POTENSIAL: Logistikk er dert segmentet hvor potensialet fremstår som størst. Det mener Herman Ness i Malling & Co.

Her er det fortsatt et yield-potensial

Transaksjonsmarkedet er brennhett, men i de fleste segmenter har yielden bunnet ut. Ett segment har imidlertid fortsatt et potensial for skarpere priser.

Publisert

– Når vi spør investorene hvilke segment de har mest tro på en ytterligere yieldnedgang fremover, så er det ett segment som utmerker seg. Gode logistikk-eiendommer, sier senioranalytiker hos Malling & Co, Hermann Ness.

Mer og mer aktueltNasjonale og internasjonale investorer slåss om de beste kontoreiendommene, noe som har presset yieldene stadig lenger nedover. For de aller beste eiendommen har man oppnådd en yield helt ned mot 3,5 prosent. De fleste analytikerne er imidlertid enige om at med potensielt stigende renter så er pristoppen nå trolig nådd. Hvor skal investorene da lete for å finne eiendommer med fortsatt prispotensial?

– Med den temperaturen som er i markedet akkurat nå er det ikke mange investeringsalternativer som ikke blir sjekket ut. Å finne de gode casene er derfor ikke enkelt, sier Ness.

Mange ser etter value-add-objekter, altså eiendommer hvor de kan ta grep for å øke eiendommens verdi.

– Samtidig ser vi at gode logistikk-eiendommer blir stadig mer aktuelt. Ser man til andre land og byer, så ser man at Oslo og Norge fortsatt henger litt etter de som har kommet lengst i Europa på dette området, sier Ness.

Størst yieldpotensialEn trend som har blitt skrevet en del om er at e-handel-aktørene krever logistikkarealer tett på de største byene. Dette handler om rask levering av varer som kjøpes på nett, men like mye om rask retur.

– Ser man til for eksempel London så ser vi at denne utviklingen har kommet lenger. Vi tror derfor at vi vil se en videreutvikling av dette segmentet også i Norge og med det ser vi også et ytterligere prispotensial, sier Ness.

Han forteller at det er investorgrupperinger som har hatt fokus på denne typen eiendommer en god stund, men at de nå ser at stadig flere får øynene opp for segmentet.

– Investorene vi spør om yieldforventninger mener at logistikk er det segmentet som har størst potensial for en videre yieldnedgang. Det får oss til å tro at det her kan være en del å gå på fortsatt, sier Ness.

Tier-to-byeneYielden for de beste logistikkeiendommene har blitt betydelig skjerpet det siste året. For de beste objektene er den nå helt nede på mellom 4,85 og 4,9 prosent.

– Jeg vil være forsiktig med å si noe om hvor langt ned yielden kan komme, men vi tror altså at det er rom for ytterligere fall, sier Ness.

I tillegg til logistikk tror han at stadig flere vil rette blikket ut av Oslo når de leter etter nye investeringsobjekter.

– Sekundærbyene, eller det vi kan kalle tier-to-byene, blir stadig mer attraktive. Dette handler både om det store presset vi opplever i Oslo, men også om økt profesjonalisering som har bidratt til å åpne opp et større investorunivers også for byer som Bergen, Trondheim og Stavanger. Vi ser også noe av den samme utviklingen i tier-tre-byene, altså byer som Tromsø, Fredrikstad, Drammen og Kristiansand. Det finnes mange eiendommer i disse byene som også vil være attraktive for nasjonale og internasjonale investorer, sier Ness.

 

Powered by Labrador CMS