ØKER: Svenskehandelen fortsetter å vokse. Mest legger vi igjen i Strømstad, hvor Olav Thons kjøpesenter Nordby Shoppingcenter er en av motorene.

Svenskehandelen vokste med over én milliard

Samlet la bacon- og øltørste nordmenn igjen hele 15,1 milliarder kroner på dagsturer over grensen i fjor. Det er opp med 1,3 millioner kroner fra 2016.

Publisert Sist oppdatert

En jevn strøm av nordmenn reiser daglig over grensen til Sverige og fyller opp handlevognene. Hvor mye bacon, brus, øl og godteri som blir mer hjem vites ikke, men samlet handlet vi i fjor for hele 15,1 milliarder kroner på våre dagsturer over grensen. Det viser ferske tall fra SSB. Mens handelen her hjemme stagnerer så hadde svenskehandelen i fjor en vekst på hele ni prosent. Det er en vekst på nesten 1,3 milliarder kroner.

Det er spesielt økt grensehandel i Strømstad som bidrar til den samlede veksten. Der økte handlebeløpet med 13 prosent – fra 7,4 til 8,3 milliarder kroner fra 2016 til 2017. For Charlottenberg og Töcksfors var handlebeløpet henholdsvis 2,1 og 1,0 milliarder kroner.

Tilfeldigvis er det akkurat på disse stedene Olav Thon har sine svenske kjøpesenter. Samlet hadde de elleve svenske Olav Thon-sentrene i fjor en omsetning på 13,5 milliarder kroner, nesten like mye som den samlede norske svenskehandelen. 4,2 av milliardene kommer fra Nordby Shoppingcenter rett nord for Strømstad. Dette er dermed også det største kjøpesenteret i Olav Thons senterportefølje, inkludert de norske.

Thon tror imidlertid at veksten i Sverige kommer til å fortsette. De planlegger derfor betydelige utvidelser av kapasiteten. I Strømstad har Thon søkt om å få bygge ytterligere 100.000 kvadratmeter. I tillegg til satsingen i Svinesund og Nordby, pågår en utvidelse av kjøpesenteret i Töcksfors på 10.000 kvadratmeter.

Powered by Labrador CMS