Senioradvokat Christian Emil Petersen og fast advokat Bjørn Olav Isaksen i Wikborg Rein Advokatfirma.

Ukens tips – Innsidelister

Transaksjoner som involverer eiendomsselskaper med børsnoterte verdipapirer er underlagt verdipapirhandellovens regler om innsideinformasjon.

Publisert

En del eiendomstransaksjoner involverer parter som er notert på Oslo Børs (eller Oslo Axess), og enkelte vil ha obligasjonslån notert på Oslo Børs. Slike selskaper er underlagt verdipapirhandelloven, og transaksjoner med slike parter kan derfor utgjøre innsideinformasjon. Alle som er involvert i slike transaksjoner må derfor ha et bevisst forhold til hvordan innsideinformasjon behandles, inkludert plikten til å føre innsidelister.

Utgangspunktet etter verdipapirhandelloven er at selskaper med noterte verdipapirer umiddelbart skal offentliggjøre innsideinformasjon til markedet. Kort oppsummert er innsideinformasjon opplysninger som er egnet til å påvirke kursen på verdipapirene​, og som ikke er offentlig tilgjengelig eller allment kjent i markedet. En transaksjon under forhandling er et typisk eksempel på innsideinformasjon.

I en slik situasjon vil selskapet velge å utsette offentliggjøring av innsideinformasjonen inntil endelig avtale er inngått. I denne fasen er det viktig at innsideinformasjonen behandles konfidensielt og det føres en liste over alle som har tilgang til innsideinformasjonen. Finanstilsynet bruker slike lister i forbindelse med å avdekke ulovlig innsidehandel. Manglende listeføring er derfor også straffbart.

Innsidelisten skal føres av det selskapet som har noterte verdipapirer. Finanstilsynet forventer også at profesjonelle rådgivere slik som investeringsbanker, revisorer og advokater til enhver tid oppfyller listeføringsplikten.

En innsideliste skal oppdateres fortløpende og må inneholde opplysninger om:

• identiteten til personene,

• dato og klokkeslett personene fikk tilgang til informasjonen,

• funksjonen til personene,

• årsaken til at personene er på listen, og

• dato for siste endring av listen.

Listen må oppbevares i minst fem år etter siste oppdatering, og selskapet må oversende listen til Finanstilsynet​ på forespørsel.

Personer som gis tilgang til innsideinformasjon må gjøres kjent med at informasjonen er innsideinformasjon og pliktene det innebærer å ha slik informasjon, samt straffansvaret som er forbundet med misbruk eller uberettiget distribusjon av slike opplysninger.

Brudd på verdipapirhandellovens regler kan medføre straffansvar, og misbruk av innsideinformasjon kan i ytterste konsekvens medføre fengsel i inntil seks år. Det er derfor sentralt at aktører involvert i transaksjoner med eiendomsselskaper med børsnoterte verdipapirer er bevisste på regelverket om innsideinformasjon.

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg Rein Advokatfirma AS. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg Rein Advokatfirma AS.

Om Forfatterne:

Christian Emil Petersen er senioradvokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og er tilknyttet firmaets fagområde for kapitalmarked.

Bjørn Olav Isaksen er fast advokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og er tilknyttet firmaets fagområde for kapitalmarked.

Foto: Erik Burås/StudioB13

Powered by Labrador CMS