Byantikvaren mener eksisterende bebyggelse må behandles som et helhetlig anlegg. (Foto: Google)

Tollefsen får nei av Byantikvaren

Byantikvaren fraråder sterkt nybygg og påbygg på denne eiendommen. Fredensborg pålegges også arkeologisk registrering av planområdet.

Publisert Sist oppdatert

Estate Nyheter skrev nylig at Ivar Tollefsen-selskapet Fredensborg vil utvikle Holmestrandgata 4, Stavangergata 23 og 25 samt Sarpsborggata 2 med over 5.000 kvadratmeter. Komplekset er beliggende på Bjølsen i Oslo.

Boligblokkene har i dag et samlet bruksareal på ca. 12.500 kvadratmeter.

Fredensborg ønsker å rive en gammel barnehage, og erstatte denne med nytt punkthus med tilsvarende fotavtrykk. I tillegg kommer et tilbygg til eksisterende bebyggelse mot nord-øst med ny trappekjerne og heis, samt to nye leiligheter per plan. Forslaget omfatter også å bygge på to etasjer på Holmestrandsgata 4.

Forslaget ble imidlertid ikke godt mottatt av Byantikvaren, som mener den foreslåtte detaljreguleringen er i konflikt med anleggets arkitektoniske og kulturhistoriske verdier.

– Eksisterende bebyggelse innen planområdet må behandles som et helhetlig anlegg, hvor bygningsvolumene, deres innbyrdes plassering og opparbeidelsen av eiendommens utearealer til sammen utgjør en komplett bebyggelsesstruktur. Eksisterende bebyggelse innenfor planområdet bør bevares i sin helhet, og reguleres til hensynssone – bevaring kulturmiljø med gode bestemmelser som sikrer bygningenes kulturminneverdi, heter det i en uttalelse.

Byantikvaren mener også at den gamle grunnmuren og den antatt intakte kjelleren fra 1600-tallet bør spille en langt viktigere rolle enn en eventuell opparbeidelse av et torg/møteplass.

Når det gjelder forslaget om tilbygg på nordsiden av de fire blokkene i planområdet, vurderer Byantikvaren dette som «meget uheldig for opplevelsen av blokkene som frittliggende bygningsvolumer».

– Tilbyggene innebærer at avstanden mellom bygningene reduseres, og at blokkene vil oppleves som en overlappende/sammenhengende bygningsvegg sett fra Stavangergata og Holmestrandgata. Tilbyggene vil svekke den opprinnelige strukturen og det arkitektoniske uttrykket, men vi er usikre på om tilbyggene vil svekke bygningene i så stor grad at verneverdiene tilknyttet anlegget bortfaller, skriver Byantikvaren.

I uttalelsen vises det også til at det er registrert automatisk fredete kulturminner i nærområdet. På Voldsløkka er det funnet spor av jordbruksaktivitet og bosetning i form av «et dyrkningslag, et ildsted, en kokegrop og en rydningsrøys». Funnene er datert fra bronsealder til vikingtid.

På Bjølsenjordet (Holmestrandgata 29-39) er det registrert «et sverd, en spydspiss og et økseblad fra jernalder». Planområdet omfatter gamle Bjølsen gård. Nord i planområdet er det bevart en gammel kjeller av ukjent alder. Bjølsen gård er kjent fra skriftlige kilder alt i middelalderen.

– Gårdsnavnet, i gammelnorsk form Bjorðsin, er sammensatt med -vin, som betegner naturlig eng, mens betydningen av førsteleddet er ukjent. Gårdsnavn som har ending på –vin regnes som de eldste store navneklassene. Det antas at – vingårdsnavnene har sitt opphav i de først fem-seks hundre årene av vår tidsregning, påpeker Byantikvaren, som på denne bakgrunn krever en arkeologisk registrering av planområdet før det kan gis en endelig uttalelse i saken.

Det påpekes også at Riksantikvaren må gi tillatelse til inngrep i automatisk fredete kulturminner. Hvis det blir gjort funn under registreringen, vil saken derfor oversendes Riksantikvaren for nærmere vurdering.

 

Powered by Labrador CMS