TROR PÅ TO RENTEHEVINGER I ÅR: Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Ser risiko for to renteøkninger i år

- Den første økningen kommer i september, med en mulig ny heving i desember.

Publisert Sist oppdatert

Norges Bank holder styringsrenten i ro på 0,5 prosent, men venter en raskere renteøkning enn tidligere signalisert.

Det offentliggjorde sentralbanken etter rentemøtet torsdag.

Ifølge prognosen til Norges Bank vil styringsrenten bli satt opp «etter sommeren i år». Deretter anslås det at renten heves gradvis til om lag to prosent i 2021.

LES OGSÅ: – Kan slå uheldig ut i boligmarkedet

DNB Markets ventet på forhånd signaler om renteoppgang i september, med 50 prosent sannsynlighet for økning til høsten og 100 prosent sannsynlighet for heving i desember.

Nå tror seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets at den første økningen kommer i september, med en mulig ny heving i desember.

– Dette er ganske godt i tråd med det vi forventet, kanskje er sentralbanken litt mer ivrig etter å sette opp renten enn først antatt. September er det første sannsynlige tidspunktet for heving, og det kan også være mulighet for renteøkning i desember. Deretter ser det ikke ut som om neste heving vil komme før i mai 2019, sier han.

– Så vi kan risikere at sentralbanken øker renten to ganger i år?

– Det er en risiko for at vi får to renteøkninger, men da skal vi få noen overraskelser først, mener Aamdal.

Med «overraskelser», peker analytikeren på de samme faktorene som har bidratt til å trekke rentebanen opp og fremskyndet den første hevingen.

– Den siste tiden har sterk innenlands etterspørsel, økte utenlandske renter og en noe svakere krone som trukket rentebanen opp, sier Aamdal.

LES OGSÅ: – Markedet forventer at rentene skal stige mer

Powered by Labrador CMS