Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

VEKST: Flertallet vil fortsatt øke eiendomsporteføljen. Det kommer frem i en rapport Cushman & Wakefield Realkapital, med Håvard Bjorå i spissen, har utarbeidet.

Flertallet vil ha mer  eiendom

Det kan fort bli manko på næringseiendom fremover. I en fersk investorundersøkelse sier 63 prosent at de ser for seg en voksende eiendomsportefølje.

Torgeir Hågøy

tirsdag 13. mars 2018 4:00 (Oppdatert 12. mars 2018 22:45)FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det er Cushman & Wakefield, blant annet med Cushman & Wakefield Realkapital, som er ute med en nordisk investorundersøkelse. De har snakket med 170 nordiske investorer og 63 prosent av disse sier altså at de ser for seg voksende eiendomsportefølje. 27 prosent sier at porteføljen blir stabil, mens bare 9 prosent planlegger å selge mer enn de kjøper. 

Det er imidlertid store forskjeller mellom landene. I Sverige, hvor utleiesyklusen er mer moden enn i resten av de nordiske landene, ser man et fall i antallet som ønsker å kjøpe, samt en vekst i antallet som ønsker å selge. Dette betyr at investorene ser for seg at mye av verdistigningen i markedet er tatt ut. I Sverige er det derfor under 50 prosent av aktørene som opplyser at de ser for seg en voksende portefølje. Tilsvarende tall i Norge er på i underkant av 70 prosent, mens antallet som ønsker å kjøpe i Finland er på hele 80 prosent. Den store etterspørselen, spesielt i Norge, Finland og Danmark, innebærer fortsatt press på yieldnivåene.

C&W har også spurt om forventninger til utviklingen i leiemarkedet. 51 prosent sier at de ser for seg en forbedring når det gjelder etterspørsel etter lokaler i det nordiske markedet. 49 prosent sier at de ser for seg liten eller ingen endring og ingen ser for seg en forverring av markedet.
Optimismen er størst i Danmark, hvor nesten 80 prosent ser for seg en forbedring. Tilsvarende tall i Norge er på rundt 65 prosent. Her forsterkes inntrykket av Sverige som er mer modent marked. Her er det nemlig bare rett over 20 prosent som ser for seg en forbedring av leiemarkedet.

Når det gjelder forventningen til yieldnivåene, så tror de fleste at yielden vil holde seg stabil fremover. Hele 75 prosent tror på en stabil utvikling, 18 prosent tror på videre vekst, mens 8 prosent tror på en høyere yield.
Når det gjelder yieldutvikling er det finnene som er mest optimistiske. 40 prosent tror på skarpere eiendomspriser, mens under ti prosent av de norske investorene tror det samme. De fleste tror med andre ord at prisene nå har nådd toppen. I Sverige er forventningene til stigende priser enda lavere enn i Norge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Estate Norge

Kamp om handelssjokket

Aktuelt / mandag 10. desember 2018

Skal kjøpe eiendom for milliarder (+)

Transaksjoner, Pluss / mandag 10. desember 2018

OPF solgte til Malling-fond

Transaksjoner / mandag 10. desember 2018

Vil bygge boliger på Rema 1000-tak på vestkanten (+)

Utvikling bolig, Pluss / mandag 10. desember 2018

Ny regulering av kortidsutleie og ervervsbegrensing for boliger

Juss / mandag 10. desember 2018

Ukens Tips: Fremleieavtaler

Juss / mandag 10. desember 2018

Siste nytt fra Estate Vest-Norge

Skal oppføre bygg på 8.000 kvm

Nyheter / fredag 7. desember 2018

Buebygget til Bara Eiendom skal danne det nordvestlige hjørnet i den store planen for Kronstadparken.

Utvider Midtunbygget med 3.500 kvm

Nyheter / onsdag 5. desember 2018

Etterspørselen etter lager med 25 meter takhøyde er liten, derfor vil Bergens Næringsbygg AS gjøre om høylageret i Midtunbygget til 3 etasjer.

Her kan det komme 30 rekkehus

Nyheter / onsdag 5. desember 2018

Kronheim Invest AS ønsker å bygge rekkehus nord på Sandsli.

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Få nye storprosjekter i CBD

Nyheter / torsdag 6. desember 2018

Med unntak av gigantprosjektet VIA i Vika, er det ikke mange virkelig store utviklingsprosjekter i Oslos CBD-område.

Kontoret – den nye moteindustrien

Nyheter / onsdag 5. desember 2018

Er arbeidsplassen på vei til å bli som moteindustrien, med stadig flere trender og mottrender?

Bergans valgte seg Asker

Nyheter / tirsdag 4. desember 2018

Om et halv år starter totalrenoveringen av det 5600 kvadratmeter store kontorbygget i Hagaløkkveien i Asker. Bygget skal bli Bergans’ nye hovedkontor.