Camilla Wilhelmsen (F) mener planavgrensningen betyr «en transformasjon vi aldri før har sett i Oslo». (Foto: Google)

«Her banker boligutbyggerne på dørene»

Bystyret forkastet forslaget om å begrense planområdet på Slemdal til senterområdet og veikrysset.

Publisert

Bystyret i Oslo behandlet i går et privat forslag fremsatt av Fremskrittspartiets Camilla Wilhelmsen, som også er nestleder i byutviklingskomiteen. Hun mener planområdet i områdereguleringen for Slemdal skal avgrenses til Slemdalkrysset og senterområdet, og at bystyret skal be byrådet sørge for dette.

Bakgrunnen er at Plan- og bygningsetaten (PBE) har lagt ut til høring forslag til planprogram for Slemdal. Forslaget angir to overlappende planområder, hvor det største området legges til grunn i varsel om planoppstart. Slemdal er i hovedsak et ferdigutviklet småhusområde.

– Slemdal er i kommuneplan 2015 definert som prioritert stasjonsnært område med en områdeutnyttelse på 100 prosent. Områdeutnyttelsen i det området som etaten har avgrenset i planprogrammet, anslås til 20 prosent. En områdeutnyttelse på 100 prosent innenfor denne planavgrensningen vil dermed si at et helt nærmiljø vil endre karakter, skriver Wilhelmsen i forslaget.

Selv om Slemdal var angitt som prioritert stasjonsnært område, kan hun ikke se at området var avgrenset i kart i kommuneplanen 2015.

– Det å skulle foreta en så arealmessig omfattende avgrensning for et område som stort sett består av småhus, betyr i realiteten en transformasjon vi aldri før har sett i Oslo. En slik beslutning burde i så fall ha blitt fattet av bystyret, mener hun.

I gårsdagens debatt i bystyresalen sa hun også at «det største alternativet som PBE har kommet med, inneholder 10 etasjer og 4 etasjer bortover Tennisveien».

– Det sier litt om hva utnyttelsen kan være. Og det minste alternativet er 7 etasjer på det verste. Vi fikk høre fra PBE at det trolig blir en kombinasjon av disse, sa Wilhelmsen.

Pia Farstad von Hall (H) påpekte at områderegulering for Slemdal ikke var en del av kommuneplanen i 2015, men en bestilling fra det sittende byråd.

– Jeg synes det er oppriktig synd at byrådet har bestilt denne områdereguleringen, for den skaper mye uro og støy på Slemdal. Det man allerede ser på Slemdal, og som bekymrer de som bor der, er at utbyggerne banker på dørene. De ser et potensial når PBE omtaler fortettingsmuligheter på opptil 10 etasjer. Når utbyggerne ser potensial og kjøper tomter, kan dette påvirke prosessen underveis i marsjen. Derfor er det utrolig uheldig at dette arbeidet er igangsatt, sa Farstad von Hall.

Victoria Marie Evensen (Ap), som også er leder av byutviklingskomiteen, mener forslaget fra Wilhelmsen er et forsøk på å gripe inn i en pågående demokratisk prosess.

– Utkast til planprogram for Slemdal har vært til høring og offentlig ettersyn, og PBE har fått inn mange grundige og gjennomarbeidede uttalelser, de fleste fra beboere i området. Som et viktig ledd i denne medvirkningsprosessen, skal PBE gjennomgå alle innspill og vurdere behovet for å revidere planprogrammet før det fastsettes. Vi mener at dette bør gå sin gang, og at forslaget om å avgrense planområdet nå vil avbryte en viktig prosess, uttalte Evensen.

Forslaget fra Camilla Wilhelmsen ble forkastet mot stemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti.

Powered by Labrador CMS