hokksund.

Først i Norge

Nyheter / torsdag 14. juni 2018

Radisson Blu Royal Hotel er Norges første hotell med Safehotels Premium Certification.

Hett arbeidsmarked

Nyheter / onsdag 13. juni 2018

Én av syv arbeidsgivere planlegger å oppbemanne.